Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 12, 2011

Laa... member gua (pihak PAS Ganu) ada di tempat kejadian, rupanya.

Oleh : AdukaTaruna

Lama gua dalam TKO, bro. Seingat gua 2005. Kalau tak silap lah. Gua aktif berdebat berdebik dalam tu. Sampai satu ketika, Webmaster dulu, Din apa ntah gua lupa, tiba-tiba lantik gua jadi moderator. Mungkin dia tengok gua aktif berdebat-berdebik melawan UMNO. Tapi dia tak tahu, dalam hati gua, wujud pemberontakan gua terhadap semua yang gua anggap salah. Ini kerana gua bebas.

Bagaimana nak memberontak terhadap kelemahan dan ketidakahlian Hadi Awang dalam pemimpin jemaah yang wujud dalam pembolehubah bersimpangsiur, kalau gua dalam kelompok moderator. Payah. Masa gua tanya soalan pada Hadi di Muktamar Pengkalan Chepa tahun lalu, Nik Aziz keluar depan gua dengan jari berbalut akibat luka. Video yang diambil itu adalah rakaman Edyeslah (yang Batu Api guna untuk mengatakan Hadi sibuk).

Gua boleh tanya soalan pada TGNA, gua boleh bergambar dengan TGNA time tu. Sebab gua just tertunjuk jari jer terhadap jari TGNA, terus TGNA jawab luka sikit sambil tersengeh. Bukan TGNA kenal gua pun. Tapi, gua tak nak melibatkan sesiapa dalam mencabut pembolehubah masalah kepada PAS. Termasuk menjadi moderator TKO, termasuk bergambar, bertanya soalan kepada TGNA, termasuk bergambar dengan Husam.

Amdang81.

Rakan gua ni adalah rakan yang baik. Rakan medium internet yang tak pernah jumpa, lah. Tak pernah telefon pun, seingat gua. Walau gua ada no telefon dia. Seingat gua, gualah yang memulakan pemberontakan terhadap Hadi. Pembolehubah kepada kebanyakan masalah dalam PAS.

Rasulullah s.a.w. bersabda, yang ertinya:
”Seorang mukmin tidak dibenarkan untuk menghina dirinya. Lalu para sahabat bertanya: Bagaimanakah dia menghina dirinya? Nabi s.a.w menjawab: ”Dengan mendedahkan dirinya kepada ujian yang dia tidak mampu menanggungnya.” (Hadith Riwayat Imam Tarmizi).

Hasil kecerdikan Ostad Fadhil mencilok dalam situasi semasa, 1999 :

Akulah MB Terengganu
Akulah ADUN
Akulah Ahli Parlimen
Akulah penanggung beban poligami
Akulah PJ Terengganu
Akulah Ketua Pembangkang (lepas Ostad Fadhil pergi)
Akulah Presiden
Akulah Menteri Luar Negara PAS
Akulah Ketua Persatuan Sukan Terengganu


Tapi, biasalah, dalam politik berfahaman standard Melayu, kita berjuang atas nama pemimpin. Oleh kerana gua menentang pemimpin yang dilindungi dengan beberapa keistimewaan kasta, maka, hubungan gua dengan Amdang81, hanya gitu2 lah.

Gua pernah telefon dia ketika gua berada di Terengganu selepas bernikah. Tapi tak berangkat. Gua pernah nak jumpa dia ketika gua survey audien Terengganu di Kuala Terengganu, tapi tidak dibalas serius. Tapi time gua dilanda ujian kes Hina Sultan Johor, dia ada kol gua. Maybe untuk memastikan gua dah ke lokap ke belum. Hahaha. Maklumlah, berita itu adalah satu berita yang boleh diletakkan di bawah tajuk keramahnya Hadi.

Gua releks seadaanya gualah. Dan turut mengundang dia ke Majlis Pernikahan Seremban. Gua cakap gua belum ke lokap lagi. Time dia kol, tu, sebelum tanya keadaan gua, tanpa disuruh dia menjelaskan bahawa sebab2 dia tak angkat telefon masa gua kol dulu.

Projek Langgar Hadi 7 Januari 2011.

Di FB, Amdang81 menjelaskan bahawa dia tak hadir. Ramai juga hardcore PAS Hadi yang umum awal2 secara terbuka yang konon tidak akan hadir, tapi Allah lebih mengetahuilah. Tambah Amdang81 lagi, gua tak perlu bimbang dengan keadaan Rusila. Gua perasan jer lebih. Memang gua tak bimbang pun sebab yang membolak-balik hati gua ialah Allah. Kalau Allah campak takut dan bimbang, gua tak hadirlah. Kalau Allah campak banjir, pun gua tak lepas juga ke Rusila.

Tapi, setelah hampir seminggu, gua terbaca kenyataan rakan gua nih. Amdang81.

(Tidak timbul isu Tuan Guru tidak menghalang perlakuan orang ramai yang memukul Aduka kerana jarak rumah Tuan Guru dengan tempat kejadian agak jauh. Tuan Guru juga sudah berada di dalam rumah ketika itu - selepas Aduka ditarik)

Laa.... rupa2nya Amdang81 berada di tempat kejadian! Batu Api yang mengatakan dia hadir pun belum nafikan catatan gua, Amdang81 hari ini nafi. Mu ni Amdang81. Apsal tak tolong gua time handphone gua dirampas. Alat2 rakaman dirampas. Lu ada kat situ, kan. Kamu tolong-menolong dalam perkara yang zalim la Amdang81. Untuk tajuk alat rakaman dirampas.

Cuma, ketika direntap dan dirampas, mungkin gua berada di depan Qarin Hadi. Dan Hadi original masuk ke dalam rumah bersama-sama Amdang81.

Wallahualam.

12 comments:

Contact Information said...

klu lu bergambo dgn Husam.
habis dgn Husam2 kene, bro.


tp kan,
klu diaorg tahu lu Adukataruna,
mesti diaorg melarikan diri,
takut terpalit dgn lu.^_^
biasalah bro, gosip politik.


bg wa,
lu punye team tak boleh dilihat rapat dgn mana2 pimpinan.
biar lu org dilihat bergerak solo.

Contact Information said...

nape amdang81 tak tolong lu?
hmm..
wa rasa dgn dia2 kene hentak sama
klu tolong lu.^_^

so baik sorg ke hentak
daripada 2 org kene hentak kan?^_^
ok ke ijtihad wa tu.^_^

AdukaTaruna said...

Wakakaka. Cam tapir lu punya ijtihad. Tu tahap 2 pahala ke, 1 pahala, tu bro?

Contact Information said...

2 pahala kot,
sebab amdang81 selamat dari kene pukul.^_^

Yugimudo said...

Ello dn salam. Sy dh follow blog ni start dr bro Aduka nye kes dgn sultan johor. Sy trtarik sbb ade jgk yg ade telor nk bantai makhluk kayangan nih. Sy tk comment sbb takut bpk sy search nick sy tp ari ni sy branikn diri bg komen.

1)Sy budk U IPTA thn 3, so sy mahasiswa yg neutral, tk memihak kpd mana2 parti dn sgt bercite2 utk mengundi bebas @ rosak.

2)Sy mmbesar di KL dn brpahaman PAS dr kecil (ala zaman gelaran Mahazir tuh) dn kmdian neutral di sekolah menengah smpi skarang

3)Komen ikut tajuk: Ak rase nk ubah mentaliti org melayu supaya tk taksub adalah mustahil dn boleh brlaku hanya selepas kita dijajah semula. Kite keturunan yg menyembah raja(pemimpin)nye dn mengatakan Allah yg suruh. Lg hina bila kite mentafsir agama islam (i.e: Al-quran) mengikut pandangan sempit satu mazhab dan brpndukan hanya satu guru.
Bile kena jentik skit je pasal adat istiadat, kempipinan ulama, maksud ulama semuanya salah dn boleh masuk neraka. Tp bile bab minum arak, biarkn maksiat, biarkn kezaliman semuanya xpe dgn alasan semuanya dalam proses.
Bab org ganu pkl bro, sy boleh bg hujah smpi malam nk lawan hujah SFH. Insyaallah, intelektual kite balas dgn intelektual

@SFH: Translate english xleh pki, so cuba define maksud ulama ni dlm bahasa arab tp base on al-quran, bkn base pade penterjemahan bahasa arab je. Contoh, org kate siratul mustaqim tu jambatan menyeberangi neraka, gua pun igt btl jek, skali sirat tu hanya metaphora yg menggambarkan jalan ke padang mahsyar.
only God knows

AdukaTaruna said...

Lu punya word Ello tu menarik la. Ngee...

Apapun, tq. Sokong gua ikut tajuk.

Yugimudo said...

Same-same. Tk sabo n3 baru, bleh share pendapat lar lepas ni. Sori kalo bahase sy kasar sgt utk golongan ulama 'tua'. Baru nk rase makan garam lar katakan..

SearchForHeaven said...

hahaha..

lawak lorrr...
ada orang boleh tafsir ikut english maa..
ikut ulama tafsir taklid..
wakakaka

adoi..

wa bukan ulamak maa...
wa engineer kampung....

siratul mustaqim tu.. titian menuju ke NERAKA??
wakakaka..
lu pakai Quran mana ni bro??
siratul mustaqim dalam Quran maknanya jalan orang yang lurus...

hehehe..

lu baca Al-fatihah dalam solat tak ni??
apa makna siratul mustaqim dalam Al-fatihah??

adoi........
wa pun tak reti berhujah..
tapi fakta yang sedara ni bawa.. boleh buat wa tersengih...

nak tunjuk duduk di pihak yang benar..
wakaka... sampai begini sekali.. wakaka...

SearchForHeaven said...

sokongla wa atas tajuk??? wakakaka..

dah jadi lawak lak slogan ni..
nak benarkan tajuk tapi perlaksanaan??

wakaka..

satu metaphora..

wa sokong orang solat..
tapi kalu solat maghrib 2 rakaat...
nak sokong wat per.. itu sesat lahanat.. hehehe..

sama macam lu..
betul la konon lu nak betulkan persepsi penyokong PAS..
dah cara lu melalut .. buat2 pelbagai polimek..
sebelum jumpa.. kutuk dulu..
sebelum jumpe.. pukimak dulu..
dah set masa.. tak ikut perjanjian.. wakaka..

betullah kata Blogger CENANGAU..
kalau aduka pegi macam tu... memang aduka bodoh.. kalau pegi tak buat sesuatu atau polimek.. memang buka adukan.. wakakaka...

itu kata salah seorang penyokong PAS REFORM.. wakakaka

adoilaaaaaaa...
kesian maaaaaaaaaaaaa....

SearchForHeaven said...

wakakaka...

best baca drama kat sini..
sebab fakta tak synchronize.. wakaka..

salah faham dekat rusila ditafsir golongan taliban and bla... bla.. bla..

wakakaka..

tak tengok dari sudut rancangan sendiri...

1. patutke pi tanya TGHA ketika berjalan dari masjid ke Umah??

TGHA tak pernah sambut tetamu tepi jalan...
dan tak pernah orang lain buat macam tu.. wakaka..

lu bukan badwi..
lu bukan orang asli..

wakaka.. tapi sebab nak memangkan diri sendiri..
mula buat alasan...
patutnya TGHA kena layan wa..
patutnya sebagai pemimpin kena berbesar hati.. wakakaka..

kalau TGHA nak ajar lu supaya lain kali beradab?? lu tak fikir??
supaya lain kali ada protokol??
lu tak fikir.. wakaka...

cerita ni tak ada kesan pun.. wakaka..

sebab kalu kena pukul.. dah lama lu benjol..
kalu jemaah rusila ni taliban..
dah lama lu tak dapat balik jumpe bini....

makilah.. tuduhlah jemaah rusila tak ada adab.. samseng..
TGHA bela samseng...

tapi masa membuktikan .. wakaka..
tuan dan blog ini membuktikan ..
sejarah membuktikan..
kawan2 sendiri yang dikenali membuktikan.. wakaka..

apa pendapat cenangau??
apa pendapat al-banjari??

wakaka... tinggal pendapay edyes?
topeng perak?? c++??
wakakaka...

suruh topeng perak tanya pendapat Husam laa..
wakaka

Yugimudo said...

Maksud sy pada ayat "menyebrangi neraka" adlah pada pemahaman yg diajar di majoriti sekolah agama atau pendidikan islam di sekolah yg mengatakan siratul mustaqim nih satu jambatan yg org seberangi utk ke syurga. dibawah jambatan itu ada neraka. gagal menyebrangi @ jatuh, maka anda akan masuk neraka. Ramai pelajar, trmasuk sy diberi pemahaman ni, dn ini pemahaman rasmi utk sistem pendidikan islam malaysia. Tp baru2 ni pun sy diajar semula ( redefine) maksud sbnr siratul mustaqim nih. So btl lah apa yg sy tulis, menyebrangi sungai not equal dgn masuk ke dalam sungai.

Sy tk pasti nk komen ape pasal terjah mr Hadi tuh cume sy rase tk elok lar kite trlampau mengagongkan seorang manusia biasa. Die solat penuh, sy solat cam chipsmore itu sy mengaku. tp kalo empunye badan pun tk pernah perbesarkan amalan die, kite org tepi jgn ler hebohkan. Riak dn takabur blh dtg.
Kalo bab protokol tuh, bkn nk ckp ape, cube pk, dh try ikut protokol tk dilayan, jd kalo iktiar adalah terjah bkn masih lg dlm scope usaha? Mcm kalo nk buat bantahan kat PM, tk jalan surat, tk jalan calling, org buat demo.
Bab carut maki tuh, tk tahu ler sy. Btl gak ade org 'besar' penah cakap yg kite blh carut pade tempatnye. Sejarah mmbuktikn.. Nk tk nk benda dh jadi, tk leh tarik balik.

"Celakalah mereka yg solat. Yg melalaikn solatnya"

Contact Information said...

bro.SFH,

bab AT kene pukul oleh puak jemaah rusila lu percaya ke tak?


point biadap lu padai bertemu Hadi yg wa nampak.:-
1. Bretanya semasa Hadi bergerak ke rumah.


tul ke?

lain?