Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 23, 2011

BERSIH 2.0 : Konvoi Kelantan-Seremban-KL.

Oleh : AdukaTaruna

Gua mencari sesiapa yang berminat untuk konvoi ke Demo BERSIH 2.0 Jun nanti. Gua umum skang supaya lu orang bleh stanby. Apa yang perlu ada untuk menjayakan konvoi ni adalah 2 golongan. 

  1. Pemilik kereta.
  2. Penumpang. 
Begini, bro. 1 kereta boleh isi 4 orang, termasuk si pemilik. Katakan ada 3 pemilik kereta yang berminat. Bermakna, 9 penumpang + 3 pemilik kereta boleh berkonvoi bersama-sama. Nanti kita bahagi2la supaya 1 kereta mempunyai sekurang2nya 2 driver. Penumpang yang mempunyai lesen memandu kita bagi2kan.

Kos minyak pergi dan balik pula, Kelantan-Seremban, adalah RM200 (kereta Mazda 323 gua RM150). Tapi janganla lu ajak naik Ferrari plak. Mampos la nak share minyak. Share 4 orang (termasuk driver) jatuh RM50. Dari Seremban, gua akan bawa lu ke satu port baik punya, untuk park kereta, dan berehat. Sebelum menaiki komuter ke stesyen KL. Stesyen KL sejengkal dengan Masjid Negara. Tambang komuter gua tak pasti skang. Katakan RM15 untuk pergi dan balik (2 hala).

Kalau drive kereta masuk KL, memang kompom payah punya. Roadblock gila babun. Naik pengangkutan awam ni pun sipi2 jer nih. Stanby la kalau keadaan sabotaj berlaku. Macam train / bas delay atau tak turun di stesyen2 sepatutnya.

Perbezaan kos.

Skang gua bagi lu perbezaan kos pulak. Kos perjalanan sahaja lah nih. Kos makan, kos rokok lu kira sendiri. Jangan lupa minta resit. Bleh claim kat JKKK tempat anda. Kos konvoi ialah RM50 + RM15 = RM65


1. Keretapi Wakaf Bharu - Seremban RM27. Pergi balik RM54. Tu baru sampai Seremban. Sampai KL, kena up lagi. Gua tak sure berapa, tapi rasanya melebihi RM65.

2. Bas KB-KL RM45. Sehala tu. Pergi balik RM90.

3. Basikal KB-KL RM20. Pergi dan balik. Tu sebab kira ganti tiub bocor.

Perbezaan masa.

Skang perbezaan masa plak. Tak kira masa untuk berak, kencing, merokok, sesat, etc.

1. Keretapi Wakaf Bharu - Seremban lebih dari 12 jam. Walau tulis kat tiket tu sampai dalam masa 12 jam. Gua tahu la. Dok ulang-alik sokmo g Mahkamah Seremban. Naik kul 7 malam kat Wakaf Bharu, sampai kul 10 pagi kat Seremban. Baru Seremban. Mau pukul 1 petang baru sampai KL.

2. Bas KB-KL 8 jam. Bergantung kepada kerempitan driver. Mmg cepat. Tapi gua ramal, pada tarikh berkenaan, masuk KL menggunakan jalan raya akan tersekat berjam2 di pintu masuk KL.

Sapa2 yang naik bas rombongan Cik Kiah anjuran PAS Kawasan plak, mmg kompon diarahkan patah balik oleh polis. Siap eskot lagik. Lu ingat pak lebai - pak lebai PAS ni pandai buat muka menipu ke? Tu belum kira bas diminta bermalam di balai polis lagik.

"Err saya dalam perjalanan ke rumah kenduri kawin, En polis."

"Kenduri kawin kepala otak lu. Kawan lu seat depan cakap nak g Sunway Legun."

"Err.. dia lain. Saya lain."

"Lu ingat gua bangang nak beza antara bas rombongan dengan bas ekspress ke Ostad?"

10 bas yang disewa PAS Kawasan, hanya 1 jer sampai time bertolak. 9 lagi dibayar 2 kali ganda untuk batalkan tempahan. Gigit jari pak lebai - pak lebai PAS ni. Paling kuat semayang hajat balas dendam sebelum pulang peluk bini. Kena bodoh sampai ke mati. Hampir 60 tahun kalah kena bodoh dek UMNO. Berapa rugi dah dalam tajuk kekuatan demo di KL nanti.

3. Kereta KB-Seremban 9 jam. Tolak 9 malam (lepas Isyak), sampai kul 6 pagi. Subuh, lepak, sarapan dan berak sambil berehat di Seremban, kul 10 pagi naik komuter. 12 tengah hari sampai Masjid Negara. Kalau sabotaj stesen pun, ada masa lagi untuk sampai ke Masjid Negara sebelum Zuhur. Sebab Zuhurlah time peserta demo bercantum.

Habis demo selalu petang. Bergantung kepada kekuatan peserta untuk putus asa atau tidak. Demo Melayu ma.. gua jamin tak makan masa berhari2 punya. Nak rempuh FRU pun takut. Selalunya pukul 8 malam gua dah ada di Seremban semula. Lepak, makan, berak dan jamak, pukul 10 malam drive semula ke KB. Drive gilir2 la. 1 kereta kalau boleh ada 2 driver.

Kalau sangkut kat roadblock.

Nanti, kalau jadi, gua story la sikit2 bagaimana. Apa yang penting ialah, pastikan bahan2 demo / parti seperti baju, risalah, stiker kereta, etc tidak boleh dijumpai polis. Dan jangan mengaku kita adalah konvoi. Biar 1 kereta berisi ulama sangkut, takper. Janji 2 kereta lagi lepas ke demo. Dari 3-3 tak dapat pergi ke demo. Sesiapa yang pegang falsafah biar Islam kalah, asal ulama tak kalah, gua tampar laju2.

Selebihnya kita bincang kalau jadi lah. Insyaallah. Sebarang pertanyaan :


Email : adukataruna2008@gmail.com
Facebook : AdukaTaruna
Blog : adukataruna.blogspot.com


5 comments:

Abbs said...

ok beb.. gua ada kat selangor ni.. apa kata lu punya geng KB mari datang dulu umah gua, bemalam dekat umah gua, tapi hanya 4 olang jew beb.. kalu lebey lu ingat rumah gua hotel ke ?

dekat2 dgn umah gua ada hotel, lu pikir la sendri, datang 1 hari awal supaya lu olang bley jalan2 sekitar tempat gua beb, suasana kampung mari beb.. anak dara kalu lu olang kacau, betelo dahi lu olang beb.

dari rumah gua menuju KL( sampai bas sten kelang), 1 bas jew bley sampai.. tambang ? dah 15 tahun gua tak nek bas lew der.. dalam 3 ringgit kot..

kawasan parking kat umah gua bley sumbat dalam 7-8 biji keta beb, insyaallah. tapi lu kene paking leklok, jgn kene rumput, sebab umah gua ni umah sewa jew der.. kang tak pepasal nenek tua tuan umah kedaung depan umah gua tu tembak gua pakai senapang gajah.

gua bley tunjuk mana nak naik bas, sebab gua g nek moto jew beb, naik bas dari umah gua sampai KL amik masa dalam 2 jam padahal dekat jew der.. tapi besa ler 4 minit berenti amik penumpang, jadi driver memang tak rempit langsung.

kalu lu dan gerombolan( eh pasti ke ni) jadi nak datang, gua bley ofer biskut mayat dgn air suam jer der, umah bujang beb,

so kalu jadi, tinggalkan fon lu kat gua kay.. nanti gua sms lu balik..

gua tahun lepas raya kat tumpat umah nenek member gua sambil tengok mothai.. pepehal roger2 and out..

atiq said...

pagi2 loging skit..tertarik gak nt3 aduka nih..tak silap aku ada du nt3 dah macm ni..jiwa berjimat dan skit logistik ke Bersih v2. Tabek nih dan idea yang boleh di praktik. Cuba tengok belanja RM 65 beres bagi pendemo wakap bahru-seremban-kl..wooo woo kalau ada 5k orang baru belanja 32K jer. Kalau tak mau boleh lonjak jadik 50K. Maut siout..keh keh. Kalau baca keseluruhan lah dan hitung panjang pendemo belanja peribadi RM 65 kalau 100K(katakanlah) kos hadir jer RM650K..+ kos buah tangan+ kos polis dan lain jabatan penguasa dsb buat operasi+ hilang peniaga + kos cuci pencemaran + kos banner + apa2lah lagi yang berkaitan Belanja Bersih boleh capai juta2 beb..sekadar nak keadaan/proses pilihan raya ok yang dah memang efesen nih..keh keh.
Aku fikir wang juta2 tu bagi saja untuk anak2 yatim lebih baik kot untuk hidup mereka dan kita.

Demo tu macam konsep gotong royong gak..kalau dikira pakai nilai ekonomi tak best dibanding kalau diswasta..tapi nilai insanya dan kesepaduan disiplin nya merupa satu syiar baik. Macam ler berarak maulud nabi..majlis kawin...hari merdeka...tak per berhabis wang keh keh..yang penting kemeriahan dan keseronokan menjadi kita ceria beramal.
K lah aduka..pepagi saje nak tulis merapu dana skit.

AdukaTaruna said...

