Oleh : AdukaTaruna
"Kenapa asal hujan jer, semua sibuk bisnes Putu Halba? Semua orang sibuk beli Putu Halba?" Soalan gua kepada satu pakcik surau.
"Bukan Putu Halba.. tapi ubi kayu. Bila musim hujan, ubi kayu mudah rosak. Time ni la ubi kayu digali. Dijual. Bila lambakan ubi kayu dipasaran, maka, macam2 kuih la berasaskan ubi kayu wujud." Kata pakcik tersebut. Gua tak ingat dialog sebenar. So, gua guna dialog gua sendiri. Hua3..
Kepada orang luar, menatang Putu Halba ni macam Putu Piring rupanya. Kaedah masak pun sama. Kalau Putu Piring rasa kelapa (rasa kelapa kan?), Putu Halba ni tak rasa kelapa, tak rasa ubi pun. Rasa lemak dan ofkos la manis. Kuih Kelate, maa..
Makan time panas. Dia bungkus dalam plastik dan dibalut dengan surat khabar. RM2 dapatla dalam 5 keping. Ikut kawasan la. Bila buka bungkusan tu, bleh nampak wap2 panas keluar. Sedap. Tapi gua setakat 2 keping jer la. Tak bleh bla dah. Manis woo inti dia tuh. Banyak makanan dan kuih tradisional Kelate nih. Ntah sapa yang eksperimen cipta semua2 nih, gua pun tak tahu la.
"Kenapa asal hujan jer, semua sibuk bisnes Putu Halba? Semua orang sibuk beli Putu Halba?" Soalan gua kepada satu pakcik surau.
"Bukan Putu Halba.. tapi ubi kayu. Bila musim hujan, ubi kayu mudah rosak. Time ni la ubi kayu digali. Dijual. Bila lambakan ubi kayu dipasaran, maka, macam2 kuih la berasaskan ubi kayu wujud." Kata pakcik tersebut. Gua tak ingat dialog sebenar. So, gua guna dialog gua sendiri. Hua3..
Kepada orang luar, menatang Putu Halba ni macam Putu Piring rupanya. Kaedah masak pun sama. Kalau Putu Piring rasa kelapa (rasa kelapa kan?), Putu Halba ni tak rasa kelapa, tak rasa ubi pun. Rasa lemak dan ofkos la manis. Kuih Kelate, maa..
Makan time panas. Dia bungkus dalam plastik dan dibalut dengan surat khabar. RM2 dapatla dalam 5 keping. Ikut kawasan la. Bila buka bungkusan tu, bleh nampak wap2 panas keluar. Sedap. Tapi gua setakat 2 keping jer la. Tak bleh bla dah. Manis woo inti dia tuh. Banyak makanan dan kuih tradisional Kelate nih. Ntah sapa yang eksperimen cipta semua2 nih, gua pun tak tahu la.
putu halban ni pun baru jer wujud di klate.... tajk silap wa 2-3 tahun ni jer popular.... dulu goreng pisang la besoho bila ujan....
ReplyDeleteDulu bersohor jering rebus
Delete