Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 10, 2011

Debat soalan kuiz gereja dengan Ostad Wan Ji.

Oleh : AdukaTaruna

Gua setuju sangat2 dengan MAZA yang mengatakan Islam adalah agama hujah. Orang pertama yang takut hujah dan membernarkan pengikutnya merampas peralatan merakamkan hujah ialah Hadi Awang. Satu per satu Allah tunjukkan melalui isu.

Dan untuk kes Hasan Ali ni, gua cadangkan Ostad Wan Ji hantar perlawaan debat kepada wakil gereja berkenaan akan soalan2 kuiz Islam yang dikelirukan. Yang didakwa Hasan Ali. Khalid Samad terlebih dulu menunjukkan cara Islam menghadapi fitrah setiap agama dalam mengembangkan agama masing2 dengan berdebat dengan cendekiawan Islam.

Setakat pengetahuan gua, Tantawi yang menyokong Hasan Ali itu belum pernah melakukan kaedah yang dianjurkan Islam. Yakni perbahasan. Yang pernah gua tengok ialah Tantawi mendedahkan cerita dalam kain calon UMNO di Permatang Pauh kalau tak silap.

Jadi, harap Ostad Wan Ji bleh 'langgar' gereja tu. Kalau kena pada tarikh, gua dan rakan2 akan turun support. Kita akan lakukan secara tamadun, professional, senyum dan tenang. Hantar surat perlawaan bahas by hand. Hujah lawan hujah. Kuiz lawan kuiz. Islam itu indah. Ulama penghafal itu buruk.No comments: