Skip to main content

Pengalaman gua di malam raya pertama.

Oleh : AdukaTaruna

Malam pada hari raya pertama, gua menziarahi rumah rakan baik mak mertua gua. Kira gua bawa keluarga mak mertua gua la. Kawan mak gua ni, gua namakan sebagai Untie Lina (bukan nama sebenar). Sampai2, suami Antie Lina turut menyambut kami. Gua namakan sebagai Uncle Din (bukan nama sebenar).

Tengah makan sambil bergelak ketawa, sampai satu keluarga. Rakan kepada Uncle Din. Dia kecek luar. Mungkin dari bisikan anak2nya, isterinya perasan gua dan bertanya sama ada gua terlibat dalam kes hina Sultan Johor. Untie Lina mengesahkan. Dan rakan Uncle itu terus berbual dengan gua. Bertanya macam2. Bermula dengan status kes gua.

Gua open table la. Dari genetik Melayu. Pecah kepada pantai timur dan pantai barat. Dan terus fokus pada Johor. Temasik, Lee Kuan Yew, air, ruang udara, pemilikan tanah, Mat Indera, UMNO, Malayan Union, etc. Dan paling hot teori gua pasal baka Melayu Johor.

Bla bla bla bla.. dayus. Bla bla bla letak tunggul suruh pertahankan pulau2 dan sempadan2 pun boleh menang. Boleh pilih tunggul tu. Bla bla bla... konsep pemerintah perlu takut kepada rakyat. Bla bla bla kalau PAS perintah Malaysia 50 tahun dengan rasa selamat untuk menang untuk setiap penggal pun PAS akan jadi jahat juga. Bla bla bla pendek cerita gua minta diri. Dalam kereta, mak mertua gua bagitau, kawan Uncle Din bekas kastam. Ada pangkat. Dan orang Johor. Yang orang Kelantan ialah isterinya.

Kuang3....



Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.