Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 3, 2011

Antara mahkamah dengan sumpah.

Oleh : AdukaTaruna

1. Kes jenayah atau salah laku perlu menjalani proses mahkamah, bukannya sumpah. Ini akan mendatangkan bidaah.

Apa beza nafi dengan nafi menggunakan nama Allah? Berpuluh ratus pemimpin Malaysia dulu nafi sebelum proses mahkamah, takda pun isu agama? Bila kena kat Anwar terpaksa pula berpecah ahli agama. Tionaseng sungguh la Anwar nih.

Mari kita ambil contoh :

UMNO mendakwa wujud unsur rasuah dalam projek Bazar Tok Guru. UMNO tak dakwa di mahkamah pun. Tapi, Nik Amar nafikan. Cuma takda word Allah. Cuba Nik Amar kata begini.

"Wallahi, tidak wujud unsur rasuah Bazar Tok Guru. Jika ada sila dakwa kami di mahkamah."

Sudah pasti ketika itu tidak wujud perbezaan ahli agama. Tapi kalau Anwar? Apa beza kalau Anwar sebut begini :

"Wallahi, pelaku dalam video itu bukan saya. Jika tuduhan anda benar, sila dakwa saya di mahkamah syariah."

Pundek la Anwar.. Takut Anwar sehingga memudaratkan segenap lapisan masyarat.

Katakan nuat sumpah. then ada dtg lagi tuduhan, juga sumpah, apa nuar kena buat?

Nafi la sekali lagi dengan nama Allah. Dan mohon bawa ke mahkamah. Tak luak pun. malah sejak berpuluh tahun benda yang sama.

1.0 UMNO dakwa siap sumpah TGNA terima rasuah dalam bentuk tajaan Haji. 

1.1 "Wallahi, tajaan Haji bukan rasuah. Saya nafikan. Sila dakwa saya di mahkamah jika anda benar."

Adakah bidaah? Adakah UMNO akan stop? UMNO teruskan lagi.


2.0 UMNO dakwa projek PKINK wujud unsur rasuah. Siap sumpah lagi.


2.1 "Wallahi, saya nafikan projek PKINK wujud unsur rasuah. Sila dakwa saya di mahkamah jika anda benar."

Adakah bidaah? Adakah UMNO akan stop? UMNO teruskan lagi.


3.0 UMNO dakwa ADUN Melor berzina dalam keretapi. Siap sumpah lagi.


3.1 "Wallahi, saya nafikan tuduhan itu. Sila dakwa saya di mahkamah syariah jika anda benar."

Adakah bidaah? Adakah UMNO akan stop? UMNO teruskan lagi.

Kesimpulannya, Anwar memang pundek. Mudah dan tepat.



3 comments:

Zahrita said...

Woit bdk duka...lu ingat Muhammad SAW dan Sahabat2 tak runsing/resah/gundah ke menghadapi fitnah Aisyah...zaman tu budaya Arab ni kalo lu nak tahu... apa2 pun nak bg caya seme sumpah... even non-muslim pun sumpah guna Allah... tapi takdo nya dia resort kat metod gitu... lu bygkan macamana dia nak mengurus persepsi kt masyarakat sekeliling (sahabat2, kaum keluarga, orang awam, musuh2)... nak tido pun tak leh beb...munajat ke Allah je yg tenang...sampai la ketika turunnya Surah An-Nur..kalo lu tgk surah tu complete permasalahn zina ni.. guidance dia...dari cara menerima berita/fitnah,siapa,bagaimana,sabitan, hukuman complete...(kesesuaianya merentasi zaman n teknologi... kalo zaman robot sejibik lu pun nanti...tak leh dio nak kencing org2 yg beriman ni).... tapi lu ingat masa turun tu senang2 ke public nak terima surah ni..macm2 tuduhan/fitnah musuh lagi ada la... persepsi ttg ianya dicipta sendiri utk menyelamatkan kroni di highlitekan...masa tu mana geng2 munafik nampak jelaslah...yg 100% beriman je yg percaya kt Muhammad SAW..lu ingat Muhammad SAW utamakan persepsi ke arahan dari pencipta...
Pasal Anwar..... dlm permasalahan ni dia ikut apa yg dibuat Muhammad SAW seperti apa diperintah Allah...tu yang kita sokong..pasal niat dia..kita bersangka baiklah.
(Pasal Muhammad SAW dan Sahabat resah/runsing/gundah logik la sbb masa tu blm turun surah An-Nuur ni... tapi kalo skrg ada orng awam/ahli agama pun kaco bilo tu nama dia super bangang).
Org benar pasti akan Allah bantu cara/apa bantuannya tidak semestinya seperti apa yg kita jangkakan.

im00279 said...
This comment has been removed by the author.
khairul nizam said...

dulu aku tengok, surat khabar KEADILAN tu, banyak unsur2 fitnah atau sekurang kurangnya, meragukan..(aku tau la..aku celik IT..hehe) dah lani, bila kena kat batang hidung dia, baru dia tau... buat baik dibalas baik,buat jahat dibalas jahat...rse aku la.. semoga lepaih ni, x buat lagi la... elok utamakan politik nasional drpd 'POLITIK SELAK KAIN'