Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 1, 2011

Dalam banyak2 setan Melayu yang direjam, seltan Johor paling celaka.

Oleh : AdukaTaruna

[1]

Mula2 gua nak story lu orang 2 cerita. Cerita pertama member sekerja gua. Pak Guard X. Gaji kami guna Bank BSN. Sebab ATM Bank Islam terdekat, maka, dia mengeluarkan duit menggunakan ATM Bank Islam. Tapi Pak Guard X ni keluar duit sikit2. RM10, pastu esok RM10. Lebih kurang macam tu la.

"Abe X... rugi la keluar sikit2 macam ni. Guna ATM lain, dia charge RM1 sekali keluar duit. Kalau 3 kali, dah rugi RM3."

"Biar la.. kawe tak halal duit kawe tu ko dio. Dah kayo nok kayo lagi."

Gua tepuk dahi dalam hati.

Cerita kedua ialah gua keluar minum dengan Pak Guar Y. Di Kubang Kerian. Bila balik menghala ke Pengkalan Chepa, sangkut di traffic light depan HUSM. Di situ ada skrin besar yang menayangkan iklan.

"Tokleh pakai TV ni."

"Apsal plak?"

"Ulang cerita tulo." (Ulang cerita sama).

Gua tepuk dahi dalam hati. Dah nama iklan. Iklan yang dibayar sahaja la ditayangkan.

[2]

Apa yang gua nak sampaikan, itu adalah satu dunia yang wujud. Dunia sektor pekerjaan seperti Pak Guard. X dan Y adalah pengundi BN yang setia. Satu jenis kualiti intelek tertentu. Depan TV3, untuk tajuk isu Lim Guan Eng - Johor, mereka marah LGE. Gua pula berkata begini :

"Kalau ada media, cacing boleh jadi naga. Naga boleh jadi cacaing. 20 tahun BN burukkan Kelantan, sama ada depan rakyat, atau depan pelabur asing, ada lu orang sebagai rakyat Kelantan kisah? Ada sultan Kelantan diheret sama?"

Sebenarnya, LGE cuma bandingkan indeks jenayah Johor dengan Pulau Pinang. Kalau BN bandingkan indeks HIV Kelantan apa cerita pula? Tu pun sebab Hospital Tumpat menjadi pendaftaran pesakit HIV di Malaysia.

[3]

Kemudian gua tengok cerita Hawai Five O. Tiba2 siaran tergendala bila mesin kilang beras sebelah on. Muncul suara dalam TV.

Baka Johor dayus. Jgn kata air, udara dan pulau... Namawe pun xleh settle. Khak ptuih. Dlm byk2 seltan Melayu, setan Johor paling celaka. Yang direjam. 2-3 penggal nanti corak pemerintahan Malaysia berubah. Lu langgar jer setan tu macam lu langgar Hadi.

Namewee pun tak bleh settle? Kah3... dasar baka dayus.



Najib Razak sokong Namewee melalui Majlis Tertinggi UMNO, beb.





5 comments:

Manjungmari said...

Bro... mulai hari ini,, walau pun umur lu muda 20 tahun dari gua,, tapi gua dengan RELA dan IKHLAS hati menganggap lu sebagai abang gua... lu memang berani... LGE tak berapa nak silap sanggup minta maaf,, lu konfom ""pergi mamposs" tu salah,, tapi lu masih tetap ADUKATARUNA.. wa salute lu...

abanghensem said...

bro.... ore klantan ni mana layan isu² kecik cam kutuk negeri.... hina soltan... hina negeri klantan... buat prabih boreh yo layan isu boddo camtu.... lu orang hina klantan.... berapa kaki luaknya negeri klantan..... lu orang kutuk sultan klantan... ada soltan klantan melenting.... buang masa jer sultan negeri wa layan orang camtu....

dulu rafidah aziz cakap kat pelabur asing... kalau nak melabur di kelantan.... kerajaan Malaysia takkan sapot pelabur² tersebut.... last² rafidah tercabut penggal entah ke mana..... pelabur luar ilex jer datang melabur.... HABIB JEWEL BUKAK OTEL .... TUNE OTEL BUKAK OTEL.... TESCO buat research 3 negeri pantai timur... last² klate gok dio pilih.... banyak lagi.... pegi mampus la ngan ugutan makcik pidah tu.....

ali rustam cakap .... ore mlako jange gi klate.... last² dia sendiri pijak tanah klate..... takde pun pemuda klate buat demo depan si ali .....


dulu sampai ada yang nak tukar soltan negeri wa..... diam² sapa tercabut?.... soltan negri wa ilex jer memerihtah...

wa ni boley dikatakan membesar dalam keadaan negeri wa ni anak paling tiri dalam malaysia..... memacam dah kena hantam kiri kanan depan belakang.... takde pun wa dengar rakyat klantan mati kering.... apa susah, takdak keje dalam negeri ..... kami pegi negeri lain cari rezeki...... lu orang pom pang pom pang kutuk kami.... apa lu orang dapat?.... rakyat klantan makin senang.... lu orang camtu jer.....

maLin said...

cian ore kelate..sebelum mati kering merantau negeri ore..pahtu buat mcm2 hal..jenayah lain..menipu niaga lain...kacau bini ore lain..hidup berpuak2 lain....
negeri sendiri xde pelabur..peluang keje kurang..yg ramai jadi nelayan..jual kopok lekor..jual sayur..seludup diesel..seludup beras...
syarikat jepun, JUSCO pun x terliur nak buka outlet kat kelate..syarikat France, Carrefour pun x terliur nak buka outlet kat kelate..Giant cuma buka satu outlet je di KB...tu pun try and error..apa lagi hotel Pan Pacific..JW marriot..x leh cari mkn beb..nanti bungkus...huhu
MB kata x pe..yg penting buat hudud..pembangunan x pe..dunia semua tu,huhu

abanghensem said...

wah!!! sakit atinya kat maLin... sakit atinyerrrrr.... wah!!!!!
sakit ati ni.... apasal maLin kutuk klate ni..... argh!!!!!! sakit atiii.....

cim said...

sokong ikut tajuk.. PR ka.. BN ka.. smua hang sental na.. :)