Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 21, 2011

Anak muda langgar Hadi bukan kerana TGNA.

Oleh : AdukaTaruna

Salam semua...

Kepada penyokong gerakan ini, ketahuilah bahawasanya, kita tidak melanggar Hadi kerana tokoh lain. Kita tidak melanggar Hadi kerana jenama lain. Kita tidak beriman dengan tokoh dan juga tidak beriman dengan jenama.

TGNA atau mana-mana tokoh Kelantan, atau mana-mana tokoh PAS lain, tidak terlibat dengan gerakan ini. Susur sejarahnya bermula sejak 2006 seingat gua. Dalam medium Tranungkite Online (TKO). Rata2 rakan lama PAS Reform adalah datang dari forumer TKO. Kemudiannya, membesar sehingga ke tahap sekarang. Bercampur aduk sama ada dari dalam PAS Reform sendiri, mahupun dari tokoh2 luar PAS Reform.

Penyokong semua...

Jika kita gigit perjuangan dengan benda yang tepat, faham dengan tepat, insyaallah istiqomah itu dicampakkan Allah kepada kita. So, apakah landasan perjuangan langgar Hadi ini?

[1]
Falsafah.


Falsafahnya ialah untuk mencilok, memperkenalkan, menegakkan atau mana-mana yang mampu dahulu; sistem Islam di Malaysia ini. Kita beriman dengan falsafah ini dahulu. Jalan yang ada setakat hari, di Malaysia ini, adalah demokrasi. Kebetulan yang berlaku setakat ini pula ialah PAS.

Maka, PAS Reform MENUMPANG kebetulan yang ada (PAS), dan turut mendesak kebetulan yang ada setakat itu, dengan beberapa desakan. Soal adap, salah, benar, kita serahkan kepada rakyat semua melalui konsep 'sokong ikut tajuk'.

Kesimpulan setakat ini ialah : Langgar Hadi bukan kerana tokoh seperti TGNA dan bukan kerana jenama seperti PAS. Kita tidak beriman dengan 2 perkara tersebut. Kita beriman kepada Allah atas falsafah yang disandarkan kepada Allah.

[2]
Hujah.

PAS Reform memperkenalkan gerakan Langgar Hadi juga atas hujah. Salah dan benar hujah itu juga dikembalikan sepenuhnya kepada public. Adap berhujah juga dikembalikan sepenuhnya kepada public. Sokong ikut tajuk. Jangan sesekali wala' dan thiqah kepada kami.

Jesteru itulah, atas tajuk [2] ini, gua dan rakan berusaha berhujah berdepan dengan Hadi. Allah mengizinkan 2 kejadian itu berlaku setakat ini. Pertama di Muktamar Putik Pengkalan Chepa. Kedua di Rusila. Fikir sendiri kehinaan yang Allah tujukan. Hadi lari (berjalan laju mencapai payung dan menuju ke rumahnya) ketika gua terkial2 set handphone untuk rakaman.

Kesimpulan setakat ini ialah : Langgar Hadi bukan kerana tokoh seperti TGNA dan bukan kerana jenama seperti PAS. Kita tidak beriman dengan 2 perkara tersebut. Kita beriman kepada Allah atas hujah.

Penyokong semua...

Gua ceritakan 1 kisah seseorang yang bertujuan untuk memberi faham kepada N3 ini. Bro Penarik Beca beriman dengan SIAPA dalam mengundi atau menyokong? Lihat keadaan dirinya. 1 juta ahli PAS memakinya. Tersisih dari kerja bergaji parti. Hidup dengan 4 kerat tulangnya.

Tetapi apakah timbal balas yang dikenakan kepadanya menyebabkan dia tidak akan mengundi PAS? Atau isytihar masuk UMNO? Insyaallah tidak. Dan semoga Allah tetapkan hatinya begitu. Kerana apa? Dia tidak beriman dengan jenama. Dia tidak beriman dengan tokoh.

Penyokong semua...

Langgar Hadi dilakukan atas falsafah kepada Allah pertamanya. Atas hujah keduanya. Gerakan ke arah itu kita buat dengan tunduk kepada sunnah Allah, pembolehubah alam sehabis mungkin kita sebagai manusia kerdil dan kecil ini.

Kepada yang menderma gua ucapkan terima kasih. Kepada yang berkongsi strategi, gua ucapkan terima kasih. Kepada yang bermati-matian menegur gua dalam kesilapan gua juga gua ucapkan terima kasih. Hanya Allah yang tahu.

Cuma, setelah tunduk kepada sunnah Allah, pembolehubah alam, kita kembalikan soal menang (Langgar Hadi) itu kepada Allah kembali. Menang atau kalah, kita tetap begini. Jika lu sebagai student Morocco, lu akan stiil study di sana dan meneruskan hala-tuju hidup lu.

Kalau gua sebagai peniaga kecil-kecilan, gua tetap berusaha dengan apa yang ada pada gua. Tiada imbuhan atas kemenangan. Yang ada hanya satu perasaan kemanisan berada dalam kefahaman pada Allah. Apa yang berlaku semuanya dirakamkan setakat mana yang Allah izinkan. Generasi akan datang yang akan belajar dari apa yang berlaku untuk semua ini.

Penyokong semua...

Kesimpulannya, sokonglah PAS Reform ikut tajuk. Bukan ikut akhlak kerana akhlak gua terutamanya memang totally out. Akhlak rakan terbaik dalam PAS reform pun belum tentu boleh tandingi akhlak Hadi Awang. Sokonglah Langgar Hadi kerana Allah. Jika suatu hari nanti, di dapati PAS Reform tidak lagi relevan atau sudah mengarut, lawannya habis2an. Matikan lah jenamanya.

Berimanlah kepada Allah melebihi wala' kepada tokoh, thiqah kepada jenama. Kita semua hanyalah kebetulan yang dikehendaki Allah berada dalam satu-satu masa. Setiap orang dihadirkan jalan untuknya. Setaiap jalan dihadirkan orang untuknya. Bertugaslah dengan baik dengan mengigit faham ke atas Allah melampau apa sahaja perkara yang wujud.

Dan untuk tajuk hujah TGNA, hadam dengan adil dan hadam hujah PAS Reform juga dengan adil. Gua berdoa semoga PAS Reform tidak akan menjadi bacul dengan hujah sehingga keganasan berlaku. Salah, salahlah. Benar, benarlah.

Antara selagi tidak melanggar syariat, tetapi membunuh / melewatkan / membantutkan Islam, manakah yang lebih aula?

Wallahualam.

No comments: