Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 10, 2010

Blogger Jeffry ditahan polis?

Mana sumber pun wa tak tahu. Cuma dapat dari sms. Kalau betul, gua ada beberapa nasihat untuk sahabat maya gua nih.

1. SB akan ambil intelligent (camni kot ejanya). JSJK pun akan ambil. Tapi, berdasarkan pengalaman gua, SB Kelantan mengatakan, mereka (yang ambil intelligent) adalah pasukan terpilih. Tak tahu terpilih dari segi mana. Intelek ke, IQ ke, EQ ke, taraf pendidikan ke.

Tapi gua dakwa, tahap blogger macam lu, SB biasa jer kot ambil intelligent lu. Lu pun UMNO mesti payung. Tahanan pun pada gua bermotif politik. Untuk memperlihatkan keprofesionalan. So, tak perlu beriya2 sangat.

2. Kes jenayah intelek dikendali oleh polis yang juga berada dalam dunia intelek. So, layanan setakat pengalaman gua, begitu baik dan pro. Bila gua dengan pronya memberitahu layanan polis kepada gua baik, puak umno dan puak PAS Terengganu gelakkan gua. Tuduh gua takut polis. Tapi gua menulis benda yang benar walau menggunakan bahasa yang taktikal.

Setakat IO Hazizi atau Ridwan yang ambil kes lu, gua ingat takda masalah. Kecuali kalau D8 atau D9 yang ambil kes lu. Wallualam.

3. Bila lu masuk lokap, lu mesti pakai baju lokap kaler purple. Itu baju lokap paling hina kepada pemakai baju lokap kaler oren. Kaler oren adalah jenayah berat. Lu jangan tunjuk lembik, dan jangan tunjuk bagus. Tenang, senyum dan pro. Kalau tak, lu mesti lauk punya la.

Kalau sesuatu yang lu tak setuju dengan OKT kaler oren, cakap dengan tegas tapi senyum. Jangan nak lembik. Gua tahu lu jenis lembik punya walau selalu maki-hamun macam gua. Lu berani maki-hamun sebab lu pro kerajaan. Cuba lu lawan kerajaan macam gua. Kompom lu bukan standard gua.

4. Akhir kata, semoga lu berjumpa dengan diri lu dalam tempoh ujian itu. Gua doakan terbaik untuk lu. Semoga Allah mudahkan semuanya.

Amin.

12 comments:

Taliban said...

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/2/10/nation/5647082&sec=nation

Daniel Arif said...

Terima kasih bro untuk posting ni..
doakan terbaik untuk beliau

shirigami86 said...

btol ke???? kanapa x kuar paper atau diumum kat tv macam masa lu kena tahan dulu???

Taliban said...

sebab dia pro-umno.

keluar kat the star dgn msiakini tu pun takde sebut nama,nama blog ke.malu2 anjing je nak tulis.lu punya siap bagitau rumah kat mana,nama bini pun nak tau

zargus2702 said...

-kehkehkeh..jeffry nie sape?..jefridin ke? jaafar on ke?..kehkehkeh..

-tabahkan hati jefri,lu akan diofer jawatan ketua pncacai umno maya..parpukari!!, g main2 jauh.. syoh!..kehkehkeh

KUNYiiL said...

wa suka ayat lu yg terakhir...

err...klu ada duit lebihan dr sumbangan utk lu tu, pegi la ziarah nabi saw & wife d madinah setelah ape lu kata pd bini nabi saw wa yakin lu akan dpt lebih sesuatu disana dr apa yg lu dpt dlm khalwat d lokap...

eh! apsal lu x bebisa cam N3 dulu2 arr?

pendekar laut said...

Nsht kpda jeffry, pi la jupe tok guru n mintak maaf. Gua yakin tok guru akn tarik blk report. Skali jupe tok guru, gua yakin, jeffry kuar blk dgn air mata.

ibnu marzuki al firdaus said...

pengugut saiful x dpt dtngkp pun! bdk yg buat gmbr lwt anwar + nik AZIZ DAH SERAH DR KAT JB MCM AT JGK?

ibnu marzuki al firdaus said...

Taliban said...
sebab dia pro-umno.

keluar kat the star dgn msiakini tu pun takde sebut nama,nama blog ke.malu2 anjing je nak tulis.lu punya siap bagitau rumah kat mana,nama bini pun nak tau
mngkn fktr tua diambk kira kot!

ibnu marzuki al firdaus said...

aduka taruna x de org buat lprn pdrm psl hina aishah pun mcm link biru ini...

Batrue said...

pe la AT ni. Sume org buat x betul. Kita pakat2 cari penyelesaiannya. Bukan asyik blame org je

A-I-B said...

Aduka!... Kalau boleh lu tlg tinjau kat IPD KB, tlg snap 1 gambar si jeffry tu. Ensem ker muka dia nie!.... pasal dalam profile blog muka dia senget jer!...