Skip to main content

Berkhalwat di PUTIK

[1]
Oleh kerana panasnya isu salun, maka isu khalwat bukan Islam disaman MPKB turut menjadi perhatian.

Gua menjelaskan kepada rakan2 bukan Islam bahawa sama ada muslim atau bukan muslim, kalau berkelakuan sumbang di tempat awam, maka mereka itu melanggar hak asasi kanak2 yang melihat. Keluarga yang beriadah.

Bukan muslim boleh berkhalwat di tempat persendirian. Bukan di tempat awam. Tiada pencegah maksiat yang akan mendenda mereka.

[2]
Pasangan khalwat selalunya didenda di tepi jalan airport Pengkalan Chepa. Menariknya di sini, tepi jalan tepi pagar airport sudah menjadi tempat riadah keluarga pada waktu petang dan selepas magrib. Selain diambil alih oleh remaja di larut malam.

Tempat ini sangat bahaya bagi kanak2 terutamanya. Sempit. Selekoh. Hanya ada satu wakaf sahaja. Ramai yang berkelah tepi jalan di antara kereta.  Peniaga kecil menambah kesempitan ruang riadah.

[3]
Gua tak sure kerajaan negeri Kelantan tiada duit atau tiada idea. Tapi alangkah baiknya jika dibina jejantas riadah. Satu kawasan riadah di atas jejantas.

Jika hanya sekadar menambah wakaf, keadaan menjadi semakin bahaya. Tetapi jika jejantas, masalah kesempitan ruang boleh dialihkan di atas jejantas. Riadah keluarga sambil meninjau kapal terbang.

[4]
Jikalau membina jejantas riadah tidak praktikal atau perlu tunggu orang putih buat dulu baru berani buat atau ketiadaan duit, gua tertanya2 juga kenapa PAS tidak manfaatkan PUTIK sebagai kawasan riadah keluarga meninjau kapal terbang?

[5]
Di promosi PUTIK sebagai kawasan awam meninjau kapal terbang. Diadakan deretan penjaja bersewa murah. Diadakan tempat di sepanjang pagar PUTIK-Airport sebagai kawasan perkelahan. Diadakan papan tanda jadual kapal turun dan naik. Lengkap dengan jenis kapal. Diadakan teropong.

Jika dibuat dengan baik, kawasan petang dan malam akan hidup di PUTIK. Malah tidak mustahil menjadi tempat perlancongan baru.

Wallahualam.

Comments

  1. idea di luar jangka, PUTIK lah kawasan paling jelas tgk kapal naik dan turun, memang komersil idea ini, kawe dah ada gambaran dlm kepala, memang cun, selamat dan selesa...sila angkat utk perbincangan peringkat kerajaan negeri, tapi bukan hulur terus kpd ahli exco, hulur secara terbuka menerusi sidang media, barulah cadangan tersebut tidak dikarpetkan....tahniah demo punya idea yang geliga...

    ReplyDelete
  2. gua harap diaorg boleh consider idea lu ni..
    kalau tak..lu tggu aje la KMT jadi MB..haha

    ReplyDelete
  3. gua harap diaorg boleh consider idea lu ni..
    kalau tak..lu tggu aje la KMT jadi MB..haha

    ReplyDelete
  4. Singgah sini..skodeng blog...;)
    n follow..

    ReplyDelete
  5. paling clear... padang bola kem tuh... hehehe...

    ReplyDelete
  6. UMNO dan BN sudah memerintah Terengganu hampir 50 tahun..... Tapi Kenapa Pemuda UMNO, Puteri UMNO, Wanita UMNO dan Pemimpin2 UMNO Terengganu tetap memilih jadi bodoh?

    2013 - Tahun Paling Malang Rakyat Terengganu........ Lihat sendiri bukti kalau tak percaya...

    ~ BUKTI 1 ~

    ~ BUKTI 2 ~

    ~ BUKTI 3 ~

    ~ BUKTI 4 ~

    Saya mohon sangat2 agar semua anak2 muda mengundi PR pada PRU ke-13. Mesti undi PAS, PKR dan DAP. Kita mesti ambil serius soal ekonomi dan perpaduan kaum. BN telah meninggalkan banyak hutang di setiap negeri. Ini akan membebankan kita.. Percayalah. Lihat sendiri selangor, bila PR memerintah kurang 5 tahun, hutang berkurang. Bandingkan dengan Terengganu yang diperintah BN sejak 50 tahun dulu... Kat mana hebatnya Pemimpin UMNO yang menafikan kewibawaan Pemimpin Pakatan Rakyat? Mereka pun tahu tapi tetap mahu menafikannya.. sememangnya betul.. ( Buktikan kalau saya bercakap bohong)

    Terang2 tak wujud perpaduan dalam BN. MCA dan MIC terang2 menolak BN.

    Pastikan anda memberitahu rakan2, emak ayah dan saudara yang kurang tahu soal ekonomi dan perpaduan kaum.... Walaupun terpaksa berada dlm kem BN dan UMNO, pastikan undi anda tetap kpd PR....

    ~ (( Budaya Samseng )) - Ahli2 Mahu Lari Dari UMNO ~

    Biarkan UMNO bersendirian... Mereka tidak mahu bersatu, kita boleh bersatu sesama kita... Mereka pentingkan perpecahan... Biarkan mereka... Mereka lebih mengutamakan keganasan untuk mengekalkan kuasa... Biarkan mereka..... Mereka hanya mahu jadi samseng... Biarkan mereka samseng selamanya....

    Biarkan pemimpin2 UMNO memperbodohkan ahli2 mereka selamanya...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n