Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 29, 2011

Bolehkah Islam di Malaysia tegak melalui 100% perwakilan PAS?

Oleh : AdukaTaruna

100% perwakilan PAS mungkin hanya 5 ribu dari 1 juta ahli PAS. 1 juta ahli PAS mungkin hanya secebis kek dari puluh juta dalam daftar pemilih 2011. Bolehkah Islam di Malaysia tegak melalui 100% perwakilan PAS?

1. Apabila perwakilan PAS itu meletakkan orang yang salah sebagai pesaing sihat kepada Anwar?

2. Apabila perwakilan PAS itu meletakkan orang yang terbukti gagal ketika mengurus kemenangan Terengganu hasil Fadhil Noor?

3. Apabila perwakilan PAS itu meletakkan orang yang mengakibatkan Barisan Alternatif pecah?

4. Apabila perwakilan PAS itu meletakkan orang yang sangat naive dalam isu2 teknikal seperti :
  1. Lynas / nuklear
  2. Royalti Petrolium
  3. Ekonomi / hubungan negara dunia ekonomi
Ambil contoh Lynas. Di mana Tuan Ibrahim Tuan Man dan PAS Pahang dalam bersama2 rakyat Pahang, Melayu, Cina dan India Pahang yang turun berkumpul dari serata Malaysia? Apabila 27 juta rakyat Malaysia melihat produk yang ditawarkan PAS naive dalam isu2 teknikal rakyat Malaysia, tetapi gedede dalam isu2 yang mereka fikir tidak melibatkan mereka (Wahabi, Syiah, Anti-Mazhab, tajwid).

Jika ahli dalam menjaga dasar, letakkan dia disitu. Jika ahli dalam umara, letakkan dia di situ. Letakkan sesuatu itu pada tempatnya adalah wajib. Wajib yang tidak dibuat adalah berdosa.

100% perwakilan PAS mungkin hanya 5 ribu dari 1 juta ahli PAS. 1 juta ahli PAS mungkin hanya secebis kek dari puluh juta dalam daftar pemilih 2011. Bolehkah Islam di Malaysia tegak melalui 100% perwakilan PAS?

5. Apabila perwakilan PAS itu meletakkan orang yang gagal menarik sokongan baru dan lambakan pengundi baru?

6. Apabila perwakilan PAS itu meletakkan orang yang ditentang oleh golongan cendiakawan pro Pakatan Rakyat seperti Prof Aziz Bari, NGO2, student2 dalam dan luar negara?

Bolehkah Islam di Malaysia tegak melalui 100% perwakilan PAS; dalam keadaan perwakilan PAS berbaka ortodok seperti sekarang?

PAS misalnya, mempunyai kelebihan dari segi pengalaman dan usia penglibatannya di dalam caturan dakwah dan politik negara. Usianya yang senior dan tua itu menjadi kelebihan. Tetapi orang tua juga ada penyakitnya sendiri. Ketuaannya boleh menjadi punca ia sulit membuat perubahan, ketika perubahan menjadi faktor survival.

Artikel penuh : Saiful Islam

Jika PAS enggan tunduk kepada pembolehubah alam, tunduk kepada sistem alam, tunduk kepada sunnah Allah dalam menegakkan Islam di Malaysia ini; marilah kita doakan agar Allah hadirkan satu alternatif lain di mana kita boleh tumpanginya. Yang membawa kita selogik yang mungkin ke arah memperkenalkan / mendidik / menegakkan sistem Islam di Malaysia ini (mengikut kesesuaian yang mana datang dahulu).

Seperti AKP yang lahir dari ketuaan Refah. Wallahualam.

1 comment:

TheSniper said...

Setakat ni yang aku nampak, hanya seorang sahaja ahli PAS yang mampu menyaingi Anwar. MOHD NIZAR JAMALUDIN.

Dalam kes ini harap ahli PAS jangan sampai seperti Bani Israel yang menolak nabi-nabi hanya kerana nabi bukan dari bangsa mereka (Nizar orang Perak, PAS pusat orang ganu). Sila pinggirkan sentimen kenegerian.