Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jul 2, 2011

SB - UMNO yang menyamar peserta BERSIH.

Oleh : AdukaTaruna

SB - UMNO yang menyamar peserta BERSIH.

Memang ramai yang sedar sejak awal lagi. memang ramai yang bimbang. Tetapi ini bukan PAS era rudum selepas Ostad Fadhil. Ini PAS pra baru. Sedikit gerakan lagi diperlukan untuk tajdid sepenuhnya. Insyaallah.

Jika dulu Presiden PAS lembab, Timbalan lambat, kini kita ada Mat Sabu. Mat Sabu telah counter perkara ini di muka depan Sinar Harian, Jumaat 1 Julai 2011.

Apakah kaedah penyelesaian SB dan UMNO yang menyamar peserta BERSIH?

KUALA LUMPUR - Pas tidak akan membela ahlinya yang dikenakan tindakan melakukan provokasi pada perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai ini.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, parti itu sudah membuat keputusan untuk tidak memberikan bantuan guaman atau sebagainya kepada mereka yang ditahan pihak berkuasa.

“Kita tidak akan bertanggunjawab terhadap mereka. Polis boleh ambil tindakan sewajarnya. Peguam kita tidak akan bela ahli yang timbulkan provokasi semasa perhimpunan Bersih,” katanya.

Bagaimanapun kata Mohamad, pihaknya boleh beri jaminan 100 peratus bahawa ahli parti itu tidak akan terlibat dengan gejala yang boleh mencetuskan kekacauan.

“Ahli kita akan berkelakuan baik dan patuhi undang-undang. Itu janji saya,” katanya.