Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 10, 2011

Hadi merelevankan Ketuanan Melayu.

Oleh : AdukaTaruna

Gua nak tulis panjang dan detail, tak berapa cun la. Sebab gua masih belum sembuh. Tapi gua nak ajak lu orang fikir. Fikir dan timbang sendiri. Setuju, setujulah. Tak setuju, tak setujulah.

Pernahkah anda melihat benih lalang yang terapung2 di udara? Ke hulu benih itu melayang, ada sebab2 yang menyebabkan Allah mentakdirkan sebegitu. Allah tidak membuat sesuatu itu dengan sia-sia. Ke hilir semula benih itu melayang kembali, juga menpunyai sebab. Di mana benih itu mendarat, hidup atau mati, semuanya mempunyai sebab. Semoga kita termasuk dalam golongan orang2 yang berfikir. Amin.

Begitu juga dengan takdir peristiwa PRK untuk PAS. 3 kali berturut2. Memperlihatkan kejayaan UMNO mempengaruhi Melayu dalam isu Ketuanan Melayu. Bagaimana ianya bermula?

1. Skandal pertemuan gelap yang tercetus. PAS berlutut berjumpa UMNO, tapi guna alasan mendengar tawaran. Pelik. Nafi menggila babi dan ugut nak saman. Tapi kantoi. Heret Majlis Syura. Jangan tanya anda selaku 1 juta ahli PAS. Anda berjuang guna pembolehubah undi, bukan pembolehubah bersugi dan solat malam.

a. Jika 1 adalah markah tidak mendatangkan kekeliruan, kemarahan pengundi, manakala 5 adalah markah yang sagat2 keliru dan sangat2 marah, berapa markah yang anda bagi?

2. Idea UG dari Hadi yang dimanfaatkan UMNO bagi membentuk persepsi UG itu adalah gabungan PAS-UMNO. Ianya terus merebak dan marak sehingga kini. Jangan tanya diri anda sebagai 1 juta ahli PAS. Tanya 60% dari 27 rakyat Malaysia.

a. Apakah keperluan idea UG itu dilontarkan sebenarnya? Sejauh mana perlunya idea itu dilontarkan. Jika 1 adalah tidak perlu dan 5 adalah sangat2 perlu, berapa markah yang anda bagi?

b. Sejauh mana homework, detail, follow up yang dilakukan Presiden PAS selepas lontaran yang mencetuskan kekeliruan yang maha dasyat? Hanya siri penerangan yang dilakukan di London. Takut dibuat di Malaysia? Hanya tuduhan ahli PAS malas membaca diambang pemilihan muktamar. Jika 1 adalah markah lemah bagi tahap penjelasan UG, dan 5 adalah markah bagi kekuatan penjelasan UG, berapa markah yang anda bagi?

3. Pernahkah Presiden PAS mohon maaf kepada pengundi atas segala kekeliruan, segala kebodohan, segala keegoan, kekasaran kumpulannya selama ini?

Mengapa Allah takdirkan semua ini? Perencanaan Allah vs menghalang perencanaan Allah, muktamar dikatakan dibuat sejurus selepas demo BERSIH. Adakah bertujuan mode refresh selepas demo itu berjaya memadamkan tekanan kehinaan kepada kumpulan Presiden PAS?

Berbalik kepada cerita benih lalang yang setiap gerakannya mempunyai sebab, gua juga sedaya upaya gua menyerahkan gerakan Langgar Hadi kepada Allah. Bunyi mcm poyo, gua nak tulis pun segan. Tapi, blog gua, kan... gua just share. Setuju, setujulah.

Mac sudah masuk hampir setengah. Takdirnya gigi gua plak kena oprate. Sembuh cepat, cepatlah projek ni terlaksana. Tapi kalau Allah nak tangguhkan atau tak kasi langgung, semudah kunfayakun la. Semoga Allah tabahkan hati gua untuk tidak merungut. Amin

Akhir kata, semoga kita termasuk dalam golongan org2 yang berfikir. Amin.

No comments: