Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 14, 2011

Mat Sabu vs gua.

Oleh : AdukaTaruna
Sumber : Malaysiakini

Kali ni punya tajuk boleh bikin lu orang muntah. Kompom. Haha.. tapi, just gua nak share kepada orang2 yang tak muntah. Ngeee...

1. Tanpa disangka, individu yang melangkah keluar daripada kenderaan Proton Savvy berwarna hijau muda itu merupakan timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu.

Masa gua dibawa berjumpa dengan Mat Sabu tidak lama dulu, Mat Sabu guna Naza Ria. Gua tak tau kete siapa Naza dan kete siapa Savy. Cuma VSnya ialah Savy Mat Sabu hijau. Mazda gua biru. Hua3... Harap2 dengan birunya Mazda gua, gua diberi layanan spesel demo Bersih ni berbanding Mat Sabu berSavy hijau.

2. Walau tidak berkereta mewah, beliau tetap kelihatan segak dengan jaket gelap dan rambut tersikat rapi serta senyum yang jarang lekang dari bibirnya.

Naza Ria dulu, tak silap gua, no plate nya mencarut. Bersepah2. Takda la mewah macam PAS12 dan PAS17. Ramai orang PAS gila kasta dan sifat2 eletis mewah dan jenama. Gila Datuk, gila no plate, gila bini ramai, etc. Terbaru, ada plak melompat dengan kenyataan itu. Gua ingat timur yang melompat, tapi utara.

3. “Ini sebab nak jumpa duta Syria, kalau tidak saya pakai T-shirt saja,” kata bekas ahli parlimen itu yang kelihatan agak malu-malu dengan pakaiannya hari itu.

Haha.. ingatkan gua dengan MSK jer segan pakai kot n kemeja. Langgar Hadi pun pakai t shirt tanpa lengan (tak nampak sebab ada jaket). Hadir usrah PAS first time pun jeans. Cuma MSK lagi gila. Pakai selipar jepun always. Kalaulah MSK jadi ahli parlimen, gua ingat mau kontroversi kalau dia pakai pagoda + selipar masuk parlimen. Kalau tunduk pakai kot, gua gelak 8 hari siap bogel depan KB Mall.

4. Begitu juga halnya apabila beliau terpaksa menjelaskan pendiriannya untuk tidak menerima gelaran 'Datuk' daripada Istana. "Tapi saya tak paksa pandangan saya pada orang lain. Ini hal peribadi saya," katanya yang turut mengaitkan penganugerahan pingat seperti itu dengan sistem kelas dan "pemujaan feudalisme." 

Bab ni memang ada persamaan dengan idealogi gua. Cuma  Mat Sabu dah terbukti. Gua belum lagi. Setakat ni, hanya terbukti enggan menadah tangan dan mengamin doa2 kasta dalam setiap kutbah Jumaat sahaja. Kalau masa akan datang ditawarkan anugerah kasta, belum tentu lagi gua tolak atau terima. Wallahualam.

5. Bagaimanapun, hubungannya dengan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim pula nampaknya tidaklah sebaik hubungannya dengan Lim.

Ini pun ada persamaan. Cuma, gua tak suka Anwar Ibrahim atas beberapa tajuk. Tapi bertuah dapat Anwar Ibrahim dalam beberapa tajuk. Terutama manifesto.

Wallahualam.


No comments: