Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 9, 2012

Syauqey yang gua kenali.

Oleh : AdukaTaruna
Sumber 1 : Banduan penjara di Kelantan dakwa dibogelkan
Sumber 2 : Langgar Utusan Malaysia (Kelantan)

Ketika gua masih baru dalam dunia politik Kelantan, seorang rakan mengatakan budak ni (Syauqey) sama berani macam lu, bro. Cuma dia gila sket. Gua usha dia dari jauh jer lah. Itulah pertama kali gua tengok Syauqey dalam satu program.

Kemudian, ketika rakan2 kelam-kabut dengan kes Hjosama Gi yang ditahan jual T Shirt BERSIH gua, Syauqey turut ditahan. Kes memprotes cara polis menahannya ketika menaiki motosikal. Gua mendengar polis memijak kepala Syauqey. Kemudian protes berlanjutan dengan dia berguling2 depan balai polis sehingga polis memanggil ambulans untuk dirujuk sakit jiwa.

Seterusnya gua semakin kenal akan sahabat gua ini. Gua banyak kali bersama2nya dalam mesyuarat aktivis politik dan NGO. Ada banyak gua tak setuju dengan beliau atas tajuk method tindakan disebalik mengakui keberanian dia.

Biasalah, manusia. Mana ada sempurna. Gua juga begitu. Ramai pimpinan tidak suka Syauqey begitu juga gua. Cuma, bezanya mungkin, gua diterima aktivis bawahan, dan Syauqey sedikit sukar diterima dari pelbagai perkara.

Tetapi perjuangan Syauqey adalah satu matlamat yang sangat baik. Selari dengan perjuangan PR. Gua boleh hormati dalam dirinya memilih method atau kaedah. Bukan sekali-dua gua bertekak dengan budak nih dalam meeting. Dan ofkos dia sangat professional. Bertekak hanya dalam meetting atau peluang bersuara dalam wacana / forum.

Kelemahan Syauqey ialah dia tidak berada dalam dunia luas. Internet. Dia hanya berada dalam kelompok realiti yang dicapai oleh pancainderanya secara konvensional. Itu yang membentuk Syauqey sebegitu. Pernah gua cadangkan nama Mat Saman Kati, dan Syauqey tidak pernah dengar nama MSK! Tidak pernah dengar nama beberapa blogger. Menunjukkan dia jauh dari dunia luas yang mungkin boleh membantunya dalam memilih method dan seni dalam setiap perkara yang mahu dia ambil. Gua tidak mahu memberikan contoh kerana N3 ini bukan bertujuan melumpuhkan. Tetapi memberi faham.

Hari ini, dia dijatuhkan hukuman penjara setahun akan kesalahan menghalang penjawat awam (polis). Tiada banyak yang mampu gua bantu kerana gua sendiri bermasalah. Hanya sedikit artikel yang harapnya boleh mengalihkan sedikit tumpuan kita kepada Syauqey. Sebarang pertanyaan mengenai bantuan yang ingin disampaikan bolehlah dirujuk kepada akaun FB yang bernama Aina Sayuti.

Solidariri untuk Syauqey atas nama matlamat perjuangan Syauqey yang sama dengan kita semua. Hidup Syauqey!

No comments: