Skip to main content

Setiap saat gua lewat adalah sakit padanya.

Oleh : AdukaTaruna


"Gua takda helmet ni bro.."

"Tanya Poji."

"Ji.. mu ado topi?"

"Takdo."

"Takper.. lu kan gedebe. HUSM dekat jer tuh."

Dari rumah Poji, gua n Jeming naik EX5 ke HUSM. Cari di mana kedudukan balai kecemasan. Sampai traffic light, belok kiri. Masuk HUSM.

"Lu terus Ka.. terus."

"Masuk alik parking tu Ka."

"Ait?"

"Tu bukan?"

"Ho..ho.. nu.. Alik nu."

Gua keluar balik dari parking area menuju ke ambulans banyak2 tu.

"Maaf be.. tupe tanyo deh. Kecemase sini ko?" Jeming tanya Pak Guard di situ.

"Ho.. ado gapo tu?"

"Gini be.. bla bla bla.."

"Nu... kalu mu hantar sano dulu. Register baru sini. Kalu male lah. Kalu sie, register sana jah."

Masuk gear 1, pergi semula tempat tadi. Parking. Tanya petugas kaunter di situ.

"Gini be.. bla bla bla... bla bla bla."

"Ho.. sini la. Bawa wad 1 tingkat atas. Tangga boleh, lif boleh. Serah di situ, kemudian register."

"Register kad pengenalan saya ke, isteri?"

"Isteri. Buku merah tu tinggal pada isteri."

"Terima kasih deh."

Gua dengan Jeming naik tingkat 1. Guna lif. keluar lif, kiri atau kanan?

"Tu.. tulis wad bersalin."

Gua masuk dan tanya.

"Maaf. Nak bertanya la. Isteri saya mengandung dah 9 bulan lebih. Ni kira rehearsal la. Latihan. Nanti senang."

"Ooo.. anak sulung la ni. Ok. Serah isteri di sini. Dengan buku merah jambu. Kemudian suami pergi daftar di bawah."

"Kalau malam?"

"Kalau lepas waktu pejabat, daftar di wad kecemasan."

"Ok.. terima kasih deh."

Settle. Alhamdulillah. Semoga Allah mudahkan gua dan isteri nanti. Setiap saat gua lewat dan tercari2, adalah sakit kepada isteri gua.



Comments

  1. Assalamualaikum Yob Ka,

    Laa...buat drill utk isteri nak bersalin ka? Isy....isyy...tapi Tahniah lah sebab prihatin dan bersedia utk kecemasan!

    ReplyDelete
  2. Bhai AT...

    Dulu gua pun buat drill dari rumah di Kg Melayu Subang untuk ker Hospital Universiti.... hehehe.... tempoh jem kat Federal Highway... hehehe...

    Takper... kalu anak sulung nih.... biasanyer ader skit lambat... relax... lu ader banyak masa... InsyaAllah...

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete
  3. Tahniah bro.. Kiranya lu dah hilang teruna.....wakaka..

    Gua dulu anak sulung gua isteri bersalin kat spital JB tahun 87, 2 hari 1 malam gua kena tunggu kat spital, sampai Nurse yang berugas suruh gua jampi sendiri air selusuh.. Last minit Nurse cakap nak kena operate... last-last baru keluar... sampai buat kenduri bubur merah mak mentua dulu tanda kesyukuran...
    Moga-moga selamat bersalin isteri lu.. insyaallah.. gua doakan selamat.. selamat menjadi seorang ayah....

    ReplyDelete
  4. nak bagi real lu bawak bini lu trus la... lu suruh bini lu buat² sakit ala² drama melayu lakonan rosyam nor.... bila setel semua daftar n bini lu dah dapat katil n baik puya lepak dalam wad.... lu suruh la bini lu brenti berlakon, bangun dari katil n ucapkan TQ kat semua kakitangan spital tu sebab bagi kerjasama buat rehearsal tu..... tu baru real.... tapi kalau staff spital ngamuk wa tak nak campo..... wahhhh kahkahkahkah.....

    ReplyDelete
  5. Hahaha.. mau kena tempeleng HUSM gua bai

    ReplyDelete
  6. GUa walaupun dilabel sebagai anti-AT ehem ehem.. tapi demi perpaduan silaturrahimi gua harap sangat2 semua gonna be just fine buat lu,AT!

    Selamat buat lu & bini lu. Lu teruskan berdoa kepada Allah Wajalla moga2 dianugerah segala kemudahan dlm urusan segetir ini. InsyaAllah!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.