Skip to main content

Kelab Awek PAS

Oleh : AdukaTaruna

Ari tu wa mencadangkan PAS tubuhkan satu aktiviti khusus. Kelab Awek PAS. Ada yang marah kat wa. Sepatutnya kerajaan lah yang tubuhkan, bukan PAS yang tubuhkan.

Memang betul. Tapi lu macam baru keluar gua la plak. Ni Malaysia ma. Pemerintahan Melayu. Lembab dan perlu dipahat. Pasal tu wa tekankan, apa2 masalah, kena bermula dari basic. Yakni bermula dengan hakikat spesis Melayu ni spesis bangang, beb.

Dan dari sinilah kita selesaikan ikut pembolehubah tersebut. Pembolehubah dia gen Melayu bangang. So, manfaatkan bangang gen Melayu nih.

1. Kalau kes2 banjir, contoh kat Johor ari tu, Unit Amal datang dulu. Bawak biskot jer. Tapi sebab Unit Amal bawak biskot, kerajaan Melayu dengki dan datang bawak pizza.

So, kita manfaatkan sifat dengki Melayu tu. Yang untung rakyat. Unit Amal plak jangan dengki macam Melayu dengan racun pizza tuh. Biarkan jer. Rakyat dulu, nama kemudian.

2. Sama gak kes Taufik dengan Kijang Care settlekan budak pompuan ke bawak lari ke Lombok ari tu. Taufik dengan Husam, banyak mana kuasa, kelengkapan, dana nak bantu pun.

Tapi basic Melayu bangang membuatkan Pemuda UMNO rasa dengki. Dia pulak yang buat la ni. Semua anak dara lari, dia settlekan. Kan ke best tuh. Yang untung rakyat. Cuma Husam tak bleh jadi Melayu balik dengan dengki kat Pemuda UMNO plak.

3. Sama gak dengan cadangan wa. Kalau Nisa' buat, dah tentu pemerintah Melayu dengki. Dia buat atas dasar dengki, bukan atas dasar tanggungjawab. So, itu pembolehubahnya. Bergerak dari situ la. Bukan guna pembolehubah lain. Rujuk Jepun la, rujuk German la.

Kalau awek2 terkandas kat stesyen bas, tertinggal bas kat memana, ada masalah apa2, student kena tipu, just kol jer nombor hotline tu, sebut lokasi.

Then, Nisa' dengan cover Unit Amal leh kutip. Kutip dulu, baru cerita masalah. Jangan pot pet pot pet kat situ. Birokrasi ala Melayu ni kurangkan.

Bila Nisa' dah buat, mesti Puteri UMNO buat punya. G lantak la. Janji rakyat untung. Tu konsep dia.

Apa2 masalah Melayu ni, kena turun kepada pembolehubah dia dulu. Basic dia, gen Melayu ni gen bangang. Dari situlah kita bergerak selesaikan masalah.

Comments

  1. Kat TKO bkn main lu lotak gambo awek yo.

    Sebona'eh sebahagian drpd idea lu tu dah diaplikasikan oleh segelintir Nisa' & Dewan Muslimat Kaw.

    Lately, byk artikel ttg pengenalan & aktiviti Nisa' dlm majalah2 local ni. Ada yg diselitkan no. p'hubungan skali. So byk gak la aweks yg call geng2 Nisa' ni utk kaunseling, luah perasaan, mohon guidance dsb.

    Aktiviti2 ni b'jalan perlahan sbb kurang tenaga keje. Promosi & publisiti pun kurang. Msh ramai org yg x penah dgr Nisa' & x jelas fungsinya.

    Engangement dgn Unit Amal tu pun idea yg baik, sptmana Pemuda dgn Muslimat cooperate. Pasni kena wat sticker keta no. tel Nisa' Careline.

    Pd wa, Nisa' dah cukup utk laksanakan misi Kelab Awek PAS lu tu, cuma perlu tingkatkan usaha & tenaga demi memastikan gerak kerja efisien & efektif. Sayap2 PAS lain pun kena sama2 bantu.

    Wife wa Nisa' Johor, wa tau la skit2 aktiviti kebajikan/kemanusiaan diorang ni.

    So resolusi dr artikel lu ni, p'tingkatkan kemampuan Nisa' tanpa perlu wujudkan entiti lain dlm PAS.

    ReplyDelete
  2. haha dis man...
    betol ke waif ekau nisa' johor..??

    memang Nisa' ada macam2 planning dan visi...
    Tapi tak ter realisasi..

    Nisa' ni memang dah ada dan memang tak perlu kelab aweks lagi.
    Dalam Harakah pun ada talian hotline nisa' tapi sapa2 aje yg baca harakah?

    Nisa' ni bkn sayap PAS patut nya,patut dia sebg NGO tapi cap PAS takleh lari dr Nisa'.
    Sebg NGO patut kena la menjuarai bab2 kemasyrakatan ni..

    Tapi cam bese,lembab laa..tak menonjol.
    Takde pogram yg berterusan yg kita boleh banggakan.
    Tenaga keje kureng,kewangan kureng..

    Akak rasa,PAS patut konsentret Nisa' ni,aktifkan menjadi perkasa sebab patut Nisa' aset berguna PAS memenangi hati rakyat melalui khidmat kemasyarakatan.

    Tak guna wat pogram sehari bersama Nisa'pastu tenggelam.
    Buat pogram berterusan cam taichi setiap minggu@2 minggu,futsal tiap minggu@bulan,bowling dan lain2.Bab2 kuliah,ceramah,kelas fardu ain dsb bior muslimat hendel.

    Contoh macam JIM,diorang ada Rawdhatul sakinah untuk membantu golongan wanita ni.Memang menonjol.

    Makna sini,bila ada pemasalahan wanita bermasalah,derek org refer pd kelab wanita JIM sebg rujukan,bkn Nisa'..

    Jadi rugi la kita ada kelab Nisa' tp under-used dan masyarakat tak pandang sebab tak tau pun kita wujud,huhu

    Resolusi-->> dis man kena suh waif hidopkan kelab Nisa'..haha

    ReplyDelete
  3. ceh.. lelaki_ini masuk PAS sebab nak ngorat org ghumah die dulu kat Nisa'. Tak eklasss....

    ReplyDelete
  4. semua ni blh selesai kalo laki2 bujang mcm lu ni pi ambik muslimat pas yg takde laki lg buat org rumah.tak gitu aduka?

    ReplyDelete
  5. Awat, k.Maymmot x cayo ko?

    Byk grass root Nisa' ni muslimah2 fresh grad. Keje merantau & aktif di tmpt org. Bila kawin ikot suami, hilang sorg demi sorg. Mgkn aktif kat tmpt baru.

    Yg mastautin lak, Nisa' dia pegang, Dewan Muslimat pun dia jugak. Last2 t'barai. Tenaga x cukup ma.. Tp ttp kena jalan.

    X pe la sibuk kat dunia, tp lapang kat akhirat. Kalo kat dunia lu kata x de ms utk Islam, bimbang kat akhirat Allah kata x de ms utk lu. Takot woo..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.