Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 15, 2010

Cerita Gua 11

Oleh : AdukaTaruna

Siri 1 | Siri 2 | Siri 3 | Siri 4 | Siri 5 | Siri 6 | Siri 7 | Siri 8 | Siri 9 | Siri 10 | Siri 11

"Tapi sikit jer orang awam yang buat report.. yang banyak orang politik dan SB." Gurau gua sambil sengeh2 bodoh.

"Ha? Kenapa?"

"Task Force 2010."

"Ha?"

"Taklah... gurau jer... "

Mamat polis tu blurrr....

Mamat polis konstebel maa... mustahil dia tahu kalau teori tu betul.

Pendek cerita, tibalah masanya gua nak kena tranfer ke Bukit Aman. Bini gua bekalkan gua nasi tapau. Gua di bawa ke lokap untuk pakai baju asal gua. Niamakahai... kalau korang undi gua jadi ahli parlimen PRU13 sok, dan menang, gua akan usulkan mana2 OKT diberi peruntukan shopping baju baru. Mesti lu orang setuju dengan gua. Hua3...

Lepas buat sikit drama Melayu, peluk2 dengan bini, salam-menyalam, gua pun naik kereta Waja. Waja jer? Gua ingat naik Heli tadik. Weh.. undilah gua jadi ahli parlimen, banyak usul gua nak bangkitkan kek sano bhai..

"Rul... doa la banyak2 dalam perjalanan."

"Apsal?"

"Takut ada ancaman."

Ak alaaa... tak habis2 dengan ayat ancaman brader polis nih.

"Eskot la..."

"Mu ingat mu Mat Sabu ke?"

"Hehehe... tak layak ke Encik?"

"Mat Sabu kena tahan, wujud ancaman dari penyokong dia. Time dia kena tahan kat tengah jalan dulu, polis pun kena kepung. So, berapa banyak polis eskot dia dari Kedah ke Bukit Aman. Tapi mu ancaman dari pihak politik istimewa.. lain sket."

Dari dalam Waja, gua nampak bini gua lambai2 dari luar. Kesian dia... Hujan masih renyai... hari menjelang gelap. Kalau gua buat dalam bentuk filem, suasana ni gua buat dalam alunan seruling beb. Blues gitu.

Lepas tu Waja tu pergi isi minyak kat bahagian belakang IPD. La... ada stesyen minyak sendiri rupanya. Baru gua tahu. 3 pegawai polis semuanya, diketuai oleh seorang Pegawai, termasuk polis X. Sambil isi minyak, sambil mereka merungut protes Najib.

"Zaman Mahathir dulu, jahat2 dia pun, ekonomi ok. Zaman Najib, dah la jahat, ekonomi lingkup. Kat TV cakap ekonomi berkembang. Tapi claim dibekukan."

"Ni dengar2 cola pulak Najib nak tarik balik."

"Tarik la kalau berani, terang2 aku undi PAS. Kena tukar kat Sabah pun aku sanggup."

"Weih... kita bawa blogger ni. Hahahaha. Beringat sket."

"A'ah la.... habis rahsia semua dia tahu nanti ni kang." Pegawai tu pun gelak sambil prepair pistol dia. Macam pistol mainan adik gua jer. Jangan anak dia dah tukar dah.

"Rul.."

"Yer tuan."

"Perjalanan jauh ni. Kalau nak apa2, rokok ke, buang air ke, sakit ke, bagitau. Jangan diam plak."

"Insyaallah..."

"Bini dia siap bungkuskan nasi lagi ni Tuan."

"Gile mu... baru kawin tu.."

Perjalanan pun bermula. Kuala Lumpur!!! Tunggu aku datang!!!! Mak aiii... dah macam filem KL Menjerit dah nih.

Sampai stesyen minyak Kok Lanas tak silap gua, kete pun berhenti. Pegawai tu suruh tapau makanan ringan.

"Lapar pulak aku. Belikan megi cawan. Dia ada air panas sekali tu. Rul.. mu nak apa?"

"Tak nak apa, Tuan. Orang rumah dah tapau tadi."

"Ha?"

"Isteri dah bungkuskan tadi."

"Rokok? Mu hisap rokok apa?"

"Saya tak hisap rokok, tuan."

"Mu ni betul la... dah la sign jawi, isap rokok pun tak. Tapi kena lokap."

Tionaseng tul.... Sign gua dalam jawi pun dia nak ungkit.

"Nak buang air la tuan."

"Ha? Eh... tahan kejap. Tunggu pegawai aku tadi kejap."

Bila Polis X dan rakan dia sampai, Tuan tu bagitau yang gua nak buang air.

"Ni OKT nak buang air. Rul, air kecil ke besar?"

"Kecil."

"Tak yah buka gari la yer.."

"Okeh."

Polis Y (rakan polis X) menuju ke tandas. Ada orang tengah guna dan seorang remaja lelaki tunggu giliran. Gua dalam Waja.

Polis Y tunjuk kad polis dia kat remaja tu. Cemas bhai budak tu. Haha.. Ni mesti urin sangkut nih... Then, lelaki keluar dari tandas. Ayah budak tu rasanya. Polis tu tunjuk kad kat ayah budak tu, dan masuk tandas. Then keluar bagi isyarat kat gua suruh keluar. Pintu Waja sebelah gua tak boleh buka dari dalam.

Polis X keluar dan buka pintu untuk gua. Gua keluar dalam keadaan bergari.

"Masuk tangan dalam baju Rul." Polis X sound gua.

Polis X eskot gua ke Polis Y. Polis Y bukakan pintu tandas untuk gua.

"Jangan kunci Rul."

Selesai buang air, Polis X dan Polis Y eskot gua ke Waja semula. Tuan tu perhati dari dalam Waja. Then, Polis X masuk ke tempat pemandu, dan polis Y duduk sebelah gua.

"Aduka... mu lain kali sorok la sikit gari tu... kita ada perikemanusiaan juga. Jaga juga aib orang.." Tuan tu ceramah gua.

"Yer.. yer.. terima kasih.."

Perjalanan diteruskan. Hujan masih renyai. 3 polis dalam tu start mengunyah cekedis. Dia pelawa gua, gua tolak dengan baik. Tapi turn kacang buah gajus, gua terima bhai. Ngeee. Hua3... sedap siot..

Beberapa jam lagi, ramalannya tengah malam ni, gua akan berhadapan dengan polis Bukit Aman.

"Rul... releks la... banyak2 bersabar. Aku faham sebenarnya... orang2 macam kau ni...cuma... orang macm kami... yerla Rul... kena bertugas... makan gaji...." Tuan polis tu sound gua bila dia tengok gua termenung. Gua tengah berfikir ma...

Gua senyum dan angguk2 jer la.. gua sedang melalui takdir gua...

1.
"Sahaja gua bertemu dengan saudaraku yang lain, untuk menjatuhkan Hadi di Rusila, kerana Lu Ya Allah. Jika kami tepat pada Lu, kurniakanlah kekuatan kepada kami. Jika Hadi tepat di sisi Lu, kurniakanlah kekuatan kepadanya Ya Allah."


 2.

Gua mula keliru dengan diri gua untuk satu tajuk khusus. Kalau Ahli Sufi itu termasuk dalam definasi Tukang Ramal, dan gua mempercayai ramalan si Tukang Ramal, berdosakah gua?

4 bulan 10 hari... pada kejadian gua sekarang ini lah. Apa maksud bayi baru lahir? Hari pembersihan diri guakah?

Ya Allah... gua telah umumkan secara terbuka kepada penyaksian manusia... jika Lu mengatakan Hadi benar padaMu Ya Allah, kurniakanlah kekuatan kepadanya, Ya Allah.

Apa yang berlaku pada gua? Gua tidak minta gua dilemahkan. Gua tidak minta gua dijatuhkan bala kalau seandainya gua salah. Apa yang gua minta ialah Hadi diberikan kekuatan, di mana gua akan akur. Terpulanglah bagaimana Lu mahu menentukan bentuk apakah kekuatan itu.

Sekarang ini gua salah, atau tidak? Sekarang ini, bentuk kekuatan kepada Hadi seperti mana doa gua atau tidak?

"4 bulan 10 hari, kamu seperti anak yang baru lahir."

"Ya Allah, jika Hadi benar, kurniakan kekuatan kepadanya, jika gua benar, kurniakan kekuatan kepada gua."

"4 bulan 10 hari, anak yang baru lahir......."

"Ya Allah, jika Hadi benar, kurniakan kekuatan kepadanya."

"4 bulan 10 hari, cari dan baca buku Mengenal Allah...."

"Ya Allah, jjika gua benar, kurniakan kekuatan kepada gua."

4 bulan 10 hari, selalu2lah ziarah Pak Din di sini. 4 bulan 10 hari.... kamu seperti anak baru lahir....

"4 bulan 10 hari?" Bisik gua perlahan.

"Maksimum setahun Rul.. bukan 4 bulan. Denda maksimum Rm 50 000." Tuan tu menyampuk gua.

"Erk... yer.. yer..."

"Kalau takda politik2 ni Rul... memang tak lekat kes. Tapi skang ni, memang payah nak cakap."

"Tuan.. saya makan dulu la Tuan?"

"Mu nak berhenti ke? Takda tempat nak berhenti ni."

"Taklah... Bini ada tapaukan tadi."

"Ha?"

"Isteri dia ada bungkuskan tadi." Polis Y menyampuk.

"Kau buka gari dia. Pasang lampu sebelah dia."

"Takper la... saya boleh buka gari sendiri."

"Ha??!!!" 3-3 polis cakap 'ha' serentak.

(bersambung......)

12 comments:

pendekar laut said...

bhai, lu mmg kna buat novel & compile kn cite2 bersiri2 ni.. Best siot.. Klu lu ltk kt kdai buku femes sket, blh kaya lu ni.. Tk pn, pi jual time ceramah PAS. hihihihi..Tp lu kna abeskn dl la citer ni..

rakuban said...

"ada stesyen minyak sendiri rupanya"

xsia2 la kne tahan.ad ilmu baru.tp sbnrnye ko ni SB ke bukn?

ke pura2 kne tahan,nk tnjukkn ko bukn SB? konpius la...

cerite ko ni klo jual singit sorg,1mlm kurg rm500

abanghensem said...

bro... sepatutnya lu cuba lari semasa lu kencing kat stesen minyak tu.... lu buat cam citer hollywood... macamana lu nak buktikan lu tak salah kalau lu dok dalam lokap... pastu lu jadi peliran la .... cam citer fugitive tu..... kalau lu baut camtu konfem sistem beraja trus berkubur nanti.... hehehe

zargus2702 said...

-abghensem, wa stuju ngan lu..AT ptut lari ke luar negara time tue, jd mcm TT, 20 thun kt luar negara..msalahnye abghensem, AT bru kawin maa, janggal die nk tdo sorang2,hehehe..

-AT lu ckp lu bole bukak gari sndri pun , pak polisi dah trkejut, ptutnye lu kna tmbah lg, "Takper la... saya boleh buka gari sendiri, malah pintu keta nie pun saya bole buka gak.."hahahaha..

Uthma-Neo said...

Suspend la...bila siri 12 nak kuar..

ryzam said...

aku pun dah seronok follow siri nie mengalahkan cerita halimah jongang the series

Asyraf said...

hahahha bhaiii aku paling suke tang ko citer ko bleh bukak gari sendiri dan reaksi 3 orang polis bertugas tu
mmg mencuit lu kalau nak bukukan lu punya citer bagitau
aku nak jadi yg pertama beli tapi dengan signature sekali ok

abanghensem said...

lepas lu cakap lu boley bukak gari sendiri.... then lu pun tumbuk polis tu then lu larikan diri.... bermula la kisah kejar mengejar ala² citer hollywood.... tapi sayang... ni bukan citer hollywood... blom apa² lu dah kena tangkap semula.... kisah lu dalam lokap lepas tu ... tak sanggup wa nak taip.... huuuuhuuuuhuuu

earl said...

Cilakak lu Duka. Best gile cite lu. Makin berdebar plak gua nih. Gampang punye ParpuGari. haha..

Perak Reform said...

Assalamualaikum Tuan/Puan,

Blog Perak Reform diwujudkan atas dasar hasrat untuk melihat PAS kembali memerintah
Perak dengan aman dan jayanya.

Kami hanyalah kumpulan kerdil yang hanya mahukan KEADILAN dan melihat IDOLA kami
Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin menerajui Perak. Demi menolak kerajaan
kudeta UMNO/BN di Perak, kami rasakan sudah tiba masanya kami turun berjuang bersama-sama
rakan bloggers yang lain.

Atas dasar perjuangan untuk menepis segala tohmahan dan tipu helah kerajaan kudeta
Perak, kami yakin dengan satupadu dan bantu-membantu antara semua bloggers di
Malaysia ini akan dapat sama-sama kita bersepakat dalam menghebahkan isu senario
politik Perak YANG SEBENARNYA.

Segala maklumat di blog kami adalah BENAR dari sumber dalaman yang kuat.Insyallah.Cuma
penghebahan yang lebih telus adalah harapan kami agar dapat disalurkan kepada
semua rakyat khususnya rakyat Perak untuk menilai INIKAH KERAJAAN YANG
MEREKA MAHUKAN?


Dalam kita bersama-sama menongkah arus dan memperjuangkan setiap idea dan pendekatan
ke arah kemakmuran dan keamanan sejagat,kami mohon jasa baik tuan/puan untuk letakkan
blog kami,

http://perakreform.blogspot.com/


dalam blog list tuan/puan.Blog tuan/puan juga telah kami masukkan dalam list kami
agar kita dapat sama-sama berkongsi informasi dalam memartabatkan agama dan bangsa
tercinta.

Dengan ini, Perak Reform secara rasminya menjadi FOLLOWERS blog
tuan/puan.

Menjadi FOLLOWERS PerakReform di http://perakreform.blogspot.com,
kami dahului dengan ucapan terima kasih.

Salam ukhwah dari Perak Reform..Assalamualaikum.

halimkembara said...

He he ko memnag gila la Bro cerita ko memang best gelak sorang sorang aku teruskan cerita mangkuk ayun ko ni tak sabo aku nak baca sambungan seterusnya

abanghensem said...

oiiii halimkembara... apasal lu post ayat sama banyak²..... jenuh wa ulang baca ayat "He he ko memnag gila" ni ulang kali....