Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Sep 20, 2011

Carta Capaian Intelektual Tantawi

Oleh : AdukaTaruna


Rujukan : Kenyataan di blog Tantawi. Bermula januari 2011 sehingga terkini. N3 hiburan Hantu Bonceng. Tidak termasuk kenyataan dan minat yang dipamerkan melalui media2 bukan blognya.

Sektor Hiburan : Capaian intelektualnya. Yakni liputan dan minat Tantawi terhadap isu hiburan, konsert, gosip artis dan sebagainya.

Sektor Perundangan : Capaian intelektualnya. Dalam tajuk perundangan. Seperti ISA, hak asasi manusia, AUKU dan sebagainya.

Sektor Perisikan : Capaian intelektual dan kemampuan. Dalam tajuk yang memerlukan kajian, risikan, gerak kerja, siasatan, proksi sulit dan sebagainya. Seperti isu rasuah, skandal, harta pimpinan, Felda, CLC, saham pemilikan, dokumen2 sulit, daftar pemilih, saksi, pendedahan dan sebagainya.

Sektor provokasi agama : Capaian sentimen. Bukan capaian intelektual. Isu2 provokasi agama seperti Nagara Kristian, FB / blog budak2 menghina agama, murtad, kepala babi, dan sebagainya.

Ringkasan.

Nik Abduh gua lagi la tak tahu. Tapi, Tantawi lebih cenderung kepada sentimen. Berbanding intelektual. Sama ada sentimen menggerakkan intelektualnya, atau intelektualnya hanya berlevel kes2 sentimen.

Tanpa rujukan dari media bukan blognya, Sejak Januari 2011, terdapat 13 posting berkaitan dengan isu sentimen. Provokasi agama. 2 posting berkaitan dengan dunia hibiran. Dan masing2 satu posting untuk sektor perisikan dan perundangan. Itu pun, hanya mengulas. Bukan ahli sebenar dalam isu tersebut.1 comment:

Taliban said...

mungkin sebab dia tahu perubahan politik di malaysia hanya boleh berlaku dengan isu2 sentimen.strategi gak tu nak raih undi dari golongan sentimen yg majoriti.hehe

tapi seriously betul ke maksud 'muhammadarr.. syaitan' yg disebut zizan maksudnya 'muhammad itu adalah syaitan'.takde kesinambungan la huruf ro tu.patutnya tak jadi isu syahadah tu.