Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 17, 2009

Kisah ulama bangang. (2)

ADUKA SAID
"Ulama ke, tak ulama ke, tukang bancuh simen ke, letak dia kat tempat dia. Serah bidang itu mengikut keahliannya"

Kalau ko kata camtu,ko suruhlah mahadey jadi doktor gigi.cabut gigi kat klinik tu.xpayah sibuk2 terbabit dalam pemerintahanlah.sedangkan mahadey ada jasa gak pada negara.aku bukan nak menyebelahi mahadey tp urusan pentadbiran ni hendaklah diberi kepada orang yang berkemampuan dan boleh menjalankan apa yang islam nak dan apa yang nabi nak.walaupun mahadey banyak menyumbang pada kerosakan islam.habis,sape lagi kalau bukan pemimpin islam yang boleh menjalankan amanah dan boleh mempraktikkan ajaran yang di gezetkan dalam quran?.bukankah mereka yang tau selok belok quran dan hadis?orang itu adalah ulama.tapi bila disebut ulama sudah tentu aduka akan menyinga.tapi itulah hakikatnya dizaman yang penuh fitnah ini.

-zinngo
Bukan begitu tafsiran maksud 'bidang' gua tu ma. Takan benda asas macam ni gua perlu buat nota kaki kot. Letih la. Kalau macam tu, bidang politik hanya boleh dianggotai oleh jurusan sains politik jer la. Adeh.. otak Melayu.

Jurutera, peguam, semua haram berpolitik. Hatta jadi ketua kampung pun tak boleh. Takan benda ni gua kena letak nota kaki kot dalam setiap penulisan gua. Cet..

Kalau Doktor macam Mahathir tu power dan bijak, letak la dia as PM. Cantek dah tu. Tapi kena ada Majlis Syura la supaya bijak dia tu dikawal Islam. PM Malaysia bawah Majlis Syura. Cantek tak? Apa2 yang Mahathir nak buat, anytime Majlis Syura boleh batalkan.

Ini letak ulama baghal Hadi as PM, Presiden, atas konsep apa? Konsep jubah pewaris nabi. Bidang tu bukan ikut jurusan atas kertas universiti, wahai otak Melayu.

Bidang itu ialah bakat dan kemampuan dan keupayaan dia dalam satu-satu tajuk itu.

Mati la gua kena buat kurungan, kena buat nota kaki. Bila berhujah, manjang kena turun level. Isi A tak selesai, kena pulak selesaikan bab asas dulu.

6 comments:

Berg said...

x payah la lu nak bukak thread pasal nie.. post je la kat comment tu.. huahua

jeebond said...

kahkahkah.. wa tak penah letak komen wa kat blog ni.. tapi kali ni wa terasa sangat nak letak.. wa gelak beguling pasai ni je... siol la lu aduka...

Mati la gua kena buat kurungan, kena buat nota kaki. Bila berhujah, manjang kena turun level. Isi A tak selesai, kena pulak selesaikan bab asas dulu.

uma said...

AT
wa rasa lu kene turun level
utk selesai bede asas ni...
pjuangan lu x selesai lagi tu..haha

ni kat blog lu je,
kan forum belum lg tu...haha

Anonymous said...

Apa yg ko nak sampaikan tu memang xsampai kat semua org.. Ko kena tau tahap pemahaman pembaca xsama. Ko kena belajar 'user friendly'kan penulisan & idea2 yg nak ko sampaikan spy org xslh faham.

mat said...

maaf la cakap ye....level AT sudah jauh di depan...ramai fanatik dan taksub PAS berkeliaran di blog dgn hujah2 tadika...asyik2 nak suh ulamak di depan...no hal kalau dia berkemampuan mcm TGNA..tp xramai dah macm TGNA..di kelantan sdri pun yah nak cari pengganti sebijak TGNA dlm siyasah

Anonymous said...

memang susah nak menyedarkan golongan jumud ni..