Abbs.. Kalau gua dari Utara maybe praktikal port rumah lu kot. Tapi gua dari timur, ma..

Apa2 hal.. mari la join sama. Dapatkan demokrasi lebih aula dari derma anak yatim. Sebab jika demokrasi telus, kerajaan akan takut dengan rakyat hatta dengan anak yatim.

Skang ni rakyat dan anak yatim takut dengan kerajaan. Sebab buat apa2 pun kerajaan takan tumbang. Pasal demokrasi tempang.

Mari kita buat BN takut dengan rakyat.

Mari kita jadikan Anwar Ibrahim takut dengan rakyat.

Mari ubah Presiden PAS takut dengan rakyat.

Melalui perjuangan mendapatkan demokrasi yang adil.

Abbs said...

aduka.. gua dah banyak post kan ternow, kita mahu pesiden PAS umur 25- 35 tahun beb.. baru cantet beb,baru kene dgn pemikiran sosialis komunis islam kite beb.yg tua2 ganyut kat atas tu mengabihkan boreh jew, bukan dia paham pun jiwa muda kita beb.

gua dgn kawan2 yg lain insyaallah akan turun jugak beb 9-6 ni.. tapi sebab kami dekat so nek moto jew lew der,tapi pastikan lu olang jgn pakai baju bersih awal2 kay, nanti memang kene reject kee eel tak bley masuk,

rakyat marhaen dan olang muda kene bangun dari sikalang, gua sebenarnya kalau boleh nak buat tapak khemah skali kat dataran merdeka, demo sampai BN guling,cam kat mesir. amacam ?

tapi mangkuk2 pemimpin PR tu memang jauh panggang dari punggung la der nak buat, kompen takkan nak kerat epal la derang buat punye, jadi anak2 muda cem kite nie lew yg kene mulakan dulu beb,nak taknak kita kene gak lew berkorban demi perjuangan komunis sosialis islam kite yg mulia ni der.

gua harap kali ni lebey dari 100k yg datang.. gua sebenarnya dah tak sabo2 nak tengok umngok ni tumbang. tapi anak muda mesia ni masih tercari2 siapa nak mulakan dulu demonstrasi aman menggulingkan pemerintah mesia yg korup ni,

gua cadangkan lu mengetuainye.. amacam ? cantet ? kumpul anak2 muda 1mesia then kite plop mulakan babak kebangkitan anak2 muda mesia beb,gua suppot lu beb,

sebab gua ase demokrasi anak muda takkan berjaya menuntut perubahan.. gua pun sokong mane yg gua ase betul beb, mane yg salah gua hentam gak beb,

jadi pesan gua, kita kene mulakan dulu, baru anak2 muda yg len akan ikut serta dan kendian baru la muka2 mangkuk2 pemimpin PR kat atas tu akan ikut serta , dan yg las sekali baru lew pakcik angkat lu hadi awang akan turun sama, lepas tu baru kita rancang agenda seterusnya beb.. amcam ? lu setuju kasi kumpul bala tentera dari now.

Raja Wakarima said...

abbs....
lu ngan gua sependapat. Ada ka patut taklimat pemimpin PR kata kalau ada provokator,pedulikan mereka.Buat taktau je.Kalau diarahkan bersurai,ikut je arahan. Kalau kena sembur dgn water cannon,tahan je. Tapi slogan tiap2 kali ceramah,'LAWAN TETAP LAWAN'. lawan pundek apa camtu.
Gua kalau tengok terdesak sangat kali ni,mmg gua ke depan punya,laung supaya jangan lari.Kita tengok depa dok hentak2 cota dgn perisai depa tu,kita jerkah depa,pastu kita ligan depan balik ramai2.Amacam,ada berani ka?Dah dua hari aku study formation FRU ni.Sapa yg turun nnt,bawak botol yg tahan panas,isi dengan cuka,kot sempat sambut canister gas tu,campak dalam botol cuka tu,kasi neutral gas tu.
By the way,gua turun from kedah,setakat ni dah dapat gang konvoi dah.Gerak hari jumaat,sebab malam tu nak pegi skodeng geng perkosa ibrahim ali bertogel kat jalan bellamy,belakang istana negara tu.Hari demo,gua nak gi cari hisham rais tukar tiub,sbb mamat tu selama ni ye ye je dok cite pasal revolusi,aku nak tengok dia melawan ke atau anu dia kecut masuk ke dalam bila berdepan dgn FRU nnt.
VIVA LA REVOLUCION!!
DIRECT ACTION GETS SATISFACTION!!!

sapa rajin buat facebook nye group wei..khas untuk anak2 muda yg menyokong bersih.Bleh gak kita bincang2 apa yg patut sblm demo tu nnt.