Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 5, 2012

Kenali 5 jenis artis / Selebriti.

Oleh : AdukaTaruna

Artis / celebrity pada gua ada 5 jenis.

1. Berani berada dalam kelompok tertindas secara rasmi.
2. Berani berada dalam kelompok tertindas secara jemputan.
3. Tidak berani berada dalam kelompok tertindas (rasmi atau jemputan).
4. Berada di kelompok penindas secara rasmi kerana idealogi.
5. Berada di kelompok penindas kerana cari makan.


Contoh jenis 1.
Ini adalah contoh artis jenis 1. Sanggup masuk dalam ruang sempit dan ditindas demi membebaskan jiwa. Bob Lokman, Sham Kamikazee antaranya. Mereka berani secara rasmi.

Contoh jenis 2.
Contoh 2 adalah artis yang tidak akan masuk dalam kelompok tertindas secara rasmi. Tetapi berani memenuhi undangan secara professional. Antaranya ialah Ustaz Zamihan, Wardina, Amy Search, Zizan, etc.

Contoh jenis 3.
Contoh 3 ialah Awie dan pelbagai artis lagi. Mereka mungkin menyokong golongan tertindas, tetapi dalam senyap. Tidak akan berani memenuhi kemputan sekiranya ada. Tetapi jika jemputan pihak penindas tiada masalah.

Contoh jenis 4.
Mereka ini sememangnya berada dalam kelompok penindas kerana idealogi. Bukan kerana periuk nasi. Antaranya ialah Aznil dan Jin Samsudin.

Contoh jenis 5.
Jenis 5 ialah oppotunist. Cari makan. Antara contoh ialah Jamal Abdillah. Dan terbaru Afdlin Shauki. Afdlin gua percaya sebelum ini pro golongan tertindas. Tetapi tekanan persembahan yang dikaitkan dengan Rosmah oleh golongan tertindas membuatkan dia memasuki golongan penindas.

Tidak boleh salahkan golongan tertindas. Mereka adalah tertindas. Dan persembahan Afdlin itu mereka angkat sebagai semangat walau mungkin Afdlin tidak bermaksud pun sedemikian. Tetapi Allah mengatakan patutkah mereka berkata itu dan ini sedangkan mereka tidak diuji?

Dan Afdlin membuktikan dia gagal dalam ujian. Ujian semangat seorang yang ditindas. Wallahualam.