Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 6, 2009

Bacaan suami sahaja (18sx)

Oleh : AdukaTaruna

Wa tahu, wak Albanjari, pakar perbidanan lelaki dunia bloggers adalah org no 1 baca N3 wa ni. He. Bukan apa beb. Ni ha, wa nak luahkan hati wa la. Walau medium wa ciput jer, tapi wa tetap cakap la.

Tak sampai seminggu beb. Mati lagi seorang seorang ibu kita. Hamil plak tu. Adeh... Masalah peragut. Pembolehubah banyak ma. Sistem pendidikan, ekonomi, hudud, etc. So, memang nak selesaikan masalah ni jauh, panjang, rumit dan berliku.

Kepada suami2, yang mempunyai isteri yang selalu menggunakan motor, wa cadangkan, laburkanlah sedikit peruntukan untuk keselamatan isteri. Wa tahu, kebanyakan kita ni kategori sederhana. Kalau kaya, isteri tak naik motor beb. Naik Honda Jazz.

Tapi belanjalah sedikit duit. Beli la benda alah ni. Dalam GMP wa tak tau apa namanya. Kotak Simpanan Barang Untuk Motor Yang Berada di Belakang. Ni kot dalam GMP. Dalam PPSMI lagi la wa tak tau.

Suruh isteri kita sentiasa letak beg dalam benda alah ni. Kalau kena ragut pun, kena ragut time dia parking jer. Jangan la letak beg dalam bakul kat depan tu. Beg hilang, walau sulit, takpa ma. Ni dah sampai nyawa ni beb.

Isteri plak, jgn pemalas. Jangan sambil lewa. Kita bukan duduk kat Iran. Kita duduk kat Malaysia ma. PDRM habiskan 20 juta peruntukan nak jaga UMNO dalam satu2 pilihanraya, tapi nak jaga lu orang, g mati la.

Disiplin dan istiqomah dalam menjaga keselamatan. Rutinkan tabiat. Sentaiasa letak beg duit, walau hanya ada seposen dalam tu, di dalam benda alah ni. So, taklah kena ragut on the way. Sampai2kan la benda ni kepada semua suami...

4 comments:

Kujie said...

kak jie pun kena ragur 31/3 baru ni..tergolek dog , luka sana sini..nasib baik dah kawen..kalau tidak sure duit hantaran dapat diskaun .

:)

time tu tak bawa beg duit pun, dalam kocek ada 2-3 ringgit...

taktik dia...langgar dulu....baru tgok apa habuan yg dia ada.


g balai buat report.... polis tu ckp len kali jgn jalan sorang2....jadi..len kali kak jie nak p hantar anak sekolah nak buat rombongan cik kiah.

nak ikut?

elyn said...

caner la tak kena ragut mokcik2 jaman skarang nih. poie pasar ikan je mcm nak gi shopping kat Harrods atau Barney's. pakai kasut pon kasut Prada atau Nine West atau paling koman pun Gucci yg tumit 2 inci.. nak lari pon susah.. nak sepak angkat kaki sebelah je kompom tegolek dog sbb kasut runcing sgt.. ce tgk makcik2 ke bakal makcik ke nak pi pasar.. beg tangan umak ai... bekilat2 beb.. kalu takat gi pasar ke nak shopping ke, bwk je la dompet kecik, senang nyelit dlm poket suar ke poket baju kurung ke..

nih bukan sume la tp mmg ada sesetgh makcik n bakal makcik mnarik perhatian peragut.. pakai bj melebih2.. menarik perhatian org jahat la tu.. org jahat susah kite nak nasihat.. nak wat camno.. tepaksa la kita ajar sket makcik n bakal makcik ni supaya mengelak dr menjadi mangsa...

Anonymous said...

rupanya penyayang dak AT ni..wakaka

-orang jauh-

malam said...

dia tgh carik calon tu.kena lah tunjuk ikon bakal suami penyayang.hahaha