Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 17, 2011

Tq Kerajaan Kelantan, kerana mendengar kami.

Oleh : AdukaTaruna

Pes skali, gua mintak sorry kat Pok Nick Gua Musang pasal tak dapat call lu untuk pergi ke majlis ini bersama. Handphone gua kena rampas depan Hadi Awang. No tepon lu takdo. Gua dah mesej lu kat FB supaya bagi no tepon lu kat gua. Tapi, lambat gile lu balas. Takda rezeki ma.. Maybe majlis2 ilmu macam ni, lu tak layak kot. Majlis2 disko, baru lu layak. Kah3... Dah macam ulama Melayu siot gua.




Sebagai plan A, gua register kat Tarmizi Mohd Jam pada 3 Jan atas nama blog AdukaTaruna. Dan backup plan, gua register di Kelantan atas nama facebook. Sampai Grand Seasson, Level 2, gua check nama gua. Jeng3.... takdo.

Mata gua tidak sort nama. Tapi sort blog. 3 'buku' awek tu kasi gua check. Tapi takda nama AdukaTaruna. Hua3... padan muka gua. Member suruh gua masuk jer. Tapi gua fobia dikepung, dipukul dari belakang dan ditahan dalam bilik, membuatkan gua releks2 sambil menunggu Edyes. Sebab gua nampak nama blog EdyesDotCom.

Tak lama kemudian, pihak urusetia memaklumkan bahawa nama Khairul Nizam sebenarnya ada. Tapi didaftarkan atas nama facebook. Hanya tulis 'facebook' sahaja. Silap gua tidak sort nama sekali selepas sort blog menemui kegagalan. Mak aih.. ayat teknikal la plak. That mean, gua di register atas backup plan. Bukan plan A. Tafsiran gua lah.

Alhamdulillah. Penganjuran yang gua boleh beri 3.5 / 5. Dialog pertama kerajaan negeri di Malaysia bersama warga internet tak silap gua. Maybe akan menjadi perintis. Gua berjumpa dan bersalaman dengan ramai rakan baru dan lama. Dari TKO, usen, ibnukhir, zaki. Dari facebook juga. Bro Abu Nawas pun gua sempat berjumpa.

Edyes plak macam biasa. Dia kencing gua cara2 pegang sudu dan garfu di hotel. Pundek!

Mamat ni plak memang tak boleh bawak majlis. Dia ingat ni rumah Pak Menakan dia agaknya.

Ada ke bersila di hotel? Biadap macam ni, apa hukumannya, kawan2? Menyirap jer darah gua.

Then, 1 member memperkenalkan diri sebagai LeeSlimShady. Dari gua membelek2 isi beg 'buah tangan' kerajaan negeri, sampai ke gua cedok lauk, sampai ke jumpa Penarik Beca, dia kutbah gua. Biadap gak mamat nih. Nyaris2 gua belasah dia depan hotel dan rampas, dan kurung apa yang patut. Hua3...

Tak silap gua, soalan dimulakan dengan bro Ibnu Hashim. Dia mengutarakan kebimbangan mengenai kemerosotan pengunjung blog pro BR dan di atasi oleh blog pro BN.

Then, Azizi Abdullah, menyuarakan kebimbangan PAS menjadi semakin liberal. Bro Abu Nawas menyuarakan layanan BR terhadap blogger.

Edyes lebih berani. Depan audien, dia bernazar akan sujud syukur jika Presiden PAS berani buat dialog sebegini. Selain itu dia menyoal 'kemunduran' PAS dalam isu royalti minyak dan sikap tidak bersama pimpinan PAS yang lainnya dalam isu ini.

Kesemua soalan dijawab dengan baik oleh exco. Untuk setiap soalan, exco jawab dahulu, sebelum dirumus kembali oleh TGNA. Cuma satu soalan blogger (tak ingat) mengenai kelambatan pihak PAS menjawab fitnah zina Selinsing dijawab spontan pengacara sebagai jika ianya fitnah, tak perlulah jawab. Mujur, exco Kelantan tidak memberikan jawapan kualiti sebegitu.

