Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 19, 2012

Berkhalwat di PUTIK

[1]
Oleh kerana panasnya isu salun, maka isu khalwat bukan Islam disaman MPKB turut menjadi perhatian.

Gua menjelaskan kepada rakan2 bukan Islam bahawa sama ada muslim atau bukan muslim, kalau berkelakuan sumbang di tempat awam, maka mereka itu melanggar hak asasi kanak2 yang melihat. Keluarga yang beriadah.

Bukan muslim boleh berkhalwat di tempat persendirian. Bukan di tempat awam. Tiada pencegah maksiat yang akan mendenda mereka.

[2]
Pasangan khalwat selalunya didenda di tepi jalan airport Pengkalan Chepa. Menariknya di sini, tepi jalan tepi pagar airport sudah menjadi tempat riadah keluarga pada waktu petang dan selepas magrib. Selain diambil alih oleh remaja di larut malam.

Tempat ini sangat bahaya bagi kanak2 terutamanya. Sempit. Selekoh. Hanya ada satu wakaf sahaja. Ramai yang berkelah tepi jalan di antara kereta.  Peniaga kecil menambah kesempitan ruang riadah.

[3]
Gua tak sure kerajaan negeri Kelantan tiada duit atau tiada idea. Tapi alangkah baiknya jika dibina jejantas riadah. Satu kawasan riadah di atas jejantas.

Jika hanya sekadar menambah wakaf, keadaan menjadi semakin bahaya. Tetapi jika jejantas, masalah kesempitan ruang boleh dialihkan di atas jejantas. Riadah keluarga sambil meninjau kapal terbang.

[4]
Jikalau membina jejantas riadah tidak praktikal atau perlu tunggu orang putih buat dulu baru berani buat atau ketiadaan duit, gua tertanya2 juga kenapa PAS tidak manfaatkan PUTIK sebagai kawasan riadah keluarga meninjau kapal terbang?

[5]
Di promosi PUTIK sebagai kawasan awam meninjau kapal terbang. Diadakan deretan penjaja bersewa murah. Diadakan tempat di sepanjang pagar PUTIK-Airport sebagai kawasan perkelahan. Diadakan papan tanda jadual kapal turun dan naik. Lengkap dengan jenis kapal. Diadakan teropong.

Jika dibuat dengan baik, kawasan petang dan malam akan hidup di PUTIK. Malah tidak mustahil menjadi tempat perlancongan baru.

Wallahualam.

6 comments:

刘继方 (LC Fang) said...

idea di luar jangka, PUTIK lah kawasan paling jelas tgk kapal naik dan turun, memang komersil idea ini, kawe dah ada gambaran dlm kepala, memang cun, selamat dan selesa...sila angkat utk perbincangan peringkat kerajaan negeri, tapi bukan hulur terus kpd ahli exco, hulur secara terbuka menerusi sidang media, barulah cadangan tersebut tidak dikarpetkan....tahniah demo punya idea yang geliga...

jon marwan said...

gua harap diaorg boleh consider idea lu ni..
kalau tak..lu tggu aje la KMT jadi MB..haha

jon marwan said...

gua harap diaorg boleh consider idea lu ni..
kalau tak..lu tggu aje la KMT jadi MB..haha

aslvie adam said...

Singgah sini..skodeng blog...;)
n follow..

Pa'chik said...

paling clear... padang bola kem tuh... hehehe...

Generasi Terhebat Terengganu Bangkit Runtuhkan UMNO said...

UMNO dan BN sudah memerintah Terengganu hampir 50 tahun..... Tapi Kenapa Pemuda UMNO, Puteri UMNO, Wanita UMNO dan Pemimpin2 UMNO Terengganu tetap memilih jadi bodoh?

2013 - Tahun Paling Malang Rakyat Terengganu........ Lihat sendiri bukti kalau tak percaya...

~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~

~ BUKTI 3 ~

~ BUKTI 4 ~

Saya mohon sangat2 agar semua anak2 muda mengundi PR pada PRU ke-13. Mesti undi PAS, PKR dan DAP. Kita mesti ambil serius soal ekonomi dan perpaduan kaum. BN telah meninggalkan banyak hutang di setiap negeri. Ini akan membebankan kita.. Percayalah. Lihat sendiri selangor, bila PR memerintah kurang 5 tahun, hutang berkurang. Bandingkan dengan Terengganu yang diperintah BN sejak 50 tahun dulu... Kat mana hebatnya Pemimpin UMNO yang menafikan kewibawaan Pemimpin Pakatan Rakyat? Mereka pun tahu tapi tetap mahu menafikannya.. sememangnya betul.. ( Buktikan kalau saya bercakap bohong)

Terang2 tak wujud perpaduan dalam BN. MCA dan MIC terang2 menolak BN.

Pastikan anda memberitahu rakan2, emak ayah dan saudara yang kurang tahu soal ekonomi dan perpaduan kaum.... Walaupun terpaksa berada dlm kem BN dan UMNO, pastikan undi anda tetap kpd PR....

~ (( Budaya Samseng )) - Ahli2 Mahu Lari Dari UMNO ~

Biarkan UMNO bersendirian... Mereka tidak mahu bersatu, kita boleh bersatu sesama kita... Mereka pentingkan perpecahan... Biarkan mereka... Mereka lebih mengutamakan keganasan untuk mengekalkan kuasa... Biarkan mereka..... Mereka hanya mahu jadi samseng... Biarkan mereka samseng selamanya....

Biarkan pemimpin2 UMNO memperbodohkan ahli2 mereka selamanya...