Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 24, 2011

Kelantan patut bubar DUN berasingan dengan BN.

Oleh : AdukaTaruna

Anak dah tido, baru bleh taip. Hua3.. gua berpendapat, Kelantan patut keluar dari kebiasaan dengan membubarkan DUN berasingan dari BN.

Memang benar hujah TGNA benar, tapi, sekarang berlainan. Dulu Kelantan keseorangan. Kini sudah ada Kedah dan Selangor. Maksud gua, walau berasingan dengan BN, tetapi serentak dengan Kedah dan Selangorlah. Kalau asing2, gua ikut hujah TGNA lah.

1. Jika negeri BN sahaja PRU, PR juga mendapat peluang fokus yang sama. Bukan sahaja BN. Walau gua tak nafikan kelebihan BN yang guna kekuatan kerajaan Malaysia.

Puluh juta tenaga PR dari Selangor, Kedah dan Kelantan boleh diagih2kan kepada negeri2 BN yang sedang PRU.

2. Selain itu, gua rasa cecah juta juga orang2 macam gua. Suami mengundi N9, isteri mengundi Kelantan. PRU BN, gua tak kalut, PRU Kelantan gua tak kalut.

3. Jika BN boleh bubar parlimen ikut isu terkini yang memihak kepada mereka, PR juga sepatutnya berbuat yang sama. Contohnya, selepas habis BERSIH 3.0 ke, ketika skandal BN panas ke. Ketika itulah sepakat bubarkan DUN.

Puluh juta tenaga PR dari negeri BN yang sudah selesai PRU pula akan diagih2kan kepada Selangor, Kedah dan Kelantan. Memang kalut pensabotaj2 nak sabotaj bai.. Kekuatan akan berkali ganda.

4. Jika Selangor, Kedah dan Kelantan memilih tidak PRN ketika BN PRU, maka; mana2 negeri BN yang bertukar kuasa akan mendapat faktor stabil. Perlu diingatkan, pengundi BN hanya golongan bodoh yang duduk rumah. Pengundi PR adalah golongan aktivis yang keluar.

Jadi sebarang kerja2 sabotaj peralihan kuasa sukar nak berlaku. Kerana kekuatan aktivis yang bertambah. Time tu nak musnahkan fail2 di SUK negeri tersebut pun sukar.

5. Jika terdapat 1 atau lebih negeri BN yang bertukar kuasa, ianya meningkatkan moral kepada negeri PR yang bakal PRN. N9 BN perintah 1 kerusi jer bai. Jika status quo, atau penurunan jumlah sokongan terhadap PR, PR mempunyai masa RnD. Masa buy time.

6. Jika negeri PR PRN selepas negeri BN PRU, bermakna BN kena belanja 2 kali. Kena bergaduh 2 kali. Kena cah keting 2 kali. Kena buat kerja 2 kali.

Amacam Tok Guru? Harap dapat dipertimbangkan. Nak juga gua ajak sek2 GEGAR tolong kempen kek N9. Nak juga ajak puak2 nogori merasai pengalaman berkempen di Kelantan secara negeri (bukan PRK).

No comments: