Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 5, 2012

Peralihan kuasa MB Kelantan

Oleh : AdukaTaruna

Blog gua ni kecil jer. Bukannya rasmi macam Harakah. So, gua ingat takpa kot gua tulis pendapat gua ketika fasa anytime PRU nih.

Gua berpendapat, TGNA perlu membuat satu plan peralihan kuasa selepas PRU13 ni. Tak jadi MB dan tidak bertanding ADUN untuk yang akan datang. Tapi Mursyidul Am still pegang. Sebab konsep pemerintahan Kelantan oleh PAS adalah dari parti ke kerajaan.

Dalam keadaan TGNA yang uzur, gua kesian sungguh la. Baca plak pengakuan TGNA sendiri yang ada fanatik mana ntah sergah bila TGNA suarakan hasrat untuk berundur, membuatkan gua lagi la kesian.

Tambah kesian lagi kalau kat kubur nanti ada rakyat yang meminta haknya dari TGNA yang uzur secara fizikal. Tidak hadir fizikal atau sebagainya. Hak rakyat ke atas TGNA dalam bentuk fikrah gua rasa takda masalah. Tapi hak rakyat ke atas TGNA dalam bentuk fizikal gua rasa maybe ada prob.

Nak suh TGNA undur skang, gua pun tak setuju. Tapi kalau boleh lah, suara hati gua, selepas PRU13, TGNA umumkan bersara dari kerajaan, still menjadi Mursyidul Am, dan mengumumkan pelan peralihan kuasa. Tukang umum jer la. Sebab plan tu sebenarnya dibuat secara syura.

Jadi MB Kelantan dapat seorang yang memiliki kekuatan untuk menunaikan hak2 fizikal rakyat. Bab fikrah takda masalah sangat. Walau memang perlu kuat, tetapi as Mursyidul Am dan syura tu ada, maka kerajaan akan dikawal parti.

Gano gulawe?

No comments: