Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 28, 2009

Cina / India Mati Ada Vigil, Melayu Mati.... Semua Senyap...

Aku baca di Penarik Beca, kemudian link ke PerfectWater. Terus terang aku katakan dah terlalu lama dan bertahun juga aku tak membaca suratkhabar, apatah lagi untuk membelinya. Kebanyakkan maklumat aku dapatkan dari ruangan alam maya ini.

Tetapi mengapa aku terlepas pandang kes seorang anak melayu di tembak mati oleh Polis. Kenapa tak semeriah dan sehangat kes Kugan dan kes Teoh Beng Hock...? Humm... mungkin kerana dia seorang Melayu agaknya... jadi isunya pun tak lah sehebat kes bangsa bukan melayu... jadi di layukan lah kisah ini.

Kugan...? di kaitkan sebagai seorang penjenayah curi kereta. Teoh Beng Hock...? di kaitkan dengan maklumat kongsi gelap dalam DUN Serdang dan DAP. Tawfiq...? di kaitkan dengan sikap panas baran dan mungkin juga (aku gunakan ayat mungkin) kalau ada kes jenayah lain.

Jika sebaliknya orang yang bertanggung-jawap membunuhnya pasti akan di timpa celaka dunia, selain menanti azab Allah di Akhirat kelak. Mana dia Ketua Putera/Puteri umno yang sakit tengkuk tu...?, mana perginya ketua pemuda PAS... yang macam The Rock kononnya yang hantar sms jihad fisabilillah kepada semua pemuda PAS semasa di Bagan Pinang hari tu. Mana perginya Ketua Pemuda Umno... yang mempunyai gang pemuda gerak gempur, Mana perginya

Ketua Pemuda PKR... yang ni tak payah cakap la... buat boring jer... lembap nak mampus... macam Hadi jer... Mana perginya... semua pemimpin melayu yang kononnya nak membela melayu.... kenapa semuanya senyap jer... macam lahanat haramjadah sebab kes ni tak menarik sokongan kepada kepentingan politik korang kah...? Bangsat punya ahli politik...!!! Kenapa tak beri perhatian untuk membantu keluarga malang ini, sebab anak dia jahat ka...? (maaf kepada keluarga mangsa), habis tu Kugan tu bukan dalam kategori penjahat ke...? Teoh Beng Hock... dalam kategori apa pulak tu...?

Kena pada bangsa asing korang siap bervigil macam haramjadah, siap keluar semua hadis dan nas kononnya nak membenarkan perbuatan korang, tak habis kat sesi VIGIL, siap iring mayat sampai ke kuburan kononnya tunjuk simpati. Ni aku nak bagitau kat sini... Read my lip's : SIMPATI kepala bapak korang.

Ni... yang mati di Perlis tu anak Melayu yang di tembak mati dalam keadaan lemah dan tidak melawan akibat tangan bergari...., nampak jelas dan terbukti ada sesuatu yang tak kena dengan tindakan Polis yang sembrono.

Dan terserlah kebodohan anggota polis yang awal-awal lagi berada di rumah tertuduh dan melihat tertuduh keluar dengan membawa pisau, sudah sepatutnya di halang bukan di biarkan... itukah sikap polis yang dipertanggung-jawapkan menjaga keamanan... perghhh macam anak haram... dan nak jer aku guna bahasa parpukari kat polis dan semua ahli politik Melayu, " F " korang la.....  ha..ha..ha... terguna jugak bahasa tu kat korang semua ahli-ahli politik cari makan wooiiii.... Yang mati tu MELAYU... so tak ada kepentingan politik. Bukannya CINA atau INDIA... yang korang nak raih undi demi kepentingan politik korang nanti.... tiu na seng... punya Pemimpin Melayu.

Nanti aku suruh Namewee pegi maki korang baru korang tau... celaka betul... Ketiga-tiga individu tersebut semuanya mati dalam pengawasan pihak berkuasa Malaysia, Polis dan Sprm. Sekarang aku nak persoalkan tentang tahap profesionalisme dan martabat polis dalam menjalankan amanah sebagai penjaga keamanan di Malaysia yang tercinta ini. Semua persoalan telah di kemukakan dalam link yang aku nyatakan.

Cuma aku berasa hairan bin pelik bin musykil juga bagaimana seorang mangsa/tertuduh boleh di tembak mati dalam keadaan tangan bergari (jika ikut cerita dari link Perfectwater). Selepas itu dari kronologi yang diceritakan oleh bapak mangsa dan kenyataan Ketua Polis Balai Arau bercanggah sama sekali..., so apa cerita ni....?

Dari hal kisah kePolisan... semua orang dah tau betapa korupnya Polis Raja Di Malaysia (walau tak semua), tambahan pula melibatkan anak buah mereka dan reputasi cawangan/balai dah tentu ada kes cover-up. Kalau dah Ketua Polis Negara sendiri dah terpalit dengan macam-macam isu tuduhan terhadap dirinya dan di pandang serong, ini kan pula anak-anak buah dia... lagi macam hampeh wal cibai, macam ketam jawapannya.

Kepada semua bloggers aku nak buat satu permintaan supaya di hangatkan kembali kisah ini, demi membela anak melayu yang mati samada ternyata atas kecuaian polis atau tidak, jika mengikut cerita bapak dia macam yea... teraniaya. Biar 1Malaysia tahu kebenarannya.

Korek...korek...korek... Kalau nak harapkan medium lain selain Blogersfera ini... kes ini akan menjadi kes terpencil dan semangat Melayu Mudah Lupa... semakin kuat. Nak harapkan media pencacai... al maklumlah... lu semua pun tau kan... macam cibai la... tutup serapat-rapatnya. Isa: Kalau ada ahli politik atau korang nak buat VIGIL kali ini, pasti aku akan sokong .... cubalah kalau berani... p/s: Kak Mah....!!! Apa cerita ni....???? Mesra, Cepat Dan Betul. Apa yang betulnya.....? Betul... macam Polis dalam filem Tamil jer...

(Ralat: Aku terlupa nak masukkan satu lagi kes melibatkan seorang remaja melayu mati dalam Balai Polis Klang akibat terminum atau di beri minum thinner, korang tanyalah pakcik google, carilah sendiri maklumat kes tu, akibat kecuaian puak polis celaka nih. Malas aku nak kacau pakcik google tengah malam ni).
 p/s : Bro... lu lupa satu lagi si bodoh paling agong dalam setiap kematian Melayu. Mak bapak mereka sendiri. Tak pandai nak fight cari publisity, lemah untuk berjuang terhadap anak sendiri. Harapkan pilis + kerajaan 100%. Redha jer la...

7 comments:

Isa said...

Bro,

1) Kelemahan mak bapak diorang nak fight pun terhad bro..., maklumlah melayu... miskin, kewangan limited dan akal pun limited gak.

2) Kalau pergi merayu merafak sembah pun, orang2 besar ni tak pandang pun... orang melayu kan standard melukut jer...

3) Lu tengok jer... genetik melayu ni, kalau kena sergah dengan polis... dah mengelabah... kecut nak mampus. Kalau bangsa asing kena sergah... di sergahnya nalik polis.. kalau bukan cara kasar, dengan cara hulur fulus... polis pulak yang kecut... macam cinai jer...

4) Lu sambung la sendiri....

matstimketum said...

bhai, ini bukan pasal mak bapak melayu lemah tapi pasal polis yang buat kerja tak amanah!

C++ said...

Bhai...

1. Melayu memang penakut biler bab kena diri diorang sendiri... kalu berani.. takder la Portugis/Belanda/Inggeris/Jepun dapat jajah negara nih..

2. Melayu memang mudah lupa dan memaapkan..

3. Melayu memang pengecut... takder telor...

4. Melayu tak tahu kuasa undang-undang sebenarnya ditangan diorang..

5. Polis Malaysia nie kena pi kursus menembak balik... pasai depa tak reti nak tembak kaki.. asik-asik tembak kepala dan dada..

yusaini said...

Hehe,aku baca cerita tawfiq ni kat perakex,sumthing is wrong sumwhere,mcm tk logik jer citer tuh,sebab mentaliti aku melayu,maka aku pun maleh nk amik port dulu ceritera ni,by the way aku gelak n ketawa tgk nick matstimkrtum,kau hang lu mmg kretip la,hehe.

yat said...

aduka,

aku cadangkn la, hang baca 'malay dilemma' che det tulis, malah aku cadang semua pembaca setia blog ko ni baca buku tu....bukan nak promote mahathir, tapi bnyk yg mahathir cakap ni betui (walaupun dia half mamak/ hal melayu)...

teringat yg kes ketuk ketampi perempuan 'cina' yg teresa COCK bising sgt dulu, bila dapat tau Melayu, haram DAP nak bela, sma la jugak PAS, UMNO atau PKR...xdak teloq...ni pun ada kalo baca buku malay dilemma ada jawapan dia kenapa....

yap said...

Memang la mentality melayu majority haram jadah. Pasai tu lah wujudnya UMNO PAS. Dua dua specis haram jadah bila dah ada kuasa. Dua dua jenis pakai otak kepala k*t*. Dua dua jenis bacul.

* bila masa polis tembak mamat tu dalam keadaan bergari??? Lu pun kalau dah tau mentality melayu suka propaganda serupa yahudi, lu pun mau caya senang senang ke??

Anonymous said...

Bodoh punya artikel....

Sah-sah dia ni baru pandai menaip semalam...

Yang PAS duk kejar polis pasal Memali tu ape???

Aduka pun bodo piang...dia tu genetik minang yang dulunya suka makan orang....

Satu-satu la...kalau duk hangat pasal benda yang tak tentu hala...nanti orang ingat kita giler kuasa....

Yang penting ko bagi je kepercayaan kat diorang handle kes...kalu nak harap korang, tak de lain komplen je memanjang....

wa blaaaah!


-Penembak Babi-