Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 28, 2011

Selamat tinggal Kota Bharu..

Oleh : AdukaTaruna

Memecah khurafat angka 40.

1. Hari ke 3, gua bawa anak gua jalan di jalan depan rumah. Bobe mak mertua gua. Belum 40 hari, ma.

2. Hari ke 7, subuh gua bawa ke Masjid Pulau Melaka. Tengah hari, gua bawa anak gua ke rumah Tok Longnya. Di Wakaf Che Yeh.

3. Hari ke 18 bawa pasar malam. Menjeling makcik port lepak depan simpang. Menantu degil. Ajaran sesat. Maybe tu kot dalam fikiran mereka.

4. Hari ke 19 ke KB Mall. Time mak mertua gua ambil RM100 di sekolah. Budget balik sebelum mak mertua gua balik. Sekali kantoi. Kuang3...

Malam mak sedara bini gua kol bini gua.

"Pantang sikit Kin.. AdukaTaruna tu muda lagi tu... Kawen lain namoke.."

5. Hari ke 27 Ke Chetok. Makan gulai. Orang dah bleh terima cara gua.

6. Hari ke 28 Wakaf Mek Zainab. Rumah mak saudara belah Kelantan. Kena skolah beb kat situ. Hua3..

7. Hari ni 28hb, balik Seremban. Tiket jam 7 petang.

Mula2 rancang nak naik Mazda. Bertolak lepas Isyak.

"Malam2 bawak baby mana bleh!"

"Nabi Musa masa baby dah kena hanyut sungai. Yusuf kena campak perigi. Muhammad kena pisah cari ibu susu. Isa takda bapak. Lahir bawah pokok kurma. Ibrahim melalak haus kena tinggal tengah padang pasir. Semua baby yang melalui ujian hebat, akan jadi manusia hebat." Punya cam bagus hujah gua.

"Ok.. bawa lada hitam."

"Tak perlu. Allah dah turunkan ayat kursi, dan ayat akhir surah Al-Baqarah. Baca, yakin dengan Allah. Power ayat tu dalam 3 hari." Dah macam Ostad Harun Din dah gua.

"Gua bagi pinjam Caldina gua bro."

"Uih.. terima kasih banyak bro.. tengoklah gua fikirkan." (uih.. gila.. gua tak tahu minyak pergi balik Seremban-KB berapa kalau naik Caldina. Mau kayap gua bulan depan. Harta orang plak tu)


2 hari tarikh bicara atas tuduhan menghina Sultan Johor dengan perkataan mampos dan pergi mampos. 2 hari x RM200 kos hadir peguam = RM400. Settle. Alhamdulillah. Anak baru tubek plak tu. Roadtax sangkut sebab ada satu saman.

Kalau tak fikirkan mental orang rumah gua yang baru bersalin ni, memang dah lama gua hayun Mazda tanpa roadtax. Dah berapa kali gua buat. Dah berapa kali Allah settlekan. Alhamdulillah. Tapi level gua dengan level bini gua tak sama.

Arghhh...... Apa nak jadi, jadilah. Semoga Allah mudahkan. Gua pinjam Hj Osama RM100 untuk settlekan saman dan hidup roadtax. Tolak sana, badget sini, gua boleh balik naik kete. Alhamdulillah.

"Gua support tiket katil keteapi bini lu. Lu punya seat lu beli sendiri. Jadila abah yang bertanggungjawab sket, bro.."

Ramai nak mampos yang bantah. Gua dah tak kompiden. Gua takut ini semua isyarat / dorongan Allah supaya gua naik keteapi. Arghhhhh gua nak naik Mazda! Gua nak naik Mazda gua! Solat istikarah...

................................................
................................................
................................................

Esok gua beli tiket keteapi.

"Lu jemput gua bai.. kat KTM Seremban, nanti."

"Member gua ambil kat KTM Seremban, boh.."

"Ke mudoh gitu. Lu buke tokleh g ke seat katil."

"Gua beli 2-2 kelas biasa."

"Dasar gong mu nih. Kawe oyak kawe bayar doh ke. Bengong nate nih.."


No comments: