Skip to main content

Betapa gilenya orang Kelantan.

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Semalam gua ke stadium. Upacara kapitalis. Ramai giler orang. Kelantan vs Terengganu. Hampir jam 7 petang, 1 van putih masuk di perkarangan stadium. 1 Pajero. Kedua-duanya bertulis Agama Islam Kelantan. Selalu gua berkapitalis port lain. Ini kali pertama port depan.

Petugas2 bentang tikar. Khas untuk solat Magrib rupa2nya bai. Takda ni kat negeri UMNO. Pastu siap ada tazkirah lagi. Pasal bola, hiburan dan Islam. Hambek. Nasib baik Jean Francois dan Abang Hensem takda. Kalau tak, kompom kena panggil bomba. Terbakar.

Kerja-kerja tazkirah sedang dipersiapkan. Impian gua kalau Ostad Azhar Idrus dijemput memberikan kuliah dan solat magrib time bola di stadium. Mesti fight habes. Huuuu..
 

[2]
Gua chow awal. Settle apa yang patut dan bergegas ke port Hjosama. PAS Bachok buat skrin besar sambil makan satey. Gua mesti pergi. Mintak2 Man Utd kalah di kaki Liverpool. Muahahahaha.

Sampai2, orang penuh giler. Gua pergi cari port yang masih kosong. Eh.... apa gile ni skrin besar Kelantan vs Terengganu? Gua tengok kedai2 lain. Semua pasang Liga Malaysia. Sebelah kiri kedai? Ya.. ada 2-3 kelompok sedang tengok Man Utd. Yak! Betapa gilenya orang Kelantan. Mau menangis Alex Fergusen kalau tengok senario nih.

Kesemua satay yang dimakan adalah hasil tangan gua sendiri. Hj Joe hanya menumpang kehandalan gua. Percayalah. Ini fakta.

 
 
 

Comments

  1. hebat ngoh awok2 bloh klate... lepah ni kita mitok2, tranung pon leh wat gini... gane2 pon, wat balik mula pemerintahan PAS macam 1999...insyallah PRU 13 kita kerja kuat biar UMNO-BN reboh...ABU

    ReplyDelete
  2. Bhai AT, gua bkn la peminat lu tapi gua suka baca blog jahanam lu ni sbb fikroh lu dgn gua seakan2 selari.. Nt hujung bulan ni gua ada out-stesen ke KB, lu bwk gua tmpt2 best mkn ye!

    ReplyDelete
  3. LuPehalMat?...

    Time hujung bulan lu ajak gua makan tempat2 best yer.. wakakaka.. mampos la gua..

    ReplyDelete
  4. betuoh demo AT buleh duk dkelate. ore rumoh demo anok kelate kan?

    ReplyDelete
  5. bila mse demo smp..kwe x prsan..apapun ganzz demo amik pic bchok..jare ore sudo amik sni

    ReplyDelete
  6. bila mse demo smp..kwe x prsan..apapun ganzz demo amik pic bchok..jare ore sudo amik sni

    ReplyDelete
  7. oiiit oiitt oiiitt..... wa baca lu punya artikel pun dah terbakar lengan baju wa.... hishhhhh!!!!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.