Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 29, 2009

Kebodohan ulama Melayu yang terlampau.

Oleh : AdukaTaruna

Pembolehubahnya ialah Melayu. Asal Melayu pasti stupid menggila. Islam tu sampai elok jer. Sempurna. Tapi bila Melayu dapat, dah jadi bangang.

Ulama pewaris nabi. Semua ulama Melayu hafal. Tapi sebab gen bangang, maka banganglah tafsirannya. Otak saiz sempit.

Gua iktiraf tafsiran dari TGNA jer. Berbuih mulut dia cakap. Tapi ulama Melayu kekal membabi bodohnya.

TGNA kata ulama berpunca dari ilmu. Jadi, ulama adalah manusia ahli dalam satu2 ilmu. Khalid Samad punya hujah pun TGNA cakap hujah ulama. Bermakna hujah orang ahli. Ini bermaksud kelayakan status orang itu ulama atau tidak terletak pada keahlian dalam satu2 bidang.

Tapi bila sampai kat ulama Melayu kebanyakan, niamakahai, ulama hanya mangkuk2 pondok dan Al-Azhar. Daud Iraqi kata ulama itu adalah manusia yang formal dalam bidang agama. Pasal tu gua cakap, jgn memandai2 cipta istilah Kepimpinan Ulama. Kita dah sempitkan Islam tanpa disedari. Dah dikasta2kan. Bodoh piang punya ulama Melayu.

Bila sebut keahlian politik Islam, sila kemukakan keahlian politik. Ini apa bangang PAS tawarkan kat gua Presiden Hadi? Lu nak suruh gua telan ulama itu only for bidang agama. Lantak p la, bidang tentera ke, kilang ke, buat kicap ke, harus ada Kepimpinan Ulama?

Heh... gua tak sestupid ahli PAS ma...

Bila sebut keahlian politik Islam, sila kemukakan keahlian politik. Ini apa bangang PAS tawarkan kat gua Naib Presiden Nasha? Lu nak suruh gua telan ulama itu only for bidang agama. Lantak p la, dia bodoh nak mampos ke, prestasi macam gampang ke, terkantoi berpeluk dgn musuh ke, janji ulama?

Heh... gua tak sestupid ahli PAS ma...

Perjuangan perlu diteruskan....

Sebenarnya.

Perkasakan Majlis Syura sehingga boleh memecat Presiden. Hapuskan doktrin sesat dan istilah sesat Kepimpinan Ulama. Gantikan kepada Kepimpinan Islam. Majlis Syura dikhususkan untuk ulama bidang agama. Selain itu open mengikut kelayakan dan prestasi.

"Wahai Taliban. Lu pernah dengar konsep Kepimpinan Ulama?"

"Kepimpinan Ulama? What the fuck is that?"

3 comments:

Anonymous said...

Wa bersetuju dengan kenyataan TGNA.Ulama adalah mereka yang mendalami satu2 cabang ilmu. Al-Farabi,Al-khwarizmi,Ibnu Khaldun juga dianggap ulama...pakar dalam bidang sains dan astronomi.

Anonymous said...

ulama memang le adalah org yg mendalami satu cabang ilmu tapi Aduka Taruna ni satu ilmu pun tak ada ilmu yahudi aje dia dalami, penuh dada zionis biasa le gen bukan islam memang mcm tu, stupid punya AT nak cakap pun stupid gak, memang taliban tak ada kepimpinan ulama tapi mereka ada kepimpinan yg ditinggal oleh nabi dan rasul dan juga ulama seperti yg disebut oleh Nabi Muhamad S.A.w At ni tak pernah baca sirah nabi ke baca sirah Hitler

Anonymous said...

Ko jangan layan sangat At ni bro.aku rasa kalau nabi adapun dia akan maki nabi..dia ni xdak akhlak tapi mengaku menyokong parti islam.pergi mengaji ngan ayahpin la woi..