Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 29, 2009

Cerita Tadika UMNO dan PAS.

Oleh : AdukaTaruna

Ada satu kampung unik. Dalam kampung tu, semua still belajar tadika. PAS ke UMNO ke PKR ke, semua lah. Besar ke kecik semua.

Dalam kampung tu ada 7 orang yang belajar luar kampung. Standard U. Salah sorangnya berkhidmat ke kampung tu. Dia ajar mengajar di tadika tu, tapi menggunakan silibus dia sendiri. Selalu la kena maki dengan orang kampung tu dan orang kampung tu mengadula kat 6 anak mereka yang belajar standard U tadi.

Pada satu hari, budak U degil dan biadap tadi macam biasa masuk kelas. Hari ni dia ajar sesuatu. Budak U degil dan biadap ni berbulu sama satu ketua kelas dalam tu. Sebab pemikiran orang kampung bodoh tu, siapa pakai serban, dia kena jadi ketua kelas. Padahal budak tu punyalah bangang. Bergerak pun lembab jer. Cuma dia baik hati. Keliling kelas ditampal cogankata Kepimpinan Serban. Kelas sebelah plak guna Kepimpinan Sawo Matang.

Budak tadi pun dengan selambalah menggunakan kemudahan yang ada dengan mengajar semua budak2 tahap tadika tu. 6 budak U, anak kepada orang kampung bodoh tadi tengah mengintai.

"Ok yer pelajar2 bodoh sekalian. Ni gua nak ajar lu orang semua. Kita bernafas guna udara. Udara penentu kita mati atau hidup. Kalau takda udara kita akan mati. Paham?"

Tetiba muncullah 6 budak U tadi. Berbulu dia sebab orang kampungnya diperbodohkan.

"Jangan dengar kata dia. Siapa kata udara penentu mati atau hidup? Dalam udara ada oksigen. Karbon Dioksida pun udara. Cuba hidup dalam udara karbon dioksida. Mati tak? Bodoh punya orang gila."

Budak degil biadap tu peduli apa.

"Ok yer pelajar2 bodoh sekalian. Pelajaran kedua plak. Makanan tak sedap kalau takda garam. Penentu kesedapan adalah garam."


"Jangan dengar kata dia. Siapa kata garam penentu kepada sedap? Lidah terbahagi kepada 5 deria rasa. Bla bla bla bla. Cuba makan tanpa lidah, sedap tak? Bodoh punya orang gila."

Budak degil biadap tu peduli apa.

"Ok yer pelajar2 bodoh sekalian. Pelajaran ketiga plak. Nak gerak kat mana-mana perlu ada kereta. Kereta ditentukan oleh enjin. Makin besar enjin tu, makin laju kereta kita."

"Jangan dengar kata orang gila tu. Enjin besar bukan penentu laju. Penentu dia ialah cc." Budak U 1.

"Eh, bukan la. Penentu laju isipadu silinder. Kalau 3 silinder apa barang. Mau2 kena 6 silinder beb. V6 ke." Budak U 2.

"Kepala otak kau. Enjin besar ke, silinder sejuta ke, kalau takda tayar, sampai mampos kau duduk situ. So, penentu laju ialah tayar." Budak U 3.

"Korang semua bodoh. Semua tu kalau ada pun, kalau tak pakai seat belt, polis tahan. So, dah membazir masa. Penentu laju ialah seat belt." Budak U 4. Budak U 5 dan 6 angguk2 kepala.

Budak degil biadap tu peduli apa.

15 comments:

elyn said...

hihi.. emo nampak.. :p

Anonymous said...

Apa moral ceta tu,kita dah lama dilembukan kah?

Xenan said...

wakaka..chill bro.jawapan lu tetap gua respek.

"Wa hentam lu, lu hentam wa. Di luar kita tetap bersaudara. Pro. : )"

Xenan said...

tak paham2 lagi ker..."Budak degil biadap tu peduli apa".wakakaka.

Lawan tetap lawan bro.

Kasi keluar lagi artikel marah lu.

Xenan said...

yg lagi satu jawapan...maleh wa nak comment.Biaq org baca dulu.:))

AdukaTaruna said...

wakakaka.. plan nak hentam PKR sempena Penanti. Tapi terhentam Hadi la plak.

Takpo2.. wa fokus Arsenal vs Man U dulu. Hahaha.

elyn said...

moralnya senang jah, AT tu la ketua kelas yg ngajar org2 bodoh kampung dia. tp masalahnya, dia terlalu memandang rendah pada kemampuan anak muridnya.. dan dia syok sendiri dgn cara dia sbb mata dia memandang rendah akan kebolehan budak dlm kelas dia (org kampung tu la..)

dia tak peduli wpun ada budak2 U yang punya pengetahuan dan teknologi baru datang bg dia sedikit ilmu. dia tak nak terima, sbb dalam otak dia, dia tetap pandang rendah pada kemampuan otak2 orang kampung tu..

org kampung tu, boleh jugak jadi pembaca blog2 ni semua. silap c ketua kelas yg cuba mengajar tu adalah, "terlalu memandang rendah" dan enggan menerima pendapat org lain, walaupun sudah terang lagi bersuluh.

cara dia tak salah, cuma apabila persepsi ketua kelas tu terlalu memandang rendah akan kebolehan anak muridnya, maka berlaku lah pertelingkahan method/cara/strategi antara budak U dan ketua kelas.

ketua kelas, by his own standard, menganggap kelas dia tu tahap tadika saja. sedangkan, budak2 U yg lain tu, cuba nak bagitau dia, org2 kampung tu bukanlah bodoh sgt. maka merayulah budak2 U tu agar ubah lah cara ketua kelas tu, jgn lah hendaknya dilayan sebagai orang bodoh atau level tadika saja penduduk kampung itu...

ahakz.. :)

elyn said...

so habis dah ke citer pasal otak nih? :p

Xenan said...

eh elyn..u ker yg emo ni?:))

Think again. Bukan masalah memandang rendah tapi "Budak degil biadap tu peduli apa".

Xenan said...
This comment has been removed by the author.
elyn said...

hihi.. takder la bro.

"understanding the argument.." u paham ke..

kan den dah kata.. den bukan pedulik soal taktikal tu.. itu lah den ulang2.. ahakz.. cuma den nak c at nih mengaku pasai saiz otak tu jek.. hihi. den paham la maksud dia nak suh org berfikir..

pasal2 lain, wa tak kesah.. ngeee..
anggap jek la den nih ejen provokasi UMNO yg saja nak kacau perjalanan ketua kelas tu mengajar... hihi..

elyn said...

Think again. Bukan masalah memandang rendah tapi "Budak degil biadap tu peduli apa". <== itu lah den kato.. den dah agak last word AT mmg mcm nih sbb tu den awal2 lg kata, den bukan pedulik pasal taktikal ke motif ke ape.. den cuma nak c AT mengaku jek saiz tu doesnt matter..

but i already know dia tak kesah punya.. ahakz.. sbb mindset mmg dah mcm tu..

:p

Xenan said...

N i shall celebrate all the differences.Bravo AT.Blog lu mmg power.Cam main Chess.

wakakaka.

Anonymous said...

eh takde ke part cikgu tu ego bodoh sombong lawan dgn budak2 U tu

schizophrenia said...

inilah tahap AT
TADIKA
T A D I KA
setelah tidak berjaya mencari fakta, mencari cerita budak tadika
pro kampung