Skip to main content

Back to Kota Bharu

Oleh : AdukaTaruna

Ini adalah diari Rosmah Mansor. Kekayaan dan kemewahan yang diberikan oleh berjuta Melayu bodoh hutan dan pinggir hutan.

Sumber : http://youtu.be/KGdeFfxVHAQ




Ini pula adalah kehidupan rakyat Malaysia yang mendapatkan perkhidmatan KTM. Dulu Paklah janji duwet subsidi minyak digunakan untuk belanja pengangkutan awam. Penipu! Rupa2nya bagi kat wanita mamak untuk kereta lembu. Parking di kondo.

Ni gambar anak gua yang tak nak tido dalam kerusi baby. Dia nak tido atas platform yang rata. So, gua terpaksa merempat la kat memana dalam keretapi. Tu bukan salah kerajaan. Tu salah gua sendiri. Takda hal. Gua mengaku.

Tapi bagaimana dengan ini? Dari berjuta-juta lesap dalam setiap projek2 kerajaan, apa salahnya ditambah gerabak untuk memenuhi permintaan rakyat. Inilah sebabnya gua sangat anti kepada Melayu hutan dan pinggir hutan. Sebab kebodohan diorang lah menyebabkan sebahagian Melayu tersiksa dalam negara sendiri.

Ini gambar seorang ibu dan seorang baby yang merempat bawah seat. Kehabisan tiket. Waktu bukan perayaan. Sedih bukan. Perasaan gua ketika ini mahu mencarut2 kepada Melayu hutan yang bangsat dan bodoh dalam maklumat.

Bagaimana dengan ini? Lokasi di sebelah tandas yang berbau hancing. 3 beradik yang tiada seat akibat kehabisan tiket. Terpaksa menaiki keretapi secara 'lompat'. Dan membayar tambahan denda RM10 untuk seat biasa.

Apakah jalan penyelesaiannya selepas gua menyuarakan semua ini? Mengharamkan naik lompat? Memaksa penumpang lompat turun di stesen berikutnya? Bagi mengelakkan perkara ini didedahkan lagi? Ini bukan falsafah perjuangan. Ini falsafah menjaga kedudukan atasan. Falsafah perjuangannya ialah menambah gerabak untuk memenuhi permintaan.

Back to Kota Bharu. Semoga satu hari nanti, dengan penglupusan 9 dewa, kita dapat menjimatkan berbilion duit rakyat untuk kos kayangannya, kos anak beranaknya, kos keretanya, kos sukannya, kos hobinya. Bangsat! Semoga Allah hampirkan kita dengan hak kita sendiri. Amin.

Sampai waktu, detiknya kan tiba...

Comments

  1. Terbaekk bro.. Gambar yang jelas semacam.. Lu pakai hanset jenis apa hah?? Samsung galaxy ke? hahaha

    ReplyDelete
  2. Bhai AT...

    Gua suker kat analogi 9 Dewa tue.. boleh gua pinjam?

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete
  3. cer bagi pencerahan gak.... gapo dio 9 dewo tu... kawe tok pehey mano ni....

    ReplyDelete
  4. Weh ler... lu dah terpengaruh anasir komik kartun Alam Perwira (dsb'nya) yg ada watak dewa tu ker?

    atau lu cilok tagline gua..once again? Hehe

    Gua ok saja... Dewata Syaitan atau Dajjal Suci Melayu memang patut dimuziumkan!

    ReplyDelete
  5. hampeh.... komik ruponyo..... ingak ko gedio...

    ReplyDelete
  6. Bhai AT dan Hanz...

    Hahaha... ini semua analogi jer.. hahaha

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n