Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 7, 2009

Dramatiknya Barca vs Chelsea

Oleh : AdukaTaruna

Mula-mula sekali, dalam kita bergurau-senda, cakap2 bola, belasah sini-sana, wa pulun lu, lu pulun wa, kita jangan lupa sokongan yang perlu kita berikan kepada rakyat Perak yang kesulitan. Hari ni hari mereka, esok lusa entah bila hari kita pula.

Kesian beb. Ibu2, anak2 yang tak tahu kerajaan mana yang perlu sign borang ni, luluskan bantuan itu, mengadu problem, etc. Kita nak bantu cane? Kita hanya ada undi 5 tahun sekali jer. So, wa harap, sama ada yang berbulu dengan wa, yang menyokong wa, sumbangkan berapa yang mampu kepada tabung blogger Perak.

Kita hanya ada kuasa media. Blogger Perak orang macam kita beb. Takda pangkat, takda gaji. Berjuang demi rakyat mereka sendiri. Berjuang demi harga diri. So, itu jer la setakat ni yang kita mampu.

Barcelona vs Man U.

Ok. Skang kita cakap bab lagha pulak. Ngeeee.

Wa ramal dah. 50-50. Memang sukar. Analisis, xda. Haha. Meriah rumah gua beb, walau gua dgn adik gua jer tgk bola. Nasib baik gua tak tinggal sebelah rumah xenan. Kalau tak mau salam Kemunting gua. Haha.

Adik gua ramal Chelsea menang. Gua ofkos la harap Barca. Tapi, defend takdo ma. Terpaksa pulak Yaya main defend tengah. Dah takda stopper. Tu la antara gua rasa tak kompiden tu. Nak pulak manager Barca budak umo 31.

Bila takda stopper / defensive midfield yang berkualiti, sebarang muntahan bola dari kawasan penalty, boleh menjadi punca gol. Chelsea ada Michael Essien. Barca? Letak Keita. Tak cukup kualiti untuk team Barca beb. Bla, bla, bla..

Diringkaskan, kalau Chelsea berjaya ambil kesempatan kekurangan Barca, maka, mereka akan berjaya sehingga mampu beroleh perbezaan 2 gol.

Tapi kalau Barca tetap berupaya kawal kelemahan mereka, walau kelam-kabut, ia akan menang tipis hanya satu gol. Ramal gua lah. Keputusannya memang tipis sungguh. Haha.

Paling gua kelakar Cole yang digembar-gemburkan hebat utk sekat Messi. Wakakaka. Ingat player cap EPL ke Messi tu. :p

Pengadil.

Mutu pengadilan, standard Malaysia. Sampai visual paparkan nama pengadil tu. Haha. Wa rasa pengadil dari EPL ni. Rasa gua la. Sebab tahap2 pengadil macam ni jer C.Ronaldo boleh cari makan.

1. Abidal tak patut kena red card. Kuning jer. Sebab touching dia minima sgt. Dia just nak ambil side belah kanan lawan. Kan ke abidal tu kidal. So, dia boleh sliding tackle.

2. Sepatutnya Chelsea dapat penalty. Pique kena tangan depan2 mata. Tu bukan ball hand, tapi hand ball. Cuma pengadil tertekan sebab dah terbagi red card kat Abidal.

Bertemu Man U.

Susah beb. Sir Alex ni paling berpengalaman berdepan team sekuat Barca. Barca pulak ntah berapa yang boleh main. Man U pulak selesa sebab lawan team bebudak. Tak banyak injured, kena card, etc.

Manager Barca pulak mentah lagi. Kompom dia main mcm biasa Barca main. Ganas, laju, ghairah dan menyerang. Memang kena la dgn orang tua Alex tu. Huhu.

Man U tidak akan memperjudikan nasib dengan main secara open. Kompom akan ada 2 lapis pertahanan. Bertahan. Line defend akan rendah dan hampir dengan keeper. So, memang takda peluang thru pass (cani ke ejanya). Rembat dari jauh pun tak munasabah kecuali bola muntah.

Ronaldo akan keseorangan kat atas. Hancur harapan gua nak tgk Ronaldo the poyo boy vs Abidal.

So, ramalan Tok Bomoh final Barca vs Man U lama dulu adalah tepat. Boleh la Tok up pengeras lepas ni. Ngeeee....

3 comments:

D'ayo said...

Memang classlah hang punya analisa... aku ingat nak pakai untuk buat anak aku cakap kat aku... tererlah papa...

Anonymous said...

Lu hingat manager Barca tu sape? Pep Guardiola beb! Tak kenal jgn sokong barca...umur 31??bior betul bro...sehingat aku masa dia kena singkir dr barca dulu (2000)umur dia dh nak cecah 30. masa tu Xavi,puyol belasan tahun lg dlm skuad remaja barca. Etoo plak 16thn, masa tu dia ngan club simpanan Mallorca. Pep G'diola pernah jadi kapten Spain...

Anonymous said...

Wa plak puas dapat jerit x mau2 nye masa gol barca tuh..haha
tapi messi main xbest ah..eto'o pun x perform..bola asek kat kaki iniesta je..nasib mamat tu cool je control bola...
anyway, disebabkan ramalan wa x tepat, wa malas nak ramal final..haha
wa akan percaya lu bulat2 je..

yang benar,
-orang jauh-