Seperkara yang gua tertarik ialah gaya TGNA menjawab soalan yang berkelas orang tua. memang tahap orang tua. Dia duduk bersandar, tongkatnya disandar di antara atas kerusi dan lantai, dicelah peha. Dan kakinya mengepit dan bersilang di atas tongkat. Gua takda kamera jer nak snap.

Then, majlis tamat. Rasa sekejap sangat. Mereka bergambar ramai2. Bersesak2 bergambar dan bersalam dengan TGNA dan exco. Gua tak nak campur. Memang gua terpaksa begini. Time bersesak2 tu, gua ada terfikir juga nak rembat tongkat TGNA. Hua3... Gua bergambar dengan sahabat facebook dari Sepang. Zack Azwan. Dia kencing bini dia pergi surau. Ada tahlil. Pada hal dia bermuzakarah dengan budak2 facebook.

Banyak lagi gambar dalam pesbuk budak2 nih. Dan gua percaya bloggers pro Hadi akan selongkar dan download. Bagi mempublish gambar dalam artikel serangan mereka. Hua3.

Teringat pesanan Sivaji The Boss kat gua semasa on the way hantar Penarik Beca pulang.

"Aduka. You bagitau sama diorang."

"Apa dia Sivaji?"

"Singa datang berseorangan. Tapi babi datang berkumpulan."

"Cet! Yenna.."

12 comments:

Isa said...

Sokong ikut tajuk bro.... hahaha

Edyes said...

woi cibai, camana dialog sivaji the boss leh masuk dalam cerita nie??

apapun, aku taknak ulas program tu, cuma nak bg pandangan, sepatutnya masa tu lah penganjur buat satu module untuk semua blogger membentuk satu kumpulan blogger pro-pakatan rakyat... mcm ibnu hashim cakap laa, blogger umno punya serangan ada tektikal...

Contact Information said...

pepatah melayu moden...
" singa dtg berseorg , tp khinzir dtg berkumpulan "

menarik gak tu,
leh masuk dlm DBP tu.^_^

AdukaTaruna said...

Bro ISA. Mana lu daa?

Edyes, tu prog dialog, bukan prog koordinasi. Maybe akan datang (perlu secepat mungkin) perlu ada prog himpunan bloggers untuk koordiasi. Insy.

Wallahualam.

Contact Information said...

bro..
lu dok dlm gua lg ker?


wa rasa lu bernasib baik,
klu program presd PAS
nama lu kene black list bro.
kene hambat keluar lah lu dgn pukul2 angin tanpa bayang.^_^

AdukaTaruna said...

gua duduk dalam gua di pergunungan Afghanistan, bro. Ngeeee...

Mana lu bro? Dangdut boleh datang, jumpa gua tak boleh. Podah!

abanghensem said...

bro..... berapa banyak lu kena hentak.... wa nak tengok muka lu lebam ala² DSAI jer.... kan ore klate ni ganah²..... hahahahahaha

Telok Bakong said...

salam
siut lu bro
gua yg soal dulu...korang malu2 gitu macam pondan
soalan gua

1. isu fitnah zina dun selising yg lambat dijawab

2. isu Kelantan TV yg dah macam x idup

AdukaTaruna said...

Alamak. Yer la.. Memori gua dah gugur agaknya. kah3..

Telok Bakong soal dulu. 2 kali lagi. Hahaha.

AdukaTaruna said...

Memang gua dipukul puak2 Kelantan abanghensem. Tp takda bukti. Handphone dirampas. Hua3..

Telok Bakong said...

salam bro

http://www.youtube.com/watch?v=zo6mCLD7bTM

ni ha videonya

memori gugur kena "bahang" gang kerajaang perpaduang ke ha ha

Contact Information said...

ada hal donia skit bro.

nanti dah blk dari btapa dlm gua,
roger wa yea...

lepas ni,
lu nak korek idung pon
org akan ambil gambo bro..
dah jadi terkenal ni,payah..^_^