Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 14, 2011

Penarik Beca yang terbiar di Kelantan.

Oleh : AdukaTaruna

Gua bertugas malam semalam. Sambil membetulkan seat bucket kereta lama gua yang terkoyak sini-sana. Jam menunjukkan 4.30 pagi. Kucing jantan gangster berparut sini-sana tidak bertuan setia menemani gua.

"Nak lepak dalam kete boleh, tapi kalau lu kencing, siap." Sound gua. Si kucing buat tak port. Tidur2 kucing. Member gua sengeh sambil menarik dalam sebatang Nusantara hijau.

"Lu gula naik harga 20 sen, gege. Tapi rokok tu?"

Member gua sengeh lagi. Kunci jam terakhir pukul 6.30 ke 7.00 pagi. Masih ada waktu tidur. Tapi perut lapar. Start kete, arahkan ke stadium. Nasi berlauk panas sudah ada bermula jam 4 pagi di sini. Tabiat gandum gua semakin pudar ditomoi beras siam di Kelantan ini. Ahh...

Sudah habit gua, time makan, terutama sensorang mesti berfikir. Adakala berangan. Tiba2 terpandang di seberang jalan. 3 batang tubuh tua tidur di ruang pejalan kaki. Setiap satunya bersama beca masing2. Tiada kamera pula mahu rakam. Bangkit persoalan...

Sudah berapa lama 3 tua ini berada dalam keadaan begini? 20 tahun? Tiada keluargakah mereka? Bagaimana boleh mereka berada dalam laluan takdir sebegini? Apakah dasar kerajaan negeri untuk membela golongan bukan elite ini?

Perut gua lapar, diberikan kemudahan oleh Allah untuk bergerak mencari, membeli dan memakan nasi. Bagaimana dengan perut 3 si tua? Sedih bro.. dalam menanti sisa-sisa umur mereka itu, apa yang mereka ada hanyalah beca.

Ada setengah pinggan nasi lagi untuk gua habiskan. Ada seketul peha ayam yang 60% sudah habis. Gua berniat untuk habiskan sehingga 80% lagi, sebelum gua tapau untuk si kucing gangster. Jika gua meronda dan mengumpulkan penarik beca si sekitar KB, berapa orang yang gua boleh dapat? Mungkinkah 20? Mungkinkah 15?

Ada berapa sekolah pondok di Kelantan? Mungkinkah 50, mungkinkah 40? Bagaimana jika kerajaan negeri menempatkan penarik beca tidak berumah, tidak berkeluarga ini di sekolah2 pondok. Disediakan bilik tinggal, diberikan tugas sebagai pekerja am, dan diberikan elaun sebanyak RM300 atau seumpama yang mampu oleh pendapatan kerajaan negeri?

Nasib dalam sisa hidupnya terbela, beroleh pula peluang merapatkan diri dalam dunia agama. Mudah2kan menjadi asbab mencuci daki dan dosa lama yang membuatkan mereka berada dalam dunia sebegini.

Jika 20 orang darap RM300 = RM6000 sebulan. Ah.. mahal lagi rasanya sekeping plastik bernombor PAS17 dan PAS12. RM72000 setahun. Ahh.. mahal lagi program2 memperkasakan ulama demi survival hiraki dalam parti.


No comments: