Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 28, 2009

Catatan gua di Kelantan (3)

Oleh : AdukaTaruna

Siri 1
Siri 2
Siri 3

"Telekong putih tak payah pakai. Asal baju kurung ni tutup aurat, solat jer guna baju kurung ni. Kalau kat masjid, nak jemaah dengan Melayu Syafie lain, kita follow diorang la. Tak nak fitnah n ganggu khusyuk diorang solat."

Lepas kitorang solat, kitorang pun blah sambung perjalanan.... Dari Paka, dalam berapa jam ntah, gua masuk Kertih. Lalu depan nyalaan api besar kilang minyak. Bau jgn cakap la. Pasang ekon pun tengit tembus masuk dalam beb. Orang situ gua ingat dah lali dah. Dah tak bau apa2.

Rusila.

Gua terlupa kronologi perjalanan plak. Haha. Gua sampai Rusila time orang tgh semayang Jumaat la. Gua usha Rusila dulu baru solat jamak kat Paka. Cun wooo Rusila.. tepi laut maa..

Depan Rusila ada HPA punya kedai. Depan sikit dari Masjid Rusila, ada masjid yang gua rasa gomen punya masjid. Tapi tak ramai. Kat Rusila ramai beb. Sampai kete parking atas jalan raya belah kiri. Tinggal satu laluan jer.

Jemaah pun penuh. Kalau gua gomen, dari membazir bina masjid bongok kristal tu, baik upgrade Masjid Rusila nih. Dari lahirkan generasi tak tentu hala, baik lahirkan generasi jumud ala Rusila. Paling koman jujur, berguna walau bodoh piang. Ngeee....

Siyes beb. Kalau gua boleh susun Malaysia nih macam susun Lego, gua letak Hadi jadi Menteri Pelajaran. Dulu lagi gua dah tulis dah. Kalau letak individu super Phd lain jadi Menteri Pelajaran pun, dia takda model atau bukti macam sistem dan prasarana pendidikan Rusila. Susah bhai... nak jadikan Masjid Rusila tu skang hingga ke tahap yang gua tgk hari tu. Dari nothing, kepada yang ada skang nih. Kire tahap gaban gak la.. Tapi... Menteri Pelajaran la.. kalau jadi PM, memang hancaii... lurus ya amat. Huruf Alif pun tak tegak lurus macam tuh.

Gua park kete kat depan masjid, bini gua tinggal dan gua turun usha line. Haha. Ramai gak bebudak kecik yang dok tak semayang pandang pelik gua. Gua tak tau diorang tak puas hati dengan gua pasal imej gua ala2 bekas PM Jepun yang tak sikat rambut, atau gua lebih hensem dari org Ganu atau gua satu2 lelaki dewasa yang tak solat.

Lepas usha lebih kurang, gua teruskan perjalanan. Jumpa deretan kedai kat depan, ada jual SATA ma... IDE takder plak jual. So, gua benti lepak dalam 15 minit sambil makan benda alah bentuk kon tuh. Isi ikan campur kelapa. Rasa macam solok lada pun ada.

"Sahaja aku makan benda alah ni, kerana Allah. Mudah2.. gua pun lurus bendul macam Hadi. Amin.."

bersambung...........

5 comments:

Anonymous said...

sobab seminggu,,
kena sampai 7siri nih baru boleh stop
haha





nur

Anonymous said...

woit duka, dh smpai p.chepa klate tu, awat tk g usha pulau melaka?

Anonymous said...

hahaha... solok lada..... ayat negeri aku tu.... hahaha..... ni lu ni dah poyo gedebe la kenal solok lada tu..... hahaha.....

-abanghensem

Anonymous said...

PUKIMAK LU...LU JAWAP ..NAK JMPA MANA???LU JGN SAMPAI GUA CARI LU SIAL...KALAU JUMPA,MUNGKIN GUA KASI PELUANG DGN LU LAGI..TAPI JGN SAMPAI GUA CARI LU...

Anonymous said...

jatesini@yahoo.com

TRY TENGOK LA..NAK CARI KA DAK...hehe..CUBA BAGI NO FON HANG PADA EMAIL DIATAS..TRY TENGOK..TAKPA AIH..TAK SAKIT AIH...TRY JA...BELUM CUBA BELUM TAU...TRY LA..