Skip to main content

Temubual saksi (Benz Ali) insiden berdarah mahasiswa.

Benz Ali : ok.lu nk skrg ke

TYB : kasi santai nyer pon dah ok

Benz Ali: ok.baik.mlm td.sebenarnya bermula agak lewat jam 12 ke atas.kerana polis telah sekat semua pintu laluan.gua ingat x jd lah

TYB : agak2 kol bape?

Benz Ali:sebelum pukul 1

TYB:so bermula mcm mana?lu kat mana time ni

Benz Ali:ok.masa tu.gua dengan Pak Kassim, member Dinsmandan Ali Bukhari Amir (wartawan Harakah)depan UPSI

TYB : Pintu Utama?

Benz Ali : ya.tak jauh dr situlah.sebab sb sb sangat banyak.maka gua kol la Syukri, tanya jd ke tak malam ni.Syukri SMM tu, member kampus gua.dia ckp jd.skrg, dia kata dia di Pintu Timur.maka gua cakap kat Pak Kassim untuk bawa kami ke sana la.sampai sana,polis trafik tahan dan minta ic drebar dan tanya tujuan kami dtg ke sini.Pak Kassim katalah,kami dtg nk bc puisiseroang lg.polis dtg (bukan trafik)dia minta kami blahlah.takpelah,masa kami nk blah tu kami nampaklah mahasiswa2 yang ditahan polis tak jauh dr Pintu Timur.kami bajet, kami nk bc puisi dekat tempat kami tunggu mula2 td sebab dekat tempat td tu, ada budak2 cina mai situ.nak sampai je kat sana, terjumpa tiga muslimat.blablablabla

TYB : bro masukan masa sekali.hehe..

Benz Ali : pukul 1 lebih

TYB : 1.30?

Benz Ali : ya.gua x tengok jam sangat la bro.gua sampai kl td pun jam 4

TYB ;hehe..awek ramai..mmg lu tk tgk jam la.ok2..sambung

Benz Ali :kemudian gua kol shukri.kkk.haha. Lu celake

Benz Ali : Ok.pukul 1 lebih tu.gua dan Pak Kassim termasuk Ali.gua.sampai kat pintu utama UPSI.budak2 demonstran dh banyak termasuk muslimat2.gua mencelah di situlah.tak berapa lama lepas tu.kitorang semua berbaring atas jalan.polis2 pun mula la menyalak,kitorang x pedulikan.lepas slogan2 dah dimainkan diorang minta kitorang bc sajak.gua bc lah sajak tu,ali bc sepam.polis dtg dn kemudiannya semua org berdiri.gua jaga adam dr belakang.polis suruh kitorang blah dgn healer, polis2 makin ramai.dalam upsi pun dah ada polis.kitorang kat luar pagar,seorang dr demonstran panjat pagar.masa tu berlaku rentap merentap,gua dakap adamlah.polis nak leader2 ni tau tak.memang agak dahsyatla rentap2 tu.shukur tak ada apa2 kat gua.kemudian,gua tak pasti pula mcm mana Safwan Anang tu boleh berdarah.ada klinik depan tu pecah,mungkin Safwan Anang di situ masa tu dihempuk polis binatang tu.masa dah berdarah tu

TYB : polis rentap leader je?student lain?

Benz Ali : dan ada seorang pengsan ke atau dilanyak (gua x nampak darah kat budak seorang ni. Seorang lg yang berdarah di kepala dan mata, gua rasa tu Safwan kowt)polis rentap semua kami supaya bg leader2 tu ditangkap.mcm gua, polis tolak ke tepi, tak pula dia masukkan dlm black maria depan tu.shukur juga la, ic gua hilang bai.kalau masuk dlm, jd cerita lain pula.

balik pd td tu.masa budak dah ada yang berdarah dan pengsan tu.Saifullah Zulkifli,member PKPIM nak hantar ke hospital.sebaik sahaja dia buka pintu kereta, semua orang kerumun la.masa tu juga, kunci myvi dia hilang.celake bai.time2 tu polis sial ni boleh buat dajal.diorang dah rampas kunci myvi tu dan bawa lari
myvi tu dkat tengah jalan la.seorang lg keluar dengan keretanya,tak silap gua, kereta tu wartawan Antara Pos punya, perempuan.dia pinjamkan kereta dia lah.tak apelah,lepas tu budak2 yang cedera tu dibawa ke hospital.leader2 semua kena angkut so apa lg choice yang ada?tak ada pilihan bhai selain bersurai.gua cuma penyair.bukan leader

TYB : sadis bai cerita ni

Benz Ali: ya.tlg lah cari gambar pasal ni.sakit hati gua ni.bab dia belasah budak2 tu.dan suruh kitorang blah?memang gua bengangla

TYB : teruskan cerita sampai lu blah..

Benz Ali : walaupun gua x kenal pun budak2 kat situ melainkan Syukri dan beberapa org lain.hm,ini kesimpulan la kowt.gua fikir kitorang belum cukup strategik
sepatutnya SMM fikir.kalau satu leader kena angkut ada lagi leader yang tinggal.maknanya semua itu leader.supayamlm td.lepas habis semua leader kena angkut dlm black maria.kita jgn balik dulu.kumpul di mana2 dan bincang dan rancang apa nk buat lg.itu leader yang tinggallah

TYB : Mmg la..maybe kurang berpengalaman.Maybe kurang human resource.Anggaran bape org smlm?

Benz Ali: ya,sekitar dua ratus org.apa pun, lebih seratus.boleh tahanlah bro.upsi bukan kawasan kitalembah klang, polis2 tahulah.kalau dia main kat lembah klang dia silap banyaklah.

TYB: ok..wa nak publish ni.Pakai nama lu ke apa ni?

Benz Ali : Dan gua fikir ya.pakaila nama gua

TYB : ok

Benz Ali:gua sanggup naik mahkmah jd saksi mata.celake polis.gua x redho anak gua nanti jd polis


Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n