Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 25, 2009

Kelab Awek PAS

Oleh : AdukaTaruna

Ari tu wa mencadangkan PAS tubuhkan satu aktiviti khusus. Kelab Awek PAS. Ada yang marah kat wa. Sepatutnya kerajaan lah yang tubuhkan, bukan PAS yang tubuhkan.

Memang betul. Tapi lu macam baru keluar gua la plak. Ni Malaysia ma. Pemerintahan Melayu. Lembab dan perlu dipahat. Pasal tu wa tekankan, apa2 masalah, kena bermula dari basic. Yakni bermula dengan hakikat spesis Melayu ni spesis bangang, beb.

Dan dari sinilah kita selesaikan ikut pembolehubah tersebut. Pembolehubah dia gen Melayu bangang. So, manfaatkan bangang gen Melayu nih.

1. Kalau kes2 banjir, contoh kat Johor ari tu, Unit Amal datang dulu. Bawak biskot jer. Tapi sebab Unit Amal bawak biskot, kerajaan Melayu dengki dan datang bawak pizza.

So, kita manfaatkan sifat dengki Melayu tu. Yang untung rakyat. Unit Amal plak jangan dengki macam Melayu dengan racun pizza tuh. Biarkan jer. Rakyat dulu, nama kemudian.

2. Sama gak kes Taufik dengan Kijang Care settlekan budak pompuan ke bawak lari ke Lombok ari tu. Taufik dengan Husam, banyak mana kuasa, kelengkapan, dana nak bantu pun.

Tapi basic Melayu bangang membuatkan Pemuda UMNO rasa dengki. Dia pulak yang buat la ni. Semua anak dara lari, dia settlekan. Kan ke best tuh. Yang untung rakyat. Cuma Husam tak bleh jadi Melayu balik dengan dengki kat Pemuda UMNO plak.

3. Sama gak dengan cadangan wa. Kalau Nisa' buat, dah tentu pemerintah Melayu dengki. Dia buat atas dasar dengki, bukan atas dasar tanggungjawab. So, itu pembolehubahnya. Bergerak dari situ la. Bukan guna pembolehubah lain. Rujuk Jepun la, rujuk German la.

Kalau awek2 terkandas kat stesyen bas, tertinggal bas kat memana, ada masalah apa2, student kena tipu, just kol jer nombor hotline tu, sebut lokasi.

Then, Nisa' dengan cover Unit Amal leh kutip. Kutip dulu, baru cerita masalah. Jangan pot pet pot pet kat situ. Birokrasi ala Melayu ni kurangkan.

Bila Nisa' dah buat, mesti Puteri UMNO buat punya. G lantak la. Janji rakyat untung. Tu konsep dia.

Apa2 masalah Melayu ni, kena turun kepada pembolehubah dia dulu. Basic dia, gen Melayu ni gen bangang. Dari situlah kita bergerak selesaikan masalah.

5 comments:

lelaki_ini said...

Kat TKO bkn main lu lotak gambo awek yo.

Sebona'eh sebahagian drpd idea lu tu dah diaplikasikan oleh segelintir Nisa' & Dewan Muslimat Kaw.

Lately, byk artikel ttg pengenalan & aktiviti Nisa' dlm majalah2 local ni. Ada yg diselitkan no. p'hubungan skali. So byk gak la aweks yg call geng2 Nisa' ni utk kaunseling, luah perasaan, mohon guidance dsb.

Aktiviti2 ni b'jalan perlahan sbb kurang tenaga keje. Promosi & publisiti pun kurang. Msh ramai org yg x penah dgr Nisa' & x jelas fungsinya.

Engangement dgn Unit Amal tu pun idea yg baik, sptmana Pemuda dgn Muslimat cooperate. Pasni kena wat sticker keta no. tel Nisa' Careline.

Pd wa, Nisa' dah cukup utk laksanakan misi Kelab Awek PAS lu tu, cuma perlu tingkatkan usaha & tenaga demi memastikan gerak kerja efisien & efektif. Sayap2 PAS lain pun kena sama2 bantu.

Wife wa Nisa' Johor, wa tau la skit2 aktiviti kebajikan/kemanusiaan diorang ni.

So resolusi dr artikel lu ni, p'tingkatkan kemampuan Nisa' tanpa perlu wujudkan entiti lain dlm PAS.

maymot said...

haha dis man...
betol ke waif ekau nisa' johor..??

memang Nisa' ada macam2 planning dan visi...
Tapi tak ter realisasi..

Nisa' ni memang dah ada dan memang tak perlu kelab aweks lagi.
Dalam Harakah pun ada talian hotline nisa' tapi sapa2 aje yg baca harakah?

Nisa' ni bkn sayap PAS patut nya,patut dia sebg NGO tapi cap PAS takleh lari dr Nisa'.
Sebg NGO patut kena la menjuarai bab2 kemasyrakatan ni..

Tapi cam bese,lembab laa..tak menonjol.
Takde pogram yg berterusan yg kita boleh banggakan.
Tenaga keje kureng,kewangan kureng..

Akak rasa,PAS patut konsentret Nisa' ni,aktifkan menjadi perkasa sebab patut Nisa' aset berguna PAS memenangi hati rakyat melalui khidmat kemasyarakatan.

Tak guna wat pogram sehari bersama Nisa'pastu tenggelam.
Buat pogram berterusan cam taichi setiap minggu@2 minggu,futsal tiap minggu@bulan,bowling dan lain2.Bab2 kuliah,ceramah,kelas fardu ain dsb bior muslimat hendel.

Contoh macam JIM,diorang ada Rawdhatul sakinah untuk membantu golongan wanita ni.Memang menonjol.

Makna sini,bila ada pemasalahan wanita bermasalah,derek org refer pd kelab wanita JIM sebg rujukan,bkn Nisa'..

Jadi rugi la kita ada kelab Nisa' tp under-used dan masyarakat tak pandang sebab tak tau pun kita wujud,huhu

Resolusi-->> dis man kena suh waif hidopkan kelab Nisa'..haha

AdukaTaruna said...

ceh.. lelaki_ini masuk PAS sebab nak ngorat org ghumah die dulu kat Nisa'. Tak eklasss....

Farhan said...

semua ni blh selesai kalo laki2 bujang mcm lu ni pi ambik muslimat pas yg takde laki lg buat org rumah.tak gitu aduka?

lelaki_ini said...

Awat, k.Maymmot x cayo ko?

Byk grass root Nisa' ni muslimah2 fresh grad. Keje merantau & aktif di tmpt org. Bila kawin ikot suami, hilang sorg demi sorg. Mgkn aktif kat tmpt baru.

Yg mastautin lak, Nisa' dia pegang, Dewan Muslimat pun dia jugak. Last2 t'barai. Tenaga x cukup ma.. Tp ttp kena jalan.

X pe la sibuk kat dunia, tp lapang kat akhirat. Kalo kat dunia lu kata x de ms utk Islam, bimbang kat akhirat Allah kata x de ms utk lu. Takot woo..