Skip to main content

Ahli agama di Malaysia dipenuhi oleh penghafal.

Oleh : AdukaTaruna

Dari peringkat pusat, sampai peringkat kampung. Penuh dengan penghafal. Kalau setakat mengurustadbir masjid masing2 kira ok lagi. Tapi bila diangkat jadi Presiden Parti Politik Islami, hancuss..

Satu benda mudah tapi masih tak terfikir untuk kaizen ialah van jenazah. Bendanya A B C jer. Tapi penghafal tetap penghafal. Apabila disumbangkan van jenazah, senyum lebar ahli agama. Terperaplah van jenazah itu. Hanya seminggu sekali digunakan bagi urusan kematian.

Apa salah buang word Van Jenazah tu. Tukar pada Van Masjid. Van Masjid Felda Chini 8 misalnya. Van Masjid Taman Koperasi Polis contohnya. Betapa luasnya kegunaan van tersebut? Hantar budak2 pertandingan musabaqah boleh. Hantar pasukan futsal masjid boleh. Disewakan kepada penduduk boleh. Kegunaan kenduri kawin boleh. Hantar jenazah boleh. Macam2 kegunaan yang boleh dimanfaatkan.

Katakan ahli agama atau penyumbang itu baka bodoh gak. Takpa la dia nak letak word Van Jenazah. Dah dia yang nak derma. Takan nak bertekak plak dengan penderma. Lepas jadi hak milik masjid, apa lagi? Tukar la. Van Masjid. Benda A B C pun masuk 2011 duk duduk takuk lama. Bila gereja bagi van kat penduduk kampung, penduduk taman perumahan, mengamuk plak.


Comments

  1. Pasal tu kat malaysia ni banyak guna gelaran al hafiz sebab dia hafal setiap ayat al Quran.

    Puak-puak 3line pulak sibuk junjung al Quran sana sini. Solat & puasa tak payah. Bila berjaya sikit dalam karier sebagai gangster je dapat gelaran ayahanda, abang long walaupun bekerja dgn towkwy ah long. Asal bercakap je junjung al Quran. Puak-puak BANGANG ni ingat al Quran ni utk dijunjung ke?

    Sepanjang hidup gua tak pernah pulak dengar cina-cina nimati di tangan ayahanda sebab ayahanda makan gaji sebagai gangster kaki pukul cina.

    BODOH PUNYA MELAYU HUTAN... Quran tu baca dan hayati isi kandungnya. Bukan berbaiah junjung sana sini tapisepatah haram tak tahu isi serta tuntutannya.

    Btul-betul tahap melayu I.Q. rendah.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.