Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 6, 2011

Jangan maki, tapi senyum : Harga naik di pasar Ramadan sebab DAP!

Oleh : AdukaTaruna

Gua dapat bidio ni dari FB. Mula2 tahniah pasal BN tiru cara kempen rakyat semasa PRU12. Pelbagai bidio2 dari rakyat yang menentang ASAL BUKAN BN dikeluarkan ketika PRU12. Satu fenomena. Jangan cakap itu hasil Anwar / PAS atau PKR, sudah. Gua tut tut kan ajer. (Tut Tut adalah word maki versi Ramadan).

Bidio ni dari BN. Satu teknik kempen yang bagus. Asalkan dalam rangka demokrasi. Bab padang tak sama rata, N3 lain. Tapi, kebenaran memang tak bleh tumbang dengan hujah. Kebenaran kena tumbang melalui kezaliman yang tersusun. Kalau kebenaran nak ditewaskan melalui hujah, memang nampak kelakar.

(Macam hujah pemaksum Hadi di FB Group TKO. Nak ban gua setakat ni masih belum lagi. Nak delete mula2 takut jilat ludah sendiri. Tapi akhirnya delete satu kali. Gua bagi link Harakah diorang bleh tak percaya. Kena bagi yang bercetak. Suruh tekan butang print, ajak gua debat bab biadap dan adab. Wahahaha.

Soalan2 topik plak tak perlu jawab atas alasan provokasi. Atas sebab manipulasi. Kalaulah ijtihad 2 pahala ni digunakan dalam perbicaraan mahkamah / parlimen / debat / seminar / penyiasatan polis, kelam-kabut dunia nih. Debat dan bahas adalah private meeting laki-bini. Tak bleh dibawa keluar. Ijtihad time kantoi la. Kalau tak kantoi, kerat jari tak keluar ijtihad lucu tuh. Macam Hakim gula hack dah Allah nak tunjuk.)
Hujah2 kelakar dalam bidio ni.

1. Bidio ni membina persepsi barang naik sebab DAP. Hehe.. Maybe berkesan pada Melayu Hutan. Tapi malangnya Melayu Hutan tak tengok FB. Kecuali bidio ni keluar time kempen PRU di tv dan radio. Lesen monopoli Gula tu DAP yang bagi kot. Bukan UMNO. Lesen Beras DAP yang pegang. Minyak / petrol DAP yang control. Singapura bagi kat Lee Kuan Yew pun bukan UMNO yang bagi. Tapi DAP. Hahaha. Yang rogol Melayu bawah umur tu Brahim Tambie Cheek. Pengerusi Tetap DAP. Bukan UMNO. Wakakaka.

2. Lokasi kat kawasan Melayu Hutan. Takda pembangunan. Orang bandar, Cina Bukit Bintang, tempat2 yang pembangunan pesat tak pernah undi BN. Tak perlu BN untuk pembangunan. Tapi BN perlukan pembangunan untuk undi. Setakat warung hutan macam tu, BN tak perlu buat apa2. Jenis manusia tak bijak. Ziarah 5 tahun sekali, hulur beras dan susu, kompom undi tak lari. Di mana UMNO kuat, di situ Melayu merempat.

3. Kedai 1 Malaysia tu ada ke kat warung hutan tu? Ada kat Felda Kenchau 12? Ada kat Felda Chini 80? Hahaha. Semuanya ada di kawasan bandar yang majoriti bukan pengundi BN. Sebab apa? Sebab mahu undi. Itu falsafah yang betul. Setakat Melayu Hutan kategori bidio tu, terpaksa naik perahu, baik bas 2-3 jam untuk pergi ke Maidin atau ke Kedai 1 Malaysia. Undi tak lari punya. Dari lahir sampai ke mati.

Dalam dunia ni, kebaikan dan kemudahan untuk golongan yang cerdik. Kesusahan dan kemelaratan untuk golongan yang bodoh. Kumpulan cerdik yang ramai akan mengawal pemerintah. Kumpulan bodoh yang ramai akan dikawal pemerintah.

No comments: