Skip to main content

Dalam banyak2 setan Melayu yang direjam, seltan Johor paling celaka.

Oleh : AdukaTaruna

[1]

Mula2 gua nak story lu orang 2 cerita. Cerita pertama member sekerja gua. Pak Guard X. Gaji kami guna Bank BSN. Sebab ATM Bank Islam terdekat, maka, dia mengeluarkan duit menggunakan ATM Bank Islam. Tapi Pak Guard X ni keluar duit sikit2. RM10, pastu esok RM10. Lebih kurang macam tu la.

"Abe X... rugi la keluar sikit2 macam ni. Guna ATM lain, dia charge RM1 sekali keluar duit. Kalau 3 kali, dah rugi RM3."

"Biar la.. kawe tak halal duit kawe tu ko dio. Dah kayo nok kayo lagi."

Gua tepuk dahi dalam hati.

Cerita kedua ialah gua keluar minum dengan Pak Guar Y. Di Kubang Kerian. Bila balik menghala ke Pengkalan Chepa, sangkut di traffic light depan HUSM. Di situ ada skrin besar yang menayangkan iklan.

"Tokleh pakai TV ni."

"Apsal plak?"

"Ulang cerita tulo." (Ulang cerita sama).

Gua tepuk dahi dalam hati. Dah nama iklan. Iklan yang dibayar sahaja la ditayangkan.

[2]

Apa yang gua nak sampaikan, itu adalah satu dunia yang wujud. Dunia sektor pekerjaan seperti Pak Guard. X dan Y adalah pengundi BN yang setia. Satu jenis kualiti intelek tertentu. Depan TV3, untuk tajuk isu Lim Guan Eng - Johor, mereka marah LGE. Gua pula berkata begini :

"Kalau ada media, cacing boleh jadi naga. Naga boleh jadi cacaing. 20 tahun BN burukkan Kelantan, sama ada depan rakyat, atau depan pelabur asing, ada lu orang sebagai rakyat Kelantan kisah? Ada sultan Kelantan diheret sama?"

Sebenarnya, LGE cuma bandingkan indeks jenayah Johor dengan Pulau Pinang. Kalau BN bandingkan indeks HIV Kelantan apa cerita pula? Tu pun sebab Hospital Tumpat menjadi pendaftaran pesakit HIV di Malaysia.

[3]

Kemudian gua tengok cerita Hawai Five O. Tiba2 siaran tergendala bila mesin kilang beras sebelah on. Muncul suara dalam TV.

Baka Johor dayus. Jgn kata air, udara dan pulau... Namawe pun xleh settle. Khak ptuih. Dlm byk2 seltan Melayu, setan Johor paling celaka. Yang direjam. 2-3 penggal nanti corak pemerintahan Malaysia berubah. Lu langgar jer setan tu macam lu langgar Hadi.

Namewee pun tak bleh settle? Kah3... dasar baka dayus.



Najib Razak sokong Namewee melalui Majlis Tertinggi UMNO, beb.





Comments

  1. Bro... mulai hari ini,, walau pun umur lu muda 20 tahun dari gua,, tapi gua dengan RELA dan IKHLAS hati menganggap lu sebagai abang gua... lu memang berani... LGE tak berapa nak silap sanggup minta maaf,, lu konfom ""pergi mamposs" tu salah,, tapi lu masih tetap ADUKATARUNA.. wa salute lu...

    ReplyDelete
  2. bro.... ore klantan ni mana layan isu² kecik cam kutuk negeri.... hina soltan... hina negeri klantan... buat prabih boreh yo layan isu boddo camtu.... lu orang hina klantan.... berapa kaki luaknya negeri klantan..... lu orang kutuk sultan klantan... ada soltan klantan melenting.... buang masa jer sultan negeri wa layan orang camtu....

    dulu rafidah aziz cakap kat pelabur asing... kalau nak melabur di kelantan.... kerajaan Malaysia takkan sapot pelabur² tersebut.... last² rafidah tercabut penggal entah ke mana..... pelabur luar ilex jer datang melabur.... HABIB JEWEL BUKAK OTEL .... TUNE OTEL BUKAK OTEL.... TESCO buat research 3 negeri pantai timur... last² klate gok dio pilih.... banyak lagi.... pegi mampus la ngan ugutan makcik pidah tu.....

    ali rustam cakap .... ore mlako jange gi klate.... last² dia sendiri pijak tanah klate..... takde pun pemuda klate buat demo depan si ali .....


    dulu sampai ada yang nak tukar soltan negeri wa..... diam² sapa tercabut?.... soltan negri wa ilex jer memerihtah...

    wa ni boley dikatakan membesar dalam keadaan negeri wa ni anak paling tiri dalam malaysia..... memacam dah kena hantam kiri kanan depan belakang.... takde pun wa dengar rakyat klantan mati kering.... apa susah, takdak keje dalam negeri ..... kami pegi negeri lain cari rezeki...... lu orang pom pang pom pang kutuk kami.... apa lu orang dapat?.... rakyat klantan makin senang.... lu orang camtu jer.....

    ReplyDelete
  3. cian ore kelate..sebelum mati kering merantau negeri ore..pahtu buat mcm2 hal..jenayah lain..menipu niaga lain...kacau bini ore lain..hidup berpuak2 lain....
    negeri sendiri xde pelabur..peluang keje kurang..yg ramai jadi nelayan..jual kopok lekor..jual sayur..seludup diesel..seludup beras...
    syarikat jepun, JUSCO pun x terliur nak buka outlet kat kelate..syarikat France, Carrefour pun x terliur nak buka outlet kat kelate..Giant cuma buka satu outlet je di KB...tu pun try and error..apa lagi hotel Pan Pacific..JW marriot..x leh cari mkn beb..nanti bungkus...huhu
    MB kata x pe..yg penting buat hudud..pembangunan x pe..dunia semua tu,huhu

    ReplyDelete
  4. wah!!! sakit atinya kat maLin... sakit atinyerrrrr.... wah!!!!!
    sakit ati ni.... apasal maLin kutuk klate ni..... argh!!!!!! sakit atiii.....

    ReplyDelete
  5. sokong ikut tajuk.. PR ka.. BN ka.. smua hang sental na.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.