Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 19, 2011

Pergaduhan Mesut Ozil dan David Villa.

Oleh : AdukaTaruna



Ya. Memang benar pasukan yang gua minat ialah Barcelona. Dan kemudiannya Real Madrid. Team paling gua benci ialah kesemua EPL. Dan dalam EPL, mana2 yang menentang Man U, gua sokong. Itu hobi. Bukan akidah.

Panas seketika perbincangan di internet bahawa Mezut Ozil bergaduh dengan David Villa kerana David Villa menghina Islam. Pegangan Mezut Ozil. Benar atau salah dakwaan itu, wallahualam.

Jika David Villa hina Islam.

Selalunya dalam hal pertengkaran yang membabitkan situasi seperti dalam video itu, lawan akan mengucapkan kata2 yang berniat mencederakan hati. Ianya bukan hujah dan bukan perbahasan. Ianya ejek-mengejek.

Namun, ejek-mengejek tidak wajar dibalas dengan sentuhan fizikal. Itu bukan cara Islam. Itu cara penganut islam. Termasuklah gua. Sepatutnya Mezut Ozil menunjukkan sikap sabar, dan mengemukakan bantahan rasmi kepada bola Sepanyol atau membuat sidang media mendedahkan perkara itu.

Peritiwa yang dikatakan sama pernah berlaku pada Zidane. Tindak balas Zidane menanduk dada defend Italy itu bukan cara Islam. Itu cara penganut Islam kategori biasa2 sahaja seperti gua. Ejek-mengejek tidak boleh dibalas dengan fizikal.

Mezut Ozil dan Zidane harus belajar dari muslim Frederic Kanoute. Kelab Sevilla. Dia memiliki mental dan akhlak yang bertaraf selayaknya untuk Islam. Imej, latar belakang, rekod yang bersih. Dia tidak menentang penganut agama yang negatif terhadap Islam. Musuhnya bukan David Villa atau Metarzzi. Tetapi dia menentang sistem yang negatif terhadap Islam.


Pernah boikot syarikat penaja judi. Mengeluarkan belanja membeli masjid untuk muslim Sepanyol. Gua harap, diri gua sendiri, dan peminat2 Mesut Ozil dan Zidane tidak memandang tindakan Mezut Ozil dan Zidane itu atas nama Islam. Inilah sebab utama gua mengeluarkan N3 ini.


Yossi Benayoun diejek muslim Melayu.

Gua juga menegaskan bahawa adalah salah jika muslim Melayu mengejek Yossi Benayoun atas nama agama. Mana pernah Islam menganjurkan kaedah ejek-mengejek dalam perjuangan atau dalam bersuara terhadap sesuatu.

Jika mahu pun menyuarakan pandangan atau bantahan, umat Islam Melayu perlu menunjukkan kaedahnya. Kumpul tandatangan, boikot, pidato, forum, kempen. Itu pun jika tepat berada dalam falsafah agama.

Sebenarnya, muslim Melayu tidak tahu atas falsafah apakah yang perlu diambil apabila berhadapan dengan Yahudi. Walaupun begitu banyak ayat Allah berkaitan dengan Yahudi dan Nasrani, tapi Allah bukan suruh muslim bermusuh secara total begitu. Asal jumpa bunuh. Asal nampak, ejek. Agamanya, agamanya lah. Agama Islam agama Islam.

Tetapi, yang musuh kepada umat islam adalah negara. Negara bernama Israel. Negara tersebut adalah haram berdasarkan timeline Salahudin Ayubi. Ketika itu penduduk bukan Islam termasuk Yahudi diberi pilihan untuk hidup dengan aman dalam Palestine atau berhijrah. Tentera Islam eskot mereka keluar dengan selamat.

Yahudi yang memilih tinggal di palestine itu lama-kelamaan memeluk Islam. Logo kaum mereka adalah bintang bucu 5 yang Israel guna tu. Jadi Palestine adalah tanah mereka. Salahudin tidak halau mereka, malah bersama2 membangunkan mempertahankan Palestine. Nenek moyang mereka yang memilih tinggal dan berbaiah dengan Salahudin.

Di zaman sekarang, Yahudi yang memilih keluar dari Palestine itu mendakwa, Palestine adalah tanah mereka. Sedangkan nenek moyang mereka yang keluar secara sukarela. Mereka juga menggunakan logo bintang bucu 5. Sekaligus menafikan hak muslim keturunan Bani Israel yang menggunakan logo yang sama. Bezanya muslim keturunan Bani Israel yang bergadai nyawa mempertahankan Palestine dengan Yahudi Bani Israel yang dulunya keluar kini 'menuntut' semula.

Jadi, muslim Iran, muslim Hamas menentang negara Israel. Negara haram tersebut. Mereka akan tarik diri bila bersukan dengan negara Israel. Mahfuz dan beberapa pemuda PAS masuk penjara kerana membantah UMNO menjemput negara Israel dalam bermain kriket. Sebarang pengiktirafan terhadap negara Israel adalah haram. Ini fatwa. Sama ada sukan, ekonomi, diplomatik dan sebagainya.

Tetapi Yossi Benayoun tidak bermain mewakili negara haram Israel. Mana-mana warganegara haram Israel adalah diiktiraf sebagai manusia. Selagi mereka adalah orang awam, mereka tidak boleh diperangi. Orang awam, hospital, rumah ibadat, kanak-kanak, wanita tidak boleh diperangi. 

Wallahualam. 


7 comments:

Khuzrin Kamarudin said...

Bradah! Komen dari facebook banyak nya sampah... jangan layan...

Sebabnya pemilik yang menggunakan facebook, bermain facebook semata-mata adalah mereka yang kurang berfikir... lihat komen mereka... komen cuma berfikir untuk hari esok..

Keterangan lu memang mantap gila ar...!! Orang melayu cuma terikut-ikut... tengok dua tahun lagi... Barca jugak yang mereka sokong...

Aku tak minat barca... tapi aku minat entri dari peminat barca ini... nice...

anon said...

lame ass la entri ni bro... macam celaka lagi... terang2 bias macam sial..

tahap ulasan lu memang imbecile... daripada ulasan lu pun memang memalukan peminat bola sebenar...

vзйģέλиčε said...

Mmg tak gune akal admin ni.minat barca bkn minat bola.nk bsabar pun,agak2 la.aku sokong tindakan zidane n ozil...my name is shakir,im a muslim and football's fan.epl?liga msia,bundes?la liga,smua layan...

araaflakowt said...

Admin tade otak la . cam sial. aku ase pOn kalo aku kat situ kenerr bOm abes la villa tu , tape pOn tanduk die macam Zinade Zidane buad ...

Tengku A.F said...

minat la sgt kt barca 2..smp sgup nk bela kafir laknatullah..

imbecile said...

isu hina Islam ni tak betul bro http://goo.gl/GKvnU

Hamba Allah said...
This comment has been removed by the author.