Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 29, 2011

Bukit Kepong : 3 jalan kemerdekaan negara dari penjajah British.

Oleh : AdukaTaruna

Mana2 negara jajahan bangsa Inggeris, dari dulu sehingga kini, sama ada Inggeris England atau Inggeris US, mereka akan meletakkan boneka sebagai pemerintah. Dari Afghanistan hingga ke Iraq. Jika tidak, mereka terpaksa berdepan secara langsung dengan pejuang. Jika meletakkan boneka, mereka tidak berdepan secara langsung. Yang berlaku adalah perang saudara.

Bukit Kepong adalah satu peristiwa perang saudara. Satu Mat Indera yang ingin menghalau British penjajah. Satu pihak ialah barua2, dan tali barut penjajah. Mereka berbaiah kepada England. Dibayar gaji bagi membunuh, menangkap dan memenjarakan pejuang penuntut kemerdekaan. Satu pihak lagi ialah kumpulan yang menghalau British demi maruah tanah air.

Terdapat 3 jalan kemerdekaan.

1. Senjata.
2. Pengabungan Indon - Tanah Melayu.
3. Boneka penjajah.

Menghalau British - menuntut kemerdekaan dengan jalan senjata.

Bangsa Kelantan, naik ke Pattani dan Selatan Filifina boleh menentang penjajahan menggunakan senjata tanpa perlu meminjam wadah gerakan lain. Mereka mendapatkan senjata, berurusan dengan pembekal senjata, menyusun organisasi tanpa perlu berbaiah dengan satu organisasi asing. Pejuang Pattani dan Moro misalnya mendapatkan senjata, membina senjata dan menyusun organisasi mereka sendiri.

Tetapi tidak oleh bangsa pantai barat seperti Samsiah Fakeh (N9) dan Mat Indra (Johor). Mereka adalah bangsa 'lembik' dan bangsa yang tidak mempunyai jaringan antarabangsa. Jadi, mereka meminjam wadah Parti Komunis Malaya yang mendapat bantuan Russia-China. Musuh dunia kepada Inggeris.

Pattani dan Moro tidak perlu join Parti Komunis atau Parti Demokrasi Inggeris untuk menuntut kemerdekaan tanah air sendiri.

Menghalau British - menuntut kemerdekaan dengan jalan penggabungan Indon - Tanah Melayu.

Bangsa Indonesia merdeka dengan darah. Bukan dengan penggadaian maruah di atas kertas janji seperti Malaysia di bawah boneka penjajah British. UMNO.

Indonesia mempunyai 1 tulisan. Tidak seperti Malaysia. Indonesia mempunyai 1 sistem pendidikan. Tidak seperti Malaysia. Indonesia tidak perlu tunduk kepada tuntutan2 pekerja asing ketika itu. Manakala Malaysia memberi hak kerakyatan, boleh mengundi kepada pekerja2 asing di bawah merdeka xcara boneka UMNO. Ini adalah timeline dosa.

Apabila Indon merdeka, maka, mereka mempunyai ketenteraan sendiri. Cara merdeka ini lebih diminati oleh ulama. Selepas merdeka di bawah Indon, Tanah melayu boleh menuntut kemerdekaan sendiri. Perjuangan baru. Episode baru. Step by step.

Contoh terbaik ialah Acheh. Acheh gabung merdeka bawah Indonesia. Dan kini 'merdeka'. Contoh paling bodoh dan dosa besar ialah Singapura bawah Lee Kuan Yew merdeka bawah Malaysia. Tapi tanpa perjuangan kemerdekaan, UMNO menyerahkan Singapura sebagai negara asing yang berdaulat. Orang Johor, mak ayah yang mengundi UMNO perlu kencing kubur mak ayah datuk nenek masing2. Dosa yang tidak terampun.

Mempertahankan British - 'merdeka' dengan jalan boneka UMNO.

Inilah pihak yang menang. British masih memerintah Malaysia. Melalui bonekanya UMNO. Malayan Union adalah skrip. UMNO dibenarkan berdemo dan mengumpul sokongan Melayu atas skrip dan sentimen Malayan Union.

Kita mengiktiraf pekerja asing sebagai warganegara. Kita ada 4-5 bahasa. 7-8 sekolah. Ianya dinamakan Kontrak Sosial. Perlembagaan adalah Lord Reid. Inilah detik hitam, gagal dan aibnya sebuah bangsa berbaka Melayu.


3 comments:

mountdweller said...

Salam Aidil Fitri

SELAMAT HARI RAYA AIDI FITRI - dari kami sekeluarga.

Persilakan ke rumah. Kami ada pada bila-bila masa.

Bagaimana dengan Syikin, bila akan melahirkan?

mountdweller said...

Bagi Pak Din semuanya barua dan tali barut. Tali barut Brittish dan di di satu pihak lagi tali barut komunis yang berkiblatkan negeri cina. Melayu juga yang bodoh dan susah!

Naga Melayu said...

Woi barua.., kebenaran tak kan tertegak dalam mana-mana landasan dajjal...Kalau nak mengikut dasar melayu bangang, Nik Aziz lu pun dah masuk dalam kategori pemuja Lee Kuan Yew..Mat Sabu lu pun dah jadi ahlul-DAP..
Jangan jadi bangsat bro..