Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 10, 2011

Mari kita kenali falsafah asli Melayu.

Oleh : AdukaTaruna

Falsafah Melayu asli ialah musnahkan kelebihan orang lain kerana kekurangan diri sendiri. Supaya orang lain setaraf lemahnya dengan kita.

1. FAM bangang dalam kerja pembangunan bola sepak. Kemuncak kritikan ketika Piala Asia di mana Malaysia tuan rumah dulu. Diri sendiri bangang, tapi dia musnahkan sistem. Marahkan pihak lain. Bagi mengundang pihak lain membelasah Malaysia, di laman sendiri, Pesta Bola Merdeka yang berprestij telah dimansuhkan beberapa tahun.

Diri sendiri bangang - salah dan musnahkan pihak pandai - supaya pihak pandai dilihat setaraf bangang dengan diri sendiri. Falsafah asli Melayu.

2. Pemain kelahiran Malaysia bangang - Mansuhkan pemain import - Supaya dalam padang semuanya setaraf bangang. Kalau ada player import, nampak sangat Malaysia bangang sorang2.

3. Organisasi bantuan dan organisasi dakwah Islam lembab dan bangang. Serang dan musnahkan organisasi dan dakwah agama lain. Supaya kita semua bangang sama rata.

4. Hadi Awang bangang dalam berdebat - Berlindung di sebalik samseng dan rampas peralatan rakaman hujah. Supaya tiada pihak mampu membuktikan dirinya bangang, sebaliknya semua akan setaraf bangang.

5. Dewan Bahasa Dan Pustaka bangang dalam menerbitkan istilah2 baru bagi mengejar arus keperluan dunia semasa. Muncul pihak Melayu sendiri yang mencipta istilah2 baru. Haramkan istilah2 tersebut atas nama slaga merosakkan bahasa. Sedangkan bahasa muncul secara fitrah melalui slaga.

Untuk tidak dilihat bangang, musnahkan, haramkan pihak tidak bangang supaya semuanya setaraf bangang.

6. Cendekiawan Melayu bangang dalam mencipta satu konsep perkiraan yang mudah dan terkini. Muncul Kaedah Mokhdar. Haramkan dan tolak kaedah Mokhdar atas alasan seni bahasa. Jangan biarkan pihak lain cerdik kerana kita akan sendirian dicop bangang. Musnahkan supaya kesemuanya kekal dalam level bangang. Bila semua bangang, tiada siapa yang cerdik.

7. Peniaga Melayu bangang dalam bersaing. Musnah pihak pesaing dengan apa cara. Supaya bangangnya setaraf. Tiada lebih, tiada kurang.

8. Idea2 Lee Kuan Yew tidak boleh dicapai oleh UMNO yang bangang. Singkirkan Lee Kuan Yew. Berikan dia tanah Singapore. Supaya UMNO tidak bangang sorang2 dalam Malaysia. kalau Lee Kuan Yew cerdik, dia kat luar negara. Singapore bukan Malaysia.1 comment:

atiq said...

Falsafah Melayu asli ialah musnahkan kelebihan orang lain kerana kekurangan diri sendiri. Supaya orang lain setaraf lemahnya dengan kita. Kata lain nak kejar makam PHD
Ini pulak falsafah asli Melayu>> Tak kan hilang Melayu di Dunia.. ewah sah nko bengang ni!! sebab nko nak sangat melayu hilang macam dc hilangkan tembok besar cina dalam acara silap matanyer yang mengkagumkan akal nko tu

Alamak aduka .. selamat berpuasa!