Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 25, 2009

Kisah ulama menjual sikat.

Oleh : AdukaTaruna

"UG telah dibincang. DAP dan PKR setuju."

PKR dan DAP nafi. Lim Guan Eng ingatkan ulama tidak boleh menipu.

"UG idea belum masak. Kami sepakat menolak UG."



Di satu pasar popular di Terengganu, ada seorang ulama besar dan ternama sedang menjual sikat. Sebab ulama ni glamer dan popular di Terengganu, maka sikatnya laris.

"Maghi2 pakat beli sikat sokmo." (camni kot loghat Terengganu. Ngee..)

"Sikat ni dibuat dari bahang terbaik. Ana ulama pewaris nabi. Dok buleh nipu."

Ulama termasyur tu berkata dengan penuh semangat sambil melentur2kan sikat. Plastik terbaik.

Pap! tiba-tiba sikat patah.

"Mu tengok! Mu tengok! Ana sudoh cakak. Bahang kualiti tinggi. Kaler luar dengan dalam samo. Bukang celup."

Seluruh pembeli Terengganu bersorak. Kagum!

13 comments:

Anonymous said...

waaaaaaaaaa......(turut kagum sama)

mountdweller said...

Salam sdr. aduka

Kesian orang Terengganu. Di celurnya hidup-hidup! Cicah budu ke pelara?

Beras_usang said...

Kah,kah,kah,..Mmang btul sikat tu ori punya..Lawak tok moh..Hehehe..

Anonymous said...

Bro AT... UG tu adalah 1 lontaran idea,isinya ialah kesejahteraan utk semua,menolak rasuah,perbetul kehakiman,PKR xsetuju? DAP xsetuju ???
Mungkin apa yg lu kata pasal TGHH "tipu" itu betul,lu tibai dia cukup2,maki dia cukup2,utk apa bro??? utk kebaikan PAS dan PR??? cuba renung elok2,betul ke cara lu ni bawa kebaikan,kejahatan xleh bawa kebaikan bro,hanya benda baik je yg menghasilkan benda baik,xcaya,tanya quran n hadis,klu lu muslim la.
Erm,wa sangaka baik dgn lu,ulama' silap skit,lu tegur banyak,sbb lu sayangkan TGHH n Ulama' lain,camne dgn diri lu,lu tegur x?, dlm bahasa lain koreksi x? lu kena ingat,hari ni lu maki org,hari ni jgk org maki lu,esok lusa,anak lu plak maki lu,cucu cicit lu maki lu.
Wa respect sbb lu prihatin,menegur utk merubah,tp lu kena ingat,sbgai muslim,lu terikat dgn cara muslim,lidah lu,tangan lu bkn Allah bagi percuma bro,sementara masih ada,guna sebaiknya,jgn bila hilang baru nak terngadah,xguna bro...

Anonymous said...

nk baiki skit...

Nipu: lebong
mu: mung
dalam: dalang


Wakakaka.. Adios

Lee Copper said...

Hang loklak lah. Best la.....

Ali Zaidan said...

Ulamak mmg pewaris Nabi. Lu pewaris apa? Setan? Haha..

Jangan jadi pewaris setan udah la. Duk pelaga orang kerana nafsu dan dendam!!

Anonymous said...

walak aja la kat penjual sikat

walak

walak

Anonymous said...

kat trg ada kat pewaris nabi, jgn kat negeri lain ada pewaris yahudi dan setan dah le, kang jual arak mcm jual air limau je.hehehehhe bersorak le setan seluruh dunia kerana ada pewaris setan dlm maya ni

Anonymous said...

Nauzubillah.

Hati-hati yang hitam ini, moga Allah ampunkan.

Saya pohon dijauhkan kita dari kejahatan penulis blog.

Anonymous said...

Apa motif cerita ni? Permainkan agama?

Dah macam Mahathir aku tgk perangai mamat neh..

Anonymous said...

Motif cerita ni adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.... pembolehubah.

Wakakaka..

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!