Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 11, 2009

Kempen 1 kerusi untuk 1 tahanan @ 1 kerusi untuk 2 tahanan.

1. PRK b'laku.

Dgn segala kekuatan & penyelewengan yg ada, BN b'jaya kalahkan PR dlm kedua2 PRK. Andai b'laku, apa tindakan PR seterusnya? Ugut dgn PRK lg ke? Smpi bila?

Oleh : AdukaTaruna

Berdasarkan reality, memang wujud penyelewengan. Dan berdasarkan reality juga, penyelewengan maksima yang mampu dilakukan BN sudah tahap tepu.

Yakni, tidak berdaya lagi mengimbangi kemaraan rakyat. Buktinya :

1. Bukit Gantang. Bukit Gantang adalah kritikal situasi buat BN dan buat Najib. Secara logiknya, sudah pasti penyelewengan berlaku tahap tinggi. Tetapi, dengan izin Allah, kita menang juga.

2. Begitu juga seandainya BN mampu atau mempunyai satu penipuan yang boleh menang dalam isu DAP ugut adakan PRK. Mustahil Hishamuddin mahu telan ludah sendiri, dan mustahil Najib mahu dilabel bacul.

Seandainya tewas juga.

1. Imej dan pengorbanan BR tidak akan sia-sia di mata rakyat. Caranya akan diterangkan di bawah.

2. Selain kawasan itu harus kawasan bandar, pastikan kerusi parlimen (bukan DUN) dipertaruhkan untuk mengelakkan negeri terjejas. Jika mahu DUN, mungkin boleh di negeri bukan BR.

Step mengugut.

1. Bincang hasrat dengan parti komponen BR.

2. Isytihar untuk kaji mengadakan satu PRK untuk kebebasan 2 tahanan ISA. Jelaskan tahanan 6 tahun tanpa bicara itu sudah tidak tertahan. Kita tidak tahan, dia dan keluarga tidak tahan. Jelaskan ini sahaja peluang yang wujud.

3. Lakukan pungutan suara tentang hasrat itu di tempat yang dimaksudkan. Open jika ada bantahan di pusat wakil rakyat kawasan tersebut. Dan lihat apa hujah bantahan.

4. Upah agensi survey bebas buat tinjauan.

Semua ini, terutamanya apabila dilakukan tinjauan pendapat dan open bantahan, ianya akan mencetuskan kefahaman dan kehendak penduduk setempat. Selain Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai, wa percaya majority mahukan PRK.

Dengan projek kecilnya, dengan jalan barunya, dengan pelancong politiknya, dengan kemeriahannya, dengan ekonominya. Masyarakat mana yang tidak suka rahmat dan perhatian dunia datang mencurah2?

a. Kawasan harus kawasan bandar. Media konvensional tidak laku di kawasan bandar.
b. Kerusi parlimen di negeri BR atau kerusi DUN di negeri BN.


2. Kuasa SPR.

Wa bkn background undang2, so nak tnya, ada x dlm bidang kuasa SPR utk m'isytiharkan p'letakan jawatan seseorg ADUN/MP sbgi x sah? Kuasa p'batalan p'letakan jawatan.

Kalo ada, tu bole jd senjata bg BN. Selagi x mati, jgn harap la kerusi tu SPR isytihar kosong.
Bila batang diri ADUN atau AP mengaku letak jawatan, maka SPR perlu umumkan kekosongan. Kerana itu sekarang ni BN sibuk dengan idea halang ADUN atau AP letak jawatan suka-suka.

BN tidak boleh halang sesiapa ADUN atau MP yang mahu letak jawatan. Rujuk kes Penanti. Manakala kes 2 bangsat PKR Perak adalah berbeza.


Bagaimana pula kalau tiada pertandingan bagi PRK? Tiada siapa yang mahu bertanding?
Ini cara paling minima damagenya BN.

1. Walau ISA tetap ada, dan tahanan 6 tahun masih ditahan, BR terbukti melepasi kepentingan rakyat daripada kepentingan parti / individu.

2. BN akan dikecam penakut. BN akan berbalah sesama sendiri. UMNO setempat pasti mahu PRK, UMNO pusat takut, TDM kritik. UMNO / BN tetap kalah dalam ugutan ini.


Contoh plan pelbagai mata.

1.

Yang itu zahir dan mudah. Skang wa nak bagi contoh plan rumit dan pelbagai cabang mata.

Undi untuk Timbalan Presiden PAS terpecah 2. Katakan 50% pro konservatif, 50% pro pembaharuan.

Kalau hanya Nasha sahaja yang bertanding, pro konservatif mendapat undi solid. Tidak pecah. Kalau Hassan Ali dan Ostad Azizan bertanding, maka 50% pecah 3. Kira sorang 17%.

Kalau Mat Sabu sahaja bertanding, tak payah kira apa, macam gua ramal bola jer, kompom Mat Sabu menang. Tapi kalau Husam ada, kena kira sikit kat pengundi pro konservatif. Kalau Nasha sahaja, kompom Nasha menang. Kalau semua bertanding, semua ada peluang.

2.

Momentum Mat Sabu skang memang tengah tinggi. Dia berjaya letakkan dirinya di arus isu semasa terbaru. Jadi, kalau Husam nak fight momentum Mat Sabu, dia perlu gerakkan idea ini. Cari satu kawasan sesuai untuk pelan ugutan, dan kemudiannya tawarkan kerusi yang Husam tandingi PRU13 akan dikosongkan kepada penjihad tadi.

Katakan Shah Alam. Khalid Samad ugut letak jawatan. Kalau BN bebaskan ISA, semua selamat dan menang besar. Kalau BN bertanding, semua menang juga 'kecuali' Khalid. Kalau BN tidak mahu bertanding, semua menang juga 'kecuali' tahanan ISA dan Khalid.

Khalid tidak boleh bertanding RU13 kerana had 5 tahun. Lepas PRU13, macam Wan Azizah kepada Anwar, Husam letak jawatan untuk Khalid bertanding. Tapi kena terangkan awal2 lah. Masa pungutan suara tu.

So, macam gua ramal Barca final dengan Man U, komfirm ahli PAS letak Husam Timbalan Presiden PAS manakala rakyat kompius antara Nizar / Husam dan Anwar, yang mana lebih kurang mudaratnya sebagai PM. Insy.

2 comments:

Anonymous said...

saudara, selain ikut sentimen kelompok tertentu kita juga perlu ikut aliran massa. mungkin pendapat saudara terlalu ke hadapan pada waktu ini. mungkin pada masa akan datang ia relevan. mungkin bulan jun nanti ke. bersabar. ingat pada yg maha merancang.

nyle said...

memang plan ini akan berjalan hingga bulan jun ini nanti. fasa sekarang hingga bulan jun adalah fasa memberi kefahaman dan mengutip sokongan seberapa banyak.. selepas jun, akan diserahkan kepada pimpinan PR untuk tindakan selanjtnya....