Skip to main content

Selamat tinggal Kota Bharu..

Oleh : AdukaTaruna

Memecah khurafat angka 40.

1. Hari ke 3, gua bawa anak gua jalan di jalan depan rumah. Bobe mak mertua gua. Belum 40 hari, ma.

2. Hari ke 7, subuh gua bawa ke Masjid Pulau Melaka. Tengah hari, gua bawa anak gua ke rumah Tok Longnya. Di Wakaf Che Yeh.

3. Hari ke 18 bawa pasar malam. Menjeling makcik port lepak depan simpang. Menantu degil. Ajaran sesat. Maybe tu kot dalam fikiran mereka.

4. Hari ke 19 ke KB Mall. Time mak mertua gua ambil RM100 di sekolah. Budget balik sebelum mak mertua gua balik. Sekali kantoi. Kuang3...

Malam mak sedara bini gua kol bini gua.

"Pantang sikit Kin.. AdukaTaruna tu muda lagi tu... Kawen lain namoke.."

5. Hari ke 27 Ke Chetok. Makan gulai. Orang dah bleh terima cara gua.

6. Hari ke 28 Wakaf Mek Zainab. Rumah mak saudara belah Kelantan. Kena skolah beb kat situ. Hua3..

7. Hari ni 28hb, balik Seremban. Tiket jam 7 petang.

Mula2 rancang nak naik Mazda. Bertolak lepas Isyak.

"Malam2 bawak baby mana bleh!"

"Nabi Musa masa baby dah kena hanyut sungai. Yusuf kena campak perigi. Muhammad kena pisah cari ibu susu. Isa takda bapak. Lahir bawah pokok kurma. Ibrahim melalak haus kena tinggal tengah padang pasir. Semua baby yang melalui ujian hebat, akan jadi manusia hebat." Punya cam bagus hujah gua.

"Ok.. bawa lada hitam."

"Tak perlu. Allah dah turunkan ayat kursi, dan ayat akhir surah Al-Baqarah. Baca, yakin dengan Allah. Power ayat tu dalam 3 hari." Dah macam Ostad Harun Din dah gua.

"Gua bagi pinjam Caldina gua bro."

"Uih.. terima kasih banyak bro.. tengoklah gua fikirkan." (uih.. gila.. gua tak tahu minyak pergi balik Seremban-KB berapa kalau naik Caldina. Mau kayap gua bulan depan. Harta orang plak tu)


2 hari tarikh bicara atas tuduhan menghina Sultan Johor dengan perkataan mampos dan pergi mampos. 2 hari x RM200 kos hadir peguam = RM400. Settle. Alhamdulillah. Anak baru tubek plak tu. Roadtax sangkut sebab ada satu saman.

Kalau tak fikirkan mental orang rumah gua yang baru bersalin ni, memang dah lama gua hayun Mazda tanpa roadtax. Dah berapa kali gua buat. Dah berapa kali Allah settlekan. Alhamdulillah. Tapi level gua dengan level bini gua tak sama.

Arghhh...... Apa nak jadi, jadilah. Semoga Allah mudahkan. Gua pinjam Hj Osama RM100 untuk settlekan saman dan hidup roadtax. Tolak sana, badget sini, gua boleh balik naik kete. Alhamdulillah.

"Gua support tiket katil keteapi bini lu. Lu punya seat lu beli sendiri. Jadila abah yang bertanggungjawab sket, bro.."

Ramai nak mampos yang bantah. Gua dah tak kompiden. Gua takut ini semua isyarat / dorongan Allah supaya gua naik keteapi. Arghhhhh gua nak naik Mazda! Gua nak naik Mazda gua! Solat istikarah...

................................................
................................................
................................................

Esok gua beli tiket keteapi.

"Lu jemput gua bai.. kat KTM Seremban, nanti."

"Member gua ambil kat KTM Seremban, boh.."

"Ke mudoh gitu. Lu buke tokleh g ke seat katil."

"Gua beli 2-2 kelas biasa."

"Dasar gong mu nih. Kawe oyak kawe bayar doh ke. Bengong nate nih.."


Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.