Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Sep 22, 2011

Hantu Bonceng : Gua tak setuju dengan Azhar Idrus. Apatah lagi Tantawi.

Oleh : AdukaTaruna

[1]
Ostad Azhar Idrus oyak, Zizan tak salah. Yang salah ialah penulis skrip, pengarah. Kalau ambil premis Ostad Azhar, gua ambil keputusan Azhar Idrus salah. Sebab gua tak fikir adengan itu mengikut skrip. Gua lebih yakin adengan itu adalah dialog spontan yang keluar dari seorang pelawak yang berbakat.

Gua percaya skrip tulis benda lain. Dan oleh kerana watak itu hidup, dan spontan itu menjadi, maka, adengan rakaman itu digunapakai pengarah. Teori gua lah. Jadi, sekali lagi jika diambil atas premis cara Azhar Idrus menyelesaikan isu, bukan sahaka penulis skrip, pengarah dan penapisan filem salah; tetapi Zizan turut bersalah.

Dan seterusnya langkah Zizan memohon maaf adalah dipuji.

[2]
Namun, gua lebih suka ambil premis Al-Bakistani dalam isu ini. Zizan hanya menggangu sensitiviti masyarakat. Dan bukannya menghina Islam. Apa yang Zizan lafazkan adalah 2 ayat yang berlainan. Malah dari segi nahu / tajwid pun Muhammadarr tidak boleh disambung syaitan seperti itu untuk dituduh ianya adalah 1 ayat lengkap.

Gua sangat kecewa apabila Tantawi menuduh Zizan menghina Islam. Seorang pemimpin peringkat pusat muncul dalam isu 'remeh' atas premis yang silap. Mahu muncul menjadi hero atas premis yang mengada2. Dibuat2.

Sepatutnya Zizan hanya ditegur atas isu sensitiviti masyarakat yang boleh menyebabkan kekeliruan. Ianya bukan jenayah sama ada dalam Islam itu sendiri mahupun perlembagaan negara. Ianya hanya isu kekeliruan tafsiran. Ianya bukan isu agama, dan bukan isu perlembagaan negara.

Wallahualam.1 comment:

aljo said...

Yang selalu ikut skrip filem polis yusof haslam je. Macam bagus-bagus je polis-polis kat malaysia ni. Padahal macam GAMPANG!!!