Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 6, 2011

Selamat Raya Adha dari Khai Muhammad Taruna

Oleh : AdukaTaruna








7 comments:

lelaki_ini said...

Bro. Kepala tu dibotakkan sampai licin. Buang segala bentuk kekotoran pada rambut ketika dalam rahim. Supaya tumbesaran anak lebih baik dan sempurna.

Inilah yang dilakukan Rasulullah SAW ke atas Hassan dan Hussin. Botak licin. Rambut ditimbang dan sedekah perak kepada fakir miskin.

Banyak orang Melayu pulak buat cukur jambul cuma potong sebahagian dan tinggalkan sebahagian. Katanya sayang rambut lebat nak dibotak. Ustaz Hassan Din cakap amalan ni bid'ah dan khurafat. Wallahua'lam.

Anak lu tak kena jaundice ( kuning ) ke? 8/10 bayi lelaki menghidap jaundice pada 14 hari pertama selepas kelahiran. Syukurlah kalau anak lu termasuk dalam 2 tu.

AdukaTaruna said...

Alhamd.. anak gua tak kena kuning. Cukur kepala gua buat yang termampu la bro. Sebab anak gua tak duduk diam.

So, tak dapat nak cukur kepala dengan sempurna. Try cukur time tidur, tapi dia terjaga. Akak gua tiarapkan dia, dia lipat lutut kaki menjadikan dia merangkak. Mujur tangannya tak kuat dan kepala dia tak bleh angkat lebih 5 saat. kalau tak, usia 6 hari dah merangkak.

Nak tak nak, gua guna gunting dengan lapis sikat jer. Sambil adik gua dukung. Takut guna cukur. mau berjahit kepala anak gua pulak nanti.

Semoga Allah terima ibadah gua, dan ampunkan kelemahan gua. Amin.

abanghensem said...

buat skit² la bro.... wa dulu pun camtu gak.... last² licin....

AdukaTaruna said...

Sikit2 tu yg gua takut hilang rambut. Rambut tu kan nak kena timbang.

abanghensem said...

hahaha..... tak lari la lu ni ngan pemikiran melayu.... orang lain bleh buat bro.... wa ilek jer boley buat.... 3 kali cukur licin....

AdukaTaruna said...

wakakaka... biasola.. pepatih ma

Syuk said...

wei nama khai depan tu nampak jambu beb..kalau lu tambah 'r' jadi khair nampak gah sikit..