Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 30, 2009

Wacana Ilmiah atau Langgar?

Oleh : AdukaTaruna

Susah cakap dengan budak low. Gulingkan Hadi atau Gulungkan Hadi? Ianya maksud yang sama. Rujuk N3 gua yang lepas. Gua siap bagitau level gua bila berhadapan dengan debat yang istimewa sket. Dah berapa kali gua anjurkan debat, dan berjanji akan menukar pendekatan bahasa dalam acara debat itu.

Begitu juga dengan langgar Hadi. Itu nama projek.

1. Kita bermula dengan pro.. siap bagi surat, etc. Gua dah bagitau dlm N3 lepas.

2. Then, kalau kita tak dilayan, kita akan terjah. Di sinilah word LANGGAR di guna. Gua sudah maklumkan niat kepada C++ atau sesiapa yang hampir dengan Rusila untuk mendapatkan maklumat bila kuliah Hadi diadakan di sana.

Jadi, tanpa pelawaan, tanpa temujanji, kami akan datang secara terjah. Langgar Hadi atau Marching to Rusila atau apa juga nama program, just nama. Nama ke, pendekatan ke x perlu nak kecoh, macam budak2 la... fokus isi la...

3. Bila kami terjah / langgar dengan membawa seribu persoalan, mustahil akhlak ulama akan membenarkan Langgar menjadi gocoh, bertumbuk, etc. Ni cerita apa dan kefahaman level berapa? Jadi, ketika sesi terjah / langgar itu, apa yang kami jangkakan ialah :

  • Hadi lari dengan tidak melayan kehadiran kami. Orang2 Hadi tidak membenarkan kami merapati beliau. Gua akan fight untuk merapati. Cameraman kami tetap merakam keadaan tersebut dan sedaya upaya melindungi rakaman dari sebarang usaha tidak baik.
  • Berdepan secara pro, berhemah dengan kami. Disediakan tempat untuk kami bertanya soalan, dan membenarkan rakaman berlaku.

So, di mana pula level kefahaman langgar itu gocoh atau tunjuk gangster atau sebagainya? What the fuck is that? Gua pernah cabar Kapten Shiqaqi berdebat dengan janji menggunakan bahasa ilmu. Tidak menggunakan bahasa kesat. Dan sudah pasti gua ingin merakamkan sejarah berkenaan dengan pro dan terbaik.

Di mana datangnya Wacana Ilmiah.

Bila keadaan kini tidak lagi berstatus terjah akibat tiada jemputan atau kerjasama dari pihak PAS Terengganu, maka, secara gentlemennya, sediakanlah satu Majlis Wacana Ilmiah. Kalau tiada kerjasama dari PAS Terangganu, dimana kami terpaksa terjah Hadi di Rusila bersama jurukamera, maka itulah dia word Langgar.

Sekali lagi, di mana letaknya level kefahaman LANGGAR adalah gocoh, maki-memaki, tunjuk-penumbuk, terpekik-terlolong? Apakah gua nak rakam sejarah dengan keadaan begitu? What the fuck is that? Berapa IQ jemaah Terengganu?

Benda ini adalah bahan sejarah.

Ini semua adalah sejarah, sama ada kami gagal atau berjaya. Adakah xenan mahu mencatitkan dirinya dalam sejarah terpekik-terlolong bila jumpa Hadi bersama AdukaTaruna. Setiap dari kami tidak wala' dan taksub membabi buta. Sudah pasti dia tentang. Dan bodohlah xenan kalau setiap usaha yang dilakukan selama ini, semata-mata ingin join dalam rakaman peristiwa tidak bertamadun.

Apa lu ingat bumblebee bodoh untuk wala' apabila gua membentuk satu team yang tunjuk isyarat lucah kepada Hadi pada hari berkenaan? Di mana datangnya level kefahaman LANGGAR = GOCOH = TUNJUK GANGSTER = TUNJUK EKSYEN? Sekali lagi :

  • Kalau tiada kerjasama dengan PAS Terengganu, maka, ianya menjadi LANGGAR. Terjah ke Rusila pada ketika Hadi memberikan kuliah di sana. Park kenderaan, dan hantar wakil kepada pentadbiran Rusila memaklumkan kehadiran kami. Kami akan menaikkan sepanduk ketika Hadi memberikan kuliah di luar dewan kuliah bagi menuntut berjumpa dengan Hadi.
  • Dan apabila ada kerjasama dari Webmaster TKO, bawah PAS Dungun, maka, tak berlaku lagilah keadaan Terjah / Langgar. Kami tuntut satu majlis yang bertamadun, selesa. Tak kiralah lu nak letak berpuluh ribu penyokong Hadi atau 2-3 baris ahli panel pembantu Hadi pun. Janji kami tidak lagi dalam keadaan langgar / terjah. Kami diberikan satu majlis. Diberikan satu kerjasama.

Bendanya mudah. Awat yang kalut sangat. Sepatutnya gua yang takut, bukan lu orang yang takut. Releks. Jangan cemas. Jangan huru-hara. Tekanan sepatutnya kami yang rasa. Bukan PAS Terengganu.

28 comments:

trgkini said...

Tidak kira lah apa ke namanya, yang pasti krew terengganukini akan memberi perkhidmatan percuma untuk merakam dan membuat live.

Hubungi melalui email kami.

Tq

AdukaTaruna said...

tq pihak terengganukini. Kami perlu buat keputusan bersama dulu..

Insyaallah. Kami akan maklumkan kepada pihak lu. Apa2 pun tq sekali lagi.

kapt_shiqaqi said...

hahaha Lu yg nampak kalut. persepsi atas persepsi! Lu yg reka projek, Lu yg cipta gegaran, bila gayung dah bersahutan ... apa persepsi Lu sudah tuka ka

p/s: Lu jgn ingat otak org lain sama dgn otak Lu yg primitif tuh

Taliban said...

sejak dua menjak dua ni,blog lu byk bedepan dgn bdk2 low level la.cabaran lu nak ubah persepsi tu.haha

Anonymous said...

Bhai...ko bila panik jadi berbelit-belit...

Abis point, ko kata orang IQ rendah...ko tuduh mak dia tak pegi sekolah...ko tuduh makcik dia tak faham bahse...ko kata makcik dia tak basuh berak...ko kata mak dia janda...aparraa!

Bhai..kalau ko bebenar nak datang, datang je laa.. tuh....Jemaah Rusila, Team Tranung dah tadah tangan nak sambut lu...

Ajak Uma, ajak GB, ajak semua...jangan lupa urat dawai tulang besi sekali...

Bagi tarikh cecepat...jangan banyak sogeh..meramput tak tentu hala....

Aku cadang buat cepat....kalau lu nak masuk buku sejarah darjah 1, pegi tahun 2010...tapi kalu nak masuk buku sejarah darjah 6, baik buat 18 aribulan depan....sebab ma'al hijrah bhai...

Bhai..bhai....putar belit-putar belit....belit-belit...last-last masuk angin keluar asap..!

Aku cabar ko datang Rhu-sila 18/12/2009 ni! Jumpa ko kat Masjid Hj Hadi...Lepas Jumaat aku belanja ko Roti tempayang sorang satu....

1 Muharram 1431H -Berita terkini! Golongan blogger PAS Reform 'tempur' Hadi.....huhuhuhuhuhu!

Baru best sikit aku nak buat sejarah...mudah bebudak biol alaf 31 ingat tarikh...kalau ko cari tarikh sesusah...pening bebudak nak hafal tarikh keramat tu bhai...

-Penembak Bhabhi-

Anonymous said...

-wa pun pelik ngan pnyalak2 bukit, yg di kondem n diprtikaikn,nape tkar tjuk,nape itu nape ini..adusss,,..tp cam biase la genetik mlayu..

- yg remeh2 gak dicarinyer..steady la bro..

-wa cadangkn lu wat cd nti..wat satu utk mase debat..satu lg wat cd
'the making of marching to Rusila'..gempak siot..

-kalu bole xyah la,hrapkn bntuan2 yg lu tau geng tue nk cri slack lu,bukan ape dlm nk sngka baik tue,prlu gak hati2 bro..ingat bro,ade yg kuat pegangan ijtihad 2 pahala..elok independence je la,bru la sesai ngan moto blog lu..PEMERHATI BEBAS..pndangan n persepsi wa la..

-zargus-

Anonymous said...

kahkahkah....
genetik putar belit lu beb.....dah kena cucuk dgn SP, terus gelabah gila babi..

Lobai Mangkuk said...

bhai magkuk hayun,

dari lu nak langgar hadi bawang, baik lu langgar n.ajis.
makin merapu jer org tu.
melangsit lagi baguuih

kayukelat said...

nampak gaya aduka taruna dah jadi species melayu le pulak, lembab nk mampus buat keputusan mcm hadi gak le kau ni, buat keputusan macam tu pun kena tanya geng ke, sejak bila ilmuan agung mcm lu perlu ada keputusan bersama, lu selalu kutuk hadi selalu berlindung dibalik jubah jemaah, so skrg buktikan yg lu bukan mcm tu, tapi tengok gaya tulisan hari ni, lu pun tak boleh lari dari gaya pemimpin yg selalu lu kutuk dan maki, so kita org boleh maki lu, species lembab nk mampus lu ni, sikit sikit tanya kumpulan,

pemudabatuenam said...

untuk penginapan,ley hubungi kami.inysa'Allah kami boleh aturkan.

Dari segi keselamatan insya'Allah terjamin.

jangan lupa email kami untuk bantuan.
semoga berjaya..TQ

uma said...

bersihkan niat bro.hehe..
niat hentak pale hadi demi mcilok agamaNYA dlm bernegara...hehe

jgn niat hentak pale hadi nak glamer lak...haha

tp kan...
wa rasa mesti kecoh
mcm kes seminar baru2 ni..
coz ABC mesti turun punye..
wa rasa dia mesti ckp
klu leh wa x mau tgk muka lu kat tgganu ni..lg2 rusila...haha

klu dgn prof pon kene mcm tu
dgn lu
wa rasa mungkin kene parang je laaa....haha
elok pakai bj besi bro..haha

kene ada jurukamer syp
yg mrakam
kot2 ada serangan hendap...haha

wa rasa bab2 strategi nie..
lu pasti pikir pale otak lu dgn baik,hehe

kapt_shiqaqi said...

a' aa baik ati2 sket, bagus pemikiran c uma tuh, lg pon puok2yahudi kat palestin pun ada buat kenyataan masjid rusila tempat lahirkan pengganas islam, bkn tempat lahirkan pemikir islamik state mcm sorang tuh...hihihi

uma said...

ati2..
bila org dah sampai tahap taksub
rasionalnya dah makin ilang..
elok ati2
kang x pasai2 kene tetak..haha

al_madd said...

heheh...bagus2...jadi kan aduka taruna pasai projek ni..aku ternanti2..hehe

Anonymous said...

Kapt_Anjing, kau sahut tak cabaran debat Aduka tu?

Tak?

So apasal sibuk sangat menyalak?

atau Kapt-Anjing cuma berani menyalak dlm ruang komen aje?

bila dicabar debat kata ke luar negara?

bagi la alasan lain bhai..jangan copy paste alasan mentor nko yg bertapa kat Rusila tu...org dah hafal bhai....

sekurang kurangnya Searchforheaven dan al Madd ada telor berdebat dgn Aduka, walaupun tak 100% efektif di akhir perdebatan, lari topik....

tp nko?

mana telor nko Kapt-Anjing?

kapt_shiqaqi said...

eko dah sedut telor kapt eko wat2 tanya plak mana ? hahaha bes tak..

Anonymous said...

anony 7.53

anjing betina mana ada telur.
kapt shiqaqi tu anjing betina.
anjing jantan tak bacul macamtu.
ajak debat lari luar negara.
tu kan fesyen pas tengganu.
tu yg lingkup PRU 2008.

Anonymous said...

berita terkini tahun 2010 :-
15Mac, seorang lelaki yang dikenali sebagai Adukataruna mati dilanggar babi tunggal ketika melintasi sempadan Kuantan - Terengganu menaiki motosikal.beliau ditemui mati sambil ditangannya tergenggam poster Langgar Hadi 2010 -reuters.

-Zaragosa-

uma said...

hoi!
lu org klu nak maki semasa sendiri
elok g tmpt lain..

kat blog ni
kita maki pimpinan parti
x kira CAP apa pon.

sesama sendiri dilarang maki...hehe

Anonymous said...

woi aduka pantet, lu sial cakap jer bedegar-degar. nak langgar hadi, nak langgar hadi. pukimak luuuuu nanti org langgar sama luu mampoihhhhhhhh sialllllll lu at.

Anonymous said...

uma pantet mcm lu org layak dmaki blori2...wakakak

Anonymous said...

Teruk betul penyokong pas yang fanatik ni...
Padahal kalau hadi jawab semua N3 AT tak payah pun dia nak pegi langgar hadi...
Aku yang baca N3 AT pun nak jugak tau jawapan soalan yang AT tanya hadi...
tapi hampaih... nak hadi jawab dalam harakah pun tak da... blog ape lagi...
Korang jgn fanatik sangat... hujah beb.. hujah...

Anonymous said...

uma,

gua bantai lu
lu bantai gua
di luar profesional

gua kalau jumpa Kapt-Shiqaqi
gua tak pukul pun dia
gua gosok gosok telor dia
dengan penuh kasih sayang
tanda ukhuwah Islamiyah sejati

lepas tu terpaksa samak bhai
al maklum najis mughallazah

yusaini said...

situasi biar terkawal...melayu nie byk emosi..baik pak lebai...baik pak songkok..ni antara projek politik plg controvercial..to have such dream pun dah cukup bagus..to make it works and happen..more than just courages,maki hamuns...

nakhoda yahudi

Olo said...

Bodoh la kau ni. Kalau kau nak wacana ilmiah dan cuma nk langgar kalu xdibagik peluang, nape kau namakan ia Projek langgar? Ni dh bagi persepsi yg ko ni mmg niat cuma nak langgar tghh. Bukan nak wacana betul.

Jgn jadi bebal la budak. Kau yg cipta persepsi tu. Bodoh! Syuhh.. gi jual char kue tiaw tuh!

uma said...

haha..

maki pimpinan je..
ingat tu..
kita maki kat pimpinan
tarak kira apa pun CAP di dahi mereka...

sesama kita jgn maki2..hehe

CgLyn said...

AT, ni ambe nak kabor. Dulu arwah Ghafar Baba mari Terengganu, kutuk2 Hadi. Tengah dok sedap mengutuk, tiba2 kunang2 langgar bijik mata dia. Seminggu mata dia bengkak tak boleh buka. Awak sanggup ke terima kejadian mistik macam tu?

Sober said...

AT a.k.a Padayappa..