Skip to main content

Panel program anak muda perlu lari dari stereotype.

Oleh : AdukaTaruna

Untuk setakat hari ni, ok lah. Bukan gua nak downkan ke apa, just nak share pendapat. Setuju, setujulah. Tak setuju, tak setujulah. Istilah tajuk N3 tu pun maybe silap. Tapi maksud gua ialah program asyik2 menjemput panel yang sama. Program anak muda pula tu. Harus ada sekali-sekalanya lari dari kebiasaan.

20hb ni, ada satu forum anak muda. Macam lu bleh tengok pada poster ni. Panel yang dijemput pada gua adalah regular. Bukannya tak bagus. Malah 'ahli' dalam dunia anak muda. Tapi gua mencadangkan di masa hadapan, dalam 3 panel, terdapat satu panel bukan muka2 biasa.

Maybe penganjur boleh menjemput Cenangau yang berkongsi mengenai ilmu / pengalaman mengenai daftar pemilih dan kaitannya dengan demokrasi anak muda. Atau aktivis GEGAR yang berada dalam dunia perjuangan anak muda menuntut Royalti Kelantan secara demokrasi. Atau menjemput ketua mana2 kelab anak2 muda dan meminta dia menyampaikan harapan kumpulan mereka jika Malaysia adalah 'Baru'.

Di Kelantan ada MERAK, ada Subway Photographer.  Di Terengganu ada Kelab Motor. Kita naikkan mereka, dan kita jemput mereka supaya berada di saf depan yang sama. Walau sudah pasti berlainan idealogi, at least sepanjang titik bersama mendapatkan Demokrasi Malaysia Baru.

Pendapat gua lah. Pembolehubah UTAMA Salehuddin membebaskan Palestine bukan sebab dia terer bertumbuk atau sebagainya. Itu kecil. Tapi kemampuan Salehuddin menggabungkan kumpulan2 kecil yang berselerak. Menjadikan mereka satu dan memiliki motif yang sama.

Wallahualam.


Comments

  1. Salam NUR Ramadhan,
    i
    Blog ADUKA TERUNA antara blogger hebat yg diperakui tlh mencetuskan persaingan sengit di dalam dunia media maya politik tanah air.

    Mohon JASA baik Tuan untuk link blog saya..

    JOURNEYMAN
    http://journeyisman.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.