Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 23, 2009

Isu bahasa dan ahli bahasa bongok.

wa tertarik dengan idea lu tentang sistem bahasa tu. detailkan lagi bleh x


Oleh : AdukaTaruna

Benda ni dah lama. Sejak gua sekolah rendah lagi. Gua terfikir benda alah ni time Ostad Yunus kat kampung gua ajar gua tajwid. Mak gua cikgu BM. Selalu bertekak dengan mak gua pasal benda alah ni la. Sampai mak gua pun setuju dah dengan gua. Skang gua dah ada blog, gua memekak jer la kat sini. Haha.

Pada gua, semua masalah pasal Melayu ni, pembolehubah utamanya ialah gen. Gen stupid ma. Termasuk gua la tuh. Gua Melayu pure punya. Ulama pun camtu gak. Asal Melayu pasti bangang punyalah.

Tak kira berapa tinggil level pendidikan ahli dan pakar Melayu, dia tetap bodoh; sehingga dia mengubah gen. Bab gen lu nak bertekak dalam n3 lain. Masuk balik bab bahasa ni, ahli bahasa, sebab dia adalah bodoh, dia tidak dapat menghuraikan / mengenalpasti apakah sistem yang wujud dalam bahasa mereka.

Sistemnya ialah ialah tulisan tidak boleh tunduk kepada sebutan. Tulisan adalah garispandu sebutan. Katakan tulisan tak wujud dalam memori otak kita (Melayu), 20 tahun akan datang, bahasa yang dituturkan Kelantan dan bahasa yang dituturkan Johor akan berbeza sama sekali.

Kalau setiap Melayu ada memori tulisan NASI dalam otak, kita sebut nasik ke naset ke, otak tetap merujuk pada NASI. So, 20 tahun akan datang, ianya kekal begitu. Contoh lagi. Begitu juga word SUKA. Kita sebut suke tp otak ada guide tulisan SUKA.

Jadi, TULISAN TIDAK BOLEH TUNDUK KEPADA SEBUTAN. Ini falsafahnya.

Skang kita masuk bab bangang ahli bahasa. Phd ke, super phd ke, dia adalah spesis bangang. Sehingga gua menulis hari ni, sampai mampos dia takan terfikir benda alah ni.

Imbuhan PE bertemu word TARIK sepatutnya menjadi PETARIK
Imbuhan ME bertemu word TARIK sepatutnya menjadi METARIK

Tapi sebab bodoh ahli bahasa, dia tundukkan tulisan terhadap sebutan. Jadilah PENARIK dan MENARIK. Word PETARIK dan METARIK tu lu nampak janggal sebab tak biasa. Bayangkan word TARIK menjadi jahanam kepada NARIK.

word asal = TARIK
word lepas ahli bahasa bangang masuk memperbangangkan bahasa = NARIK

TARIK
NARIK

Lu fikir la sendiri beb.

So, demi sebutan, dia kucar-kacirkan sistem.
  • PE + GALI dah jadi PENGGALI
  • ME + GUNA dah jadi MENGGUNAKAN. Ntah mana datang MENG dan PENG ntah. Penyudahnya bahasa Melayu yang sedia ada stupid jadi panjang meleret2. Kalau berperang dan mampos kena bom kalau guna perkataan Melayu untuk hantar isyarat kecemasan.

Dalam bahasa Arab, ahli bahasa mereka dapat baca sistem yang wujud dalam bahasa mereka. Tulisan mereka tidak akan tunduk pada sebutan. Tapi, ada undang2 yang membenarkan sebutan lari dari tulisan. Contoh :
  • Alif Lam Qomariah
  • Alif Lam Shamsyiah
  • Mcm tajwid yang lain la.

Gua pernah berdebat dulu kat TKO dengan salah sekor penulis buku mengapa kami bantah PPSMI kat TKO dulu. Dia dengan wife dia bersama Melayu2 pengikut arus. Punyalah ramai. Satu soklan gua pun dia tak dapat jawab.

