Skip to main content

Hantu Bonceng : Gua tak setuju dengan Azhar Idrus. Apatah lagi Tantawi.

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Ostad Azhar Idrus oyak, Zizan tak salah. Yang salah ialah penulis skrip, pengarah. Kalau ambil premis Ostad Azhar, gua ambil keputusan Azhar Idrus salah. Sebab gua tak fikir adengan itu mengikut skrip. Gua lebih yakin adengan itu adalah dialog spontan yang keluar dari seorang pelawak yang berbakat.

Gua percaya skrip tulis benda lain. Dan oleh kerana watak itu hidup, dan spontan itu menjadi, maka, adengan rakaman itu digunapakai pengarah. Teori gua lah. Jadi, sekali lagi jika diambil atas premis cara Azhar Idrus menyelesaikan isu, bukan sahaka penulis skrip, pengarah dan penapisan filem salah; tetapi Zizan turut bersalah.

Dan seterusnya langkah Zizan memohon maaf adalah dipuji.

[2]
Namun, gua lebih suka ambil premis Al-Bakistani dalam isu ini. Zizan hanya menggangu sensitiviti masyarakat. Dan bukannya menghina Islam. Apa yang Zizan lafazkan adalah 2 ayat yang berlainan. Malah dari segi nahu / tajwid pun Muhammadarr tidak boleh disambung syaitan seperti itu untuk dituduh ianya adalah 1 ayat lengkap.

Gua sangat kecewa apabila Tantawi menuduh Zizan menghina Islam. Seorang pemimpin peringkat pusat muncul dalam isu 'remeh' atas premis yang silap. Mahu muncul menjadi hero atas premis yang mengada2. Dibuat2.

Sepatutnya Zizan hanya ditegur atas isu sensitiviti masyarakat yang boleh menyebabkan kekeliruan. Ianya bukan jenayah sama ada dalam Islam itu sendiri mahupun perlembagaan negara. Ianya hanya isu kekeliruan tafsiran. Ianya bukan isu agama, dan bukan isu perlembagaan negara.

Wallahualam.Comments

  1. Yang selalu ikut skrip filem polis yusof haslam je. Macam bagus-bagus je polis-polis kat malaysia ni. Padahal macam GAMPANG!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.