Skip to main content

Betapa gilenya orang Kelantan.

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Semalam gua ke stadium. Upacara kapitalis. Ramai giler orang. Kelantan vs Terengganu. Hampir jam 7 petang, 1 van putih masuk di perkarangan stadium. 1 Pajero. Kedua-duanya bertulis Agama Islam Kelantan. Selalu gua berkapitalis port lain. Ini kali pertama port depan.

Petugas2 bentang tikar. Khas untuk solat Magrib rupa2nya bai. Takda ni kat negeri UMNO. Pastu siap ada tazkirah lagi. Pasal bola, hiburan dan Islam. Hambek. Nasib baik Jean Francois dan Abang Hensem takda. Kalau tak, kompom kena panggil bomba. Terbakar.

Kerja-kerja tazkirah sedang dipersiapkan. Impian gua kalau Ostad Azhar Idrus dijemput memberikan kuliah dan solat magrib time bola di stadium. Mesti fight habes. Huuuu..
 

[2]
Gua chow awal. Settle apa yang patut dan bergegas ke port Hjosama. PAS Bachok buat skrin besar sambil makan satey. Gua mesti pergi. Mintak2 Man Utd kalah di kaki Liverpool. Muahahahaha.

Sampai2, orang penuh giler. Gua pergi cari port yang masih kosong. Eh.... apa gile ni skrin besar Kelantan vs Terengganu? Gua tengok kedai2 lain. Semua pasang Liga Malaysia. Sebelah kiri kedai? Ya.. ada 2-3 kelompok sedang tengok Man Utd. Yak! Betapa gilenya orang Kelantan. Mau menangis Alex Fergusen kalau tengok senario nih.

Kesemua satay yang dimakan adalah hasil tangan gua sendiri. Hj Joe hanya menumpang kehandalan gua. Percayalah. Ini fakta.

 
 
 

Comments

  1. hebat ngoh awok2 bloh klate... lepah ni kita mitok2, tranung pon leh wat gini... gane2 pon, wat balik mula pemerintahan PAS macam 1999...insyallah PRU 13 kita kerja kuat biar UMNO-BN reboh...ABU

    ReplyDelete
  2. Bhai AT, gua bkn la peminat lu tapi gua suka baca blog jahanam lu ni sbb fikroh lu dgn gua seakan2 selari.. Nt hujung bulan ni gua ada out-stesen ke KB, lu bwk gua tmpt2 best mkn ye!

    ReplyDelete
  3. LuPehalMat?...

    Time hujung bulan lu ajak gua makan tempat2 best yer.. wakakaka.. mampos la gua..

    ReplyDelete
  4. betuoh demo AT buleh duk dkelate. ore rumoh demo anok kelate kan?

    ReplyDelete
  5. bila mse demo smp..kwe x prsan..apapun ganzz demo amik pic bchok..jare ore sudo amik sni

    ReplyDelete
  6. bila mse demo smp..kwe x prsan..apapun ganzz demo amik pic bchok..jare ore sudo amik sni

    ReplyDelete
  7. oiiit oiitt oiiitt..... wa baca lu punya artikel pun dah terbakar lengan baju wa.... hishhhhh!!!!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n