Tulisan dan simbol pun guna English, tapi lu claim tu tulisan dan simbol Melayu. Tak malu ke beb? Terkedu ma. Sebab tak terfikir langsung sebelum ni.

Skang ni masa depan dunia Sains anak-cucu kita, negara kita lu nak serahkan kepada ahli bahasa? A. Samad Said tentukan bidang Sains negara? Serahkan kepada ahli la beb.

Falsafah kepimpinan Sastera ni sesat.
Falsafah kepimpinan ulama pun sesat.

Serahkan sesuatu bidang itu kepada ahlinya. Apa A. Samad Said tahu tentang Sains dan Matematik? Dan lebih berat, apa yang A. Samad Said tahu tentang bahasa sendiri? Capai ke tak dia tahap yang gua bentangkan ni. Sampai mampos takan dapat dan mampu ma.

7 comments:

Anonymous said...

bro..
blajo bab pedagogi dlu ek..

jgn asik dgn teori lu jek..

bab lain wa mgkin jd pngikut..
tp bab nih wa mnentang arus..

-chegu b.melayu-

Anonymous said...

lu pun species melayu bodoh gak

bahasa inggeris pun banyak pinjam tulisan dan simbol dari bahasa lain untuk terma sains dan matematik, tak pulak spesis diorang kutuk bahasa sendiri

bahasa itu hidup bongok, lu matikan bahasa itu dalam matematik dan sains kalau lu ajar dalam BI. terma teknikal dan sains tak dapat berkembang la kalau melayu masih berperangai macam lu. gua salahkan DBP dan dasar kerajaan gak sebab bodoh dan lambat buat kerja

susah kalau lu ingat lu sorang je yang pandai dan orang lain bongok

lu pun sama bongok mcm spesis melayu yang lain

lu tgk spesis cina, diorang pertahankan pengajaran dalam bahasa diorang sebab diorang tak bongok macam spesis lu

yang dikejar tak kesampaian, yang dikendong keciciran

jibam

Anonymous said...

lu pun species melayu bodoh gak

bahasa inggeris pun banyak pinjam tulisan dan simbol dari bahasa lain untuk terma sains dan matematik, tak pulak spesis diorang kutuk bahasa sendiri

bahasa itu hidup bongok, lu matikan bahasa itu dalam matematik dan sains kalau lu ajar dalam BI. terma teknikal dan sains tak dapat berkembang la kalau melayu masih berperangai macam lu. gua salahkan DBP dan dasar kerajaan gak sebab bodoh dan lambat buat kerja

susah kalau lu ingat lu sorang je yang pandai dan orang lain bongok

lu pun sama bongok mcm spesis melayu yang lain

lu tgk spesis cina, diorang pertahankan pengajaran dalam bahasa diorang sebab diorang tak bongok macam spesis lu

yang dikejar tak kesampaian, yang dikendong keciciran

jibam

Anonymous said...

patut la suke sgt maki..
keturunan rupenye..

Anonymous said...

nak suruh gen melayu cerdik dan boleh berfikir lah maka jadinya tatabahasa sedemikian rupa. kalau ikutkan tatabahasa arab dan inggeris jauh lebih susah daripada melayu. bahasa melayu ni antara bahasa yang paling mudah dipelajari.

Anonymous said...

air=ayaq=water

lu=hang=kamu=awk=you=anta

kenapa=awat=why

sains=sains=alam manusia??

matematik=mathematic=ilmu hisab

bodoh=stupid=bagero

babi=pork=khinzir=pig

catfish=ikan keli

lu sambung la kalu lu nak = you continue if u want...

adakah PERODUA RUSA jika di pasarkan di england akan menjadi PERODUA DEER??

-bukancalon-

Anonymous said...

wa sampai ari ni geli ati pasal kotroversi kenyataan TGNA.... ada ke TGNA sebut Islam plastik di spin jadi Islam palestin..... wah!!! hahahahahaha......

-abanghensem