Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 21, 2011

Pengalaman ngeri gua isi minyak Petronas Kubang Kerian.

Oleh : AdukaTaruna

Siyes gua citer ni bai. Nak caye tima kasih, tak nak caye sudah. Pagi semalam, gua ajak bini gua keluar. Dalam pukul 4 pagi gitu. Perut gua lapar. Ingat nak cari nasi berlauk. Tapi bini gua skang dalam mode mabuk tahap kronik. terpaksa gua drive sensorang.

Gua sampai di flat Kubu Bharu ke apa ntah.. dekat2 dengan Maidin KB tu. Skali nasi berlauk tinggal ikan ayo jer. Malas la gua telan pepagi buta nih. Manis. Gua nak nasi daging goreng ke, ayam goreng ke. Orang Kelantan belum pandai lagi letak gula dalam minyak masak time goreng. Tahun 2020 kelak, gua tak tau la.

Gua cari punya cari, sampai ke Taman Maju. Terus lagi, sampai ke Bilal. Terus lagi, sampai ke Kubang Kerian. Ni ada gak gua ketuk rumah Topeng Perak mintak nasi ni kang. Tetiba2... jeng jeng jeng.... KFC. 24 jam. Breakfast dari RM4.

Gua slow kan kete. Pandang cermin belakang, jengok kiri-kanan. Pastikan Hjosama or Jeming Hase tak da. Gua park, dan terus order chess benjo apa ntah. Air fresh oren bing. Hah hambek kau.

lepas makan, gua chow... terus ke arah Pengkalan Chepa. Sampai Petronas, gua singgah. isi minyak. Ron95 xtra. Tu jer gua mampu. Malap jer stesen ni. Seram la plak. Awe kat kuanter baik punya lentok.

Lepas isi, gua start kete, dan chow. Time gear 1, guar dengar bunyi besi macam rantai or apa ntah seolah2 terseret dengan jalan. Halus jer bunyinya.

Kete gua ke? Maklumlah kereta gua muda dari gua setahun jer. Gua break. Try jalan. Takda bunyi. Gua pun blah. Bunyi tu datang balik. Betul2 dari belakang. Ah sudah.. bergurau la plak.

Gua benti tepi jalan. Jalan kosong. Sejuk dan  dan sedikit berkabus.50 m dari simpang rumah Topeng Perak. Gua keluar dan tengok bawah kete, belakang kete. Takda apa pun.

Gua jalan balik. Bunyi lagi. Gua tengok cermin belakang. Nun di tengah jalan, di belakang kereta gua, ada dalam 10 makhluk bulat dan leper follow kereta gua. Bull Shit! Gua baca ayat apa yang gua hafal sambil pecut kereta. Makin ramai la plak. Kecil jer. Samar2. Lagi gua pecut, lagi ramai. Warghhhhhhh!!!

Menghampiri simpang Kota Jembal. Simpang rumah Nik Aziz. Terang sikit jalan tu. Ni ada yang gua halakan kereta gua ke rumah Nik Aziz ni kang. Biar terbakar makhluk2 misteri nih. Tiba2 gua dapat idea. Kalau gua break emergency, mau mampos makhluk2 ni. Cantet. Kalau tak mampos? Gua lari ke rumah TGNA. Apa nak jadi, jadilah.

Tarik belt, ngam2 simpang, gua usha pastikan kenderaan takda kat belakang melainkan makhluk kecil, leper dan bulat tu, gua tarikh handbreak ala2 drif. dan terus tekan pedal break. Streeeerrrt! kereta gua berhenti. Makhluk2 terdenting2 masuk bawah kereta gua. Gua buka belt, buka pintu, tinjau bawah kereta.



Tu dia..... pakcik kayo!!!