Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 28, 2011

Cerita Mazda 323 gua..

Oleh : AdukaTaruna

Tergerak plak hati gua story sama lu orang pasal kete gua. Tu pun pasal Restless ungkit kat FB. Kereta gua tahun 81, dia punya lantai teruk bai. Nyaris2 jadi kete Flinstone dah. Boleh kayuh kaki. Tak caya tanya Topeng Perak. Hua3..

Gua ada tanya kos repair lantai. RM600 tu bai. Gaji gua sebagai cybertrooper UMNO, 5K sebulan plak kena mansuh. Sebab kutuk Rosmah sokmo. Last2.. gua eksperimen kete gua. Setelah jadi, gua share kat lu orang yang ada masalah macam gua gak.

Cara2 repair lantai kereta.

1. Mula2 beli zink dan jaring besi kat kedai hardware.

2. Pastu ukur dan tampal dari bawah lantai.

3. Lekat guna rebet (camni kot ejanya). Kena drill lubang dulu la ikut saiz ubat ribet tuh. Ribet sekadar lekatkan zink sahaja dulu (2 ribet atau lebih).

4. Pastu, ukur jaring besi dan tampal bahagian atas lantai.

5. Ribet sekali dengan zink, dengan lantai, dengan jaring.

6. Bancuh simen rumah. Cair punya. Bukan sikit, tapi cair macam coklat cair.

7. Curah atas lantai dan ratakan.

8. Cat bawah lantai dengan cat jenis tar.

9. Pasang semula karpet, getak alas dan sebagainya.

10. Tada... siap. Kos tak sampai RM100 untuk 4 lantai yang rosak.

5 comments:

lelaki_ini said...

Gua rasa simen tu macam memberatkan lagi lantai lu yg nak bobos tu.

Lu kasi cat water proof sket la kat surface simen tu. Hehe..

TheSniper said...

Kompom lepas ni lalu bukit putus 180 slumber je. Gua dulu pakai gak mazda 323 nih. Jalan jauh kena cabut wire kipas injin 1 kasi kipas pusing 24 jam kalau tak dalam perjalanan kompom ada spesel efek kuar kabus kat injin macam arwah mekel jaksen guna masa nyanyi lagu thriler tuh!

AdukaTaruna said...

Bai Sniper.. skang ni Bukit Putus dah lurus ma.. jgn kata 180, 240 pun boleh.

zargus2702 said...

-aku rase elok ko cabut je lantai tu, wat btul2 mcm keta flinstone..jimat minyak,jimat minyak brek,jimat air bateri..cume jenuh la ko nak mengayuh dr kelantan ke n9..huhuhu

Restless said...

no komen.no komen.