Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 18, 2011

Panel program anak muda perlu lari dari stereotype.

Oleh : AdukaTaruna

Untuk setakat hari ni, ok lah. Bukan gua nak downkan ke apa, just nak share pendapat. Setuju, setujulah. Tak setuju, tak setujulah. Istilah tajuk N3 tu pun maybe silap. Tapi maksud gua ialah program asyik2 menjemput panel yang sama. Program anak muda pula tu. Harus ada sekali-sekalanya lari dari kebiasaan.

20hb ni, ada satu forum anak muda. Macam lu bleh tengok pada poster ni. Panel yang dijemput pada gua adalah regular. Bukannya tak bagus. Malah 'ahli' dalam dunia anak muda. Tapi gua mencadangkan di masa hadapan, dalam 3 panel, terdapat satu panel bukan muka2 biasa.

Maybe penganjur boleh menjemput Cenangau yang berkongsi mengenai ilmu / pengalaman mengenai daftar pemilih dan kaitannya dengan demokrasi anak muda. Atau aktivis GEGAR yang berada dalam dunia perjuangan anak muda menuntut Royalti Kelantan secara demokrasi. Atau menjemput ketua mana2 kelab anak2 muda dan meminta dia menyampaikan harapan kumpulan mereka jika Malaysia adalah 'Baru'.

Di Kelantan ada MERAK, ada Subway Photographer.  Di Terengganu ada Kelab Motor. Kita naikkan mereka, dan kita jemput mereka supaya berada di saf depan yang sama. Walau sudah pasti berlainan idealogi, at least sepanjang titik bersama mendapatkan Demokrasi Malaysia Baru.

Pendapat gua lah. Pembolehubah UTAMA Salehuddin membebaskan Palestine bukan sebab dia terer bertumbuk atau sebagainya. Itu kecil. Tapi kemampuan Salehuddin menggabungkan kumpulan2 kecil yang berselerak. Menjadikan mereka satu dan memiliki motif yang sama.

Wallahualam.


1 comment:

JOURNEYMAN said...

Salam NUR Ramadhan,
i
Blog ADUKA TERUNA antara blogger hebat yg diperakui tlh mencetuskan persaingan sengit di dalam dunia media maya politik tanah air.

Mohon JASA baik Tuan untuk link blog saya..

JOURNEYMAN
http://journeyisman.blogspot.com/