Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 18, 2011

Terdapat ulama Melayu lebih cerdik dari Bani Israel APCO.

Oleh : AdukaTaruna

Gua mendakwa, untuk mengira kecerdikan manusia ialah melalui formula ini. Gua bagi nama gualah sebab gua yang dakwa. Macam Pakcik Qwerty yang mencipta mesin taip tu. Cer tengok keyboard lu orang.

[1] 
Formula AdukaTaruna.

Saiz otak (S)  x  peratus teroka (P) = cerdik (C)

So, di sini, terdapat 2 pemboleh ubah utama untuk cerdik. Yakni S dan P. Semakin besar S, dan semakin besar P bermaksud semakin besar cerdik.

S boleh ditambah melalui satu kaedah yang gua namakan upgrade baka. Ianya termasuklah kawin campur dengan baka manusia utama dunia, pemakanan, iklim dan sebagainya.

P pula boleh ditambah dengan latihan penggunaan kedua-dua anggota (kiri dan kanan) bagi meningkat peratus teroka otak. Apabila manusia itu mahir menggunakan kedua-dua anggota badannya, maka manusia juga itu menggunakan kedua-dua otaknya. Otak kanan dan otak kiri. Jadi, peratus teroka otaknya meningkat.

Bagaimanapun, terdapat manusia, di dalam tajuk ini, yang dikurniakan Allah, cerdik walau bertubuh kecil dan walau hanya mahir satu anggota. Tetapi, gua mendakwa mereka ini, tetap berada di dalam formula yang sama, yakni manusia yang dikurniakan peratus teroka otak yang besar secara semulajadi begitu.

[2]
Ilham Ilahi.

Banyak kehancuran yang dilakukan manusia cerdik apabila manusia itu tidak dipegang atau dikawal dengan Ilham Ilahi. Perang Nuklear misalnya, penjajahan zalim, penindasan, pembunuhan, sehingga terdapat golongan manusia yang cerdik memaksa rakyatnya mengaku dia adalah tuhan.

Ketika zaman permulaan manusia, Nabi Adam sehingga ke Nabi terakhir, Muhammad saw; Allah kurniaan setiap kaum itu, satu manusia yang memiliki cerdik (fatonah), yang memiliki kemampuan (Qawi), dan juga memiliki Ilham Ilahi. Ada yang melalui Jibril, ada yang melalui gerak hati.

Manakala, di zaman muktahir ini, sejak putusnya Nabi terakhir, manusia tidak lagi dapat bergantung kepada 1 sumber rujukan yang sama. Bagaimana pun, melalui Islam, Allah telah meninggalkan satu kaedah bagi mendapatkan Ilham Ilahi. Yakni solat Istikarah.

Namun, kebanyakan manusia, lebih mempercayai perantara dari kaedah direct tersebut. Yakni mempercayai ulama2. Perbezaan antara ulamalah yang menjadikan manusia itu mudah berpecah. Mengapa? Untuk mencari jawapan itu, kita perlu kembali ke tajuk [1] dan membentuk tajuk [3].

[3]
Timeline zaman ulama.

Ulama 4 mazhab dan sebelumnya adalah ulama yang terhasil. Terhasil dari Ilham Ilahi yang mengkehendaki si polan itu melalui sekian kisah dan sekian cabarannya untuk menjadi ulama. Pembolehubahnya ialah kaedah pembelajaran.

Selepas itu semua, tiada lagi ulama yang boleh dipanggil 'terhasil'. Sebaliknya, jutaan ulama dihasilkan, di kilangkan. Pembolehubah kaedah pembelajarannya tiada beza dengan penghasilan ayam daging. 90% darinya adalah penghafal.

Kecilkan dan fokuskan kepada alam Melayu, dari tajuk [1], mereka bersaiz kerdil. Otak kerdil. Pemakan nasi. Sejarah bangsanya tidak pernah menemui teknologi atau teori. Kebanyakan anak-anak Melayu yang berbaka aktif, mudah keluar awal dari sistem pembelajaran. Bekerja / berniaga atau tertarik kepada cabaran. Selalunya hanyut dalam dunia cabaran motor / dadah / jenayah.

Kebanayakan anak-anak Melayu yang berbaka pasif, kekal lama dalam sistem pembelajaran. Boleh dikatakan kini, kesemua universiti dari UiTM hingga ke Al-Azhar dipenuhi oleh anak2 Melayu lembut. Jika keras pun, hanya seperti cengkerang siput. Mudah dan kacang dimanipulasi.

Kesimpulan di tajuk [3] ini ialah, manusia hari ini meninggalkan kaedah Solat Istikarah diri sendiri, dan lebih kepada mempercayai ulama, sedangkan terlalu payah mencari ulama yang tepat dalam jutaan produk ulama yang dihasilkan.

Ulama yang menepati tajuk [1], menepati tajuk [2] dan menepati tajuk [3]; walau tidak maksum, amat sukar dipatuhi walau sifatnya mudah dikenali dari jutaan ulama kilang yang wujud.

Tangguh Pemilihan.

Pertama yang menangguh pemilihan ialah UMNO. Sehingga 18 bulan. Dalam perlembagaan yang diluluskan ROS, gua tak tahu berapa maksima yang boleh ditangguhkan.

Kemudian, DAP turut menangguhkan pemilihan. Ketika PKR menyaksikan pemilihan tahap jakun seperti UMNO, terdapat ura-ura pimpinan PAS Terengganu yang mahu PAS turut menangguhkan pemilihan. Dipancung TGNA dengan mengeluarkan kenyataan bahawa :

Nik Aziz : Muktamar diteruskan


Kini, setelah apa yang berlaku, UMNO terjerat akan nasihat dari Bani Israel (APCO). Bangsa yang cerdik merancang, pemilik kepada bangsa yang cerdik itu turut merancang. Dalam satu-satu kaum, terdapat manusia yang memiliki tajuk [1], tajuk [2] dan tajuk [3] untuk mencilok agamanya setakat mana yang dikehendakiNYA, walau sudah semestinya tidak maksum.

Pemilihanan UMNO yang sepatutnya ialah tahun 2011. Pengumuman tangguh 18 bulan damage jika ditarik balik. Tarikh akhir tangguh ialah pertengahan 2012. Mandat zaman Paklah berakhir awal 2013. Sangat rapat untuk sembuh selepas bercakaran. Percaturan PRU13 selepas PRN Sarawak pula musnah apabila menyaksikan kaum Cina menolak BN. Undi rakyat Sarawak kepada BN hanya 54%.

DAP tiada masalah menarik semula pengangguhan. PKR sudah selesai walau kes2 aduan disorok bawah karpet. PAS pula on the way. UMNO terpasung.

1. Jilat semula ludah, tarik semula penangguhan, dan adakan pemilihan.

2. Adakan pemilihan selepas PRN Sarawak menyaksikan hilang 16 kerusi. Wujudkah fenomena Muhyiddin ganti Najib?

3. Adakan pemilihan dan sedia hadapi kemungkinan Muhyiddin + UMNO Johor + Ku Li + Taib Mahmud + kumpulan Anti Rosmah + Samy Vellu + Ong Tee Kiat bergabung menentang regim Najib.


Kecuali sekumpulan tertentu, PAS pula selesa menjalani pemilihan, kerana hampir pasti tiada PRU13 dalam masa terdekat ini. Dan mempunyai masa sembuh secukupnya bagi menghadapi PRU13 akan datang.

Wallahualam.


No comments: