Skip to main content

Kenali 5 jenis artis / Selebriti.

Oleh : AdukaTaruna

Artis / celebrity pada gua ada 5 jenis.

1. Berani berada dalam kelompok tertindas secara rasmi.
2. Berani berada dalam kelompok tertindas secara jemputan.
3. Tidak berani berada dalam kelompok tertindas (rasmi atau jemputan).
4. Berada di kelompok penindas secara rasmi kerana idealogi.
5. Berada di kelompok penindas kerana cari makan.


Contoh jenis 1.
Ini adalah contoh artis jenis 1. Sanggup masuk dalam ruang sempit dan ditindas demi membebaskan jiwa. Bob Lokman, Sham Kamikazee antaranya. Mereka berani secara rasmi.

Contoh jenis 2.
Contoh 2 adalah artis yang tidak akan masuk dalam kelompok tertindas secara rasmi. Tetapi berani memenuhi undangan secara professional. Antaranya ialah Ustaz Zamihan, Wardina, Amy Search, Zizan, etc.

Contoh jenis 3.
Contoh 3 ialah Awie dan pelbagai artis lagi. Mereka mungkin menyokong golongan tertindas, tetapi dalam senyap. Tidak akan berani memenuhi kemputan sekiranya ada. Tetapi jika jemputan pihak penindas tiada masalah.

Contoh jenis 4.
Mereka ini sememangnya berada dalam kelompok penindas kerana idealogi. Bukan kerana periuk nasi. Antaranya ialah Aznil dan Jin Samsudin.

Contoh jenis 5.
Jenis 5 ialah oppotunist. Cari makan. Antara contoh ialah Jamal Abdillah. Dan terbaru Afdlin Shauki. Afdlin gua percaya sebelum ini pro golongan tertindas. Tetapi tekanan persembahan yang dikaitkan dengan Rosmah oleh golongan tertindas membuatkan dia memasuki golongan penindas.

Tidak boleh salahkan golongan tertindas. Mereka adalah tertindas. Dan persembahan Afdlin itu mereka angkat sebagai semangat walau mungkin Afdlin tidak bermaksud pun sedemikian. Tetapi Allah mengatakan patutkah mereka berkata itu dan ini sedangkan mereka tidak diuji?

Dan Afdlin membuktikan dia gagal dalam ujian. Ujian semangat seorang yang ditindas. Wallahualam.

